Kubice prý porušil zákon. A přiznal se k tomu v televizi

18.07.2012 12:14

VÍME PRVNÍ:Ministr vnitra Jan Kubice se včera v přímém televizním přenosu přiznal, že porušil zákon o služebním poměru, když zastavil řízení o odnětí osobního příplatku s policejním prezidentem Petrem Lessym.

Kubice prý porušil zákon. A přiznal se k tomu v televizi
Foto: tan
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Kubice se v úterním rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že zastavil řízení o odnětí osobního příplatku kvůli tomu, že mu Lessy oznámil svůj záměr rezignovat, což Lessy nakonec stejně popřel s tvrzením, že ministrovi jen řekl, že se cítí unavený.

„V červnu v podstatě jsem zahájil řízení o odebrání osobního ohodnocení a pan policejní prezident mě přesvědčil o tom, že je to zbytečné, že v září stejně končí. V podstatě na tuto argumentaci jsem přistoupil a toto řízení jsem ukončil, protože by to znamenalo odebrání 20 tisíc korun z jeho platu a nechtěl jsem eskalovat situaci,“ uvedl v přímém přenosu ministr vnitra.

Jenže takto zastavené řízení je podle autora zákona o služebním poměru Petra Tomka protiprávní. „Právní důvody tam nebyly. Pokud je to řízení už jednou rozjeto, musí se zastavit přesně vymezenými důvody, které jsou popsány v zákoně o služebním poměru paragraf 179. Důvod, že policejní prezident nebo jakýkoli účastník řízení, s nímž je řízení vedeno, slíbil, že brzy skončí, tam rozhodně není,“ vysvětluje redakci Tomek.

Podle Tomka však Kubicemu žádný postih nehrozí, neboť nad sebou nemá vyššího služebního funkcionáře.

Záznam rozhovoru naleznete zde, po rozkliknutí videa Rozhovor s Janem Kubicem

Další důkaz

Nad Kubiceho odůvodněním kroutí hlavou také předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič. „Je to jen další důkaz nevědomosti našich ústavních činitelů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. UBS rozjela před čtyřmi dny petici na podporu policejního prezidenta, pod kterou se podepsalo už bezmála 6000 podpisů.

Permanentně na koberečku

S policejním prezidentem bylo od začátku jeho funkčního období vedeno již několik kázeňských řízení, ze kterých však vyšel vždy se štítem. Naposled na konci ledna musel ministr Kubice zastavit řízení pro podezření z trestného činu pomluvy vedoucích funkcionářů v souvislosti s nařčením náměstka ředitele Zlínského kraje Jaroslava Vaňka. Vina se Lessymu neprokázala. Lessy tehdy hovořil nepřímo o šikaně jeho osoby. Po obdržení rozhodnutí tehdy konstatoval  „Ten příběh je velmi podobný tomu říjnovému, kdy sice nebylo se mnou zahájeno kázeňské řízení, ale inspekce tehdy konstatovala, že jsem mohl něco spáchat,“ uvedl tehdy pro ParlamentníListy.cz Lessy. Podle Lessyho řízení navíc nemělo být ani zahajováno, protože v té době bylo už v prekluzi (po lhůtě stanovené zákonem).

Petra Lessyho si pozval ve středu na Hrad prezident republiky Václav Klaus. Po schůzce konstatoval, že Lessy má jeho podporu. Sám Lessy ještě před schůzkou uvedl, že Klaus je jediný ústavní činitel, který se zajímá o situaci v policii.

Zákon o služebním poměru

Paragraf 179 Zastavení řízení o kázeňském přestupku
Služební funkcionář zastaví řízení o kázeňském přestupku, jestliže zjistí, že
a) skutek, o němž se vede řízení, se nestal nebo není kázeňským přestupkem,
b) skutek nespáchal příslušník,
c) spáchání skutku, o němž se vede řízení, nebylo příslušníkovi prokázáno,
d) odpovědnost za kázeňský přestupek zanikla,
e) o skutku již bylo pravomocně rozhodnuto orgánem činným v trestním řízení,
f) příslušník zemřel, nebo
g) věc byla postoupena podle § 187 po zahájení řízení.


 

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…