Kultovní kniha popisující atentát na Heydricha po 80 letech v revidovaném vydání

12.05.2022 14:23

Smrt boha smrti předkládá příběh plný odvahy a sebeobětování, ale také zrady a kruté pomsty. Její autor Jaroslav Andrejs znal dobře všechny aktéry dramatu. Vždyť to byl právě on, kdo se v knize Za Heydrichem stín z roku 1947 pokusil jako první objasnit pozadí a průběh atentátu.

Kultovní kniha popisující atentát na Heydricha po 80 letech v revidovaném vydání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proměny zatáčky v Libni, kde byl spáchán atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Původní verze knihy byla prvním uceleným dílem o atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha. Jaroslav Andrejs podává vyčerpávajícím způsobem svědectví o jedné z nejúspěšnějších akcí československého odboje proti nacistům.

Jan Kubiš a Jozef Gabčík, to jsou jména, která budou už navždy symbolizovat hrdinství ve tváři nepředstavitelnému zlu. Tato kniha nám připomíná statečné československé parašutisty, ale také jejich obětavé domácí pomocníky. Jména a osudy lidí, kteří riskovali nejen svůj život, ale i životy svých nejbližších. Lidí, pro které slovo vlastenectví nebylo jen prázdným pojmem. Stovky jich nalezly smrt a na to by se nikdy nemělo zapomenout.

V této souvislosti rovněž dodejme, že Academia vydala v květnu monografii odbojářů zavražděných v koncentračním táboře Mauthausen. Jde o Příběhy hrdinů autora Vlastislava Janíka. Jde o osudy lidí spojených se skupinami Anthropoid, Silver A, Out Distance, Intransitive a Tin.

Zpět k Andrejsově práci.

ParlamentníListy.cz mají přečteno zhruba 150 stran a je pravdou, že tak barvitě a detailně líčená kniha je unikátní. Autor vychází z dobových pramenů, z přímých i interpretovaných svědectví, z rozkazů a pokynů Nacistů, stejně jako z výpovědí jejich rodinných příslušníků. V tomto ohledu je kniha nedocenitelným zdrojem pro všechny, kteří se o temnou část dějin Československa zajímají.

Vydává JOTA, které děkujeme za recenzní výtisk. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…