Lessyho vzkaz na Moravu: Na další snížení platů policistů ani nemyslete

25.01.2012 18:11

Policistům z Moravskoslezského kraje se na výplatní pásce dost možná brzy objeví zase o pár set korun méně. Krajský policejní ředitel připustil, že uvažuje o zrušení směnnosti několika desítkám policistů. Podle policejního prezidenta Petra Lessyho k tomu však nemá důvod.

Lessyho vzkaz na Moravu: Na další snížení platů policistů ani nemyslete
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Z informací jako první přišly policejní odbory. „Obrátilo se na nás několik desítek policistů ze všech okresů Moravskoslezského kraje, že jim hrozí odebrání směnnosti, což v konečném důsledku znamená o několik set korun menší mzdu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR Milan Štěpánek. Odborář zatím nemá indicie, že by se tak mělo dít i v ostatních krajích. V tomto kroku však podle Štěpánka nemá krajský ředitel v žádném případě podporu policejního prezidenta

„Včera jsme měli setkání s policejním prezidentem Petrem Lessym a ten uvedl, že informace o plánovaných změnách ve směnnosti z inkriminovaného kraje má, ale že by k nim v žádném případě nemělo dojít, neboť mzdové prostředky přidělené kraji jsou dostatečné,“ uzavřel Štěpánek

Může za to provizorium

Vedení policejního ředitelství Moravskoslezského kraje spekulace o chystaném plánu částečně připustilo.“ Je pravdou, že v podstatě neustále diskutujeme problematiku objemu přidělených finančních prostředků nejen na platy policistů a zaměstnanců, ale i na provoz našeho ředitelství. Snažíme se najít takový model fungování moravskoslezské policie, který povede k efektivnímu využití přidělených finančních prostředků (jak na platy, tak i na provoz) v rovnováze s co nejlepší kvalitou poskytované policejní služby,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz krajský ředitel Tomáš Tuhý.

Infobox

Policejní těžkooděnci v nočních ulicích Prahy

Směnný provoz

 

V případě zařazení do směnného provozu policistovi přináleží zvýšený tarifní stupeň. Stejně tak v opačném případě, pokud služební funkcionář změní charakter práce a policista už nevykonává směnný režim, sníží se policistovi zvýšený tarifní stupeň na základní. 

Za spekulace prý může nejistota, nicméně zatím platí status quo. „V současné době, kdy neznáme finální podobu rozpočtu našeho krajského ředitelství, jsme nerozhodli o změně organizace výkonu služby v rámci Moravskoslezského kraje, která by měla vliv na aktuálně přiznané zvýšení tarifu za směnnost u policistů, kteří jsou ve směnném režimu zařazeni,“ konstatuje Tuhý.

Nikdo s ním nehne

Pokud se ovšem rozhodne ředitel Tuhý o odebrání směnnosti, policejní prezident nemá na zvrácení jeho rozhodnutí páky, neboť krajská ředitelství jsou samostatnou účetní jednotkou.

„Je to personální záležitost, nikoliv ekonomická. Kompetentní je příslušný služební funkcionář, v daném případě ředitel KRP Moravskoslezského kraje,“ vysvětluje redakci ekonomický náměstek policejního prezidenta Slavomír Bell.

Problémy už loni

Moravskoslezské ředitelství se do finančních potíží dostalo už v minulém roce, kdy na základě rozhodnutí expertní komise ministerstva vnitra muselo, stejně jako další krajská ředitelství, vracet několika tisícovkám policistů protiprávně odebrané rizikové příplatky. Moravskoslezský kraj požádal tehdy prezidium minimálně o 50% úhradu z 40milionové částky. Petr Lessy byl nucen kvůli mandatorním výdajům utratit všechny peníze ze zvláštního fondu policejního prezidenta, ačkoli měl sloužit k původně jiným účelům.

Pětadvacet procent ven

Zatímco rozpočet ministerstva obrany byl na letošek snížen o „pouhých“ tři sta milionů oproti roku 2011, druhý silový resort, ministerstvo vnitra, dopadlo po finanční stránce daleko hůře, nehledě na „strašáka“ policejního prezidenta v podobě střednědobého výhledu vlády, který odebere vnitru v letech 2013 a 14 postupně pět a osm miliard. Počet policistů by se touto redukcí měl snížit ze současných 39 tisíc na 30 tisíc, což je o více jak deset tisíc méně, než je ideální stav propočítaný policejním prezidiem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…