Postrach mosteckých policistů se vrací. Má kontakty a sliboval prý pomstu

06.04.2012 18:42

VÍME PRVNÍ Někteří policisté dopravního inspektorátu v Mostě prožívají v současnou chvíli noční můry. Do vedení se totiž má po dočasném postavení mimo službu vrátit jejich obávaný nadřízený, kvůli jehož chování byl už v minulosti uskutečněn personální audit. O věc se začalo zajímat také policejní prezidium.

Postrach mosteckých policistů se vrací. Má kontakty a sliboval prý pomstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní těžkooděnci na demonstraci

Nadporučík Pavel Praženica se v minulosti dostal do křížku se svými podřízenými na pracovišti. Podle informací redakce s nimi měl jednat velmi vulgárně a dokonce je na veřejnosti urážet. Vše nakonec vyvrcholilo personálním auditem a povinným psychologickým vyšetřením všech relevantních policistů. Na základě výsledků testů dvě psycholožky konstatovaly, že Praženica není nadále schopen vést oddělení. Ovšem místo aby byl vedením územního odboru sesazen z funkce, nestalo se vůbec nic. O jeho dočasné postavení mimo službu se pak zasloužilo až paralelní vyšetřování Oddělení vnitřní kontroly v Ústí nad Labem pro podezření z trestné činnosti. 

Podle výpovědi čtyř zasahujících policistů se měl Praženica dopustit jednání naplňující skutkovou podstatu trestného činu, když se při dopravní akci neprávem vložil do zásahu hlídky v Mostě na ulici Pionýrů. Ta v té době zastavila řidiče, kterému sice skončil zákaz řízení vozidla, ale blokace řidičského průkazu u něho přetrvávala, jelikož si na městském úřadě v Mostě nezažádal o ukončení. Podle standardního postupu mohl být řidič klidně hlídkou na místě zajištěn, ale místo toho zasáhl Praženica. Dostavil se na místo kontroly a naložil řidiče, se kterým je údajně v kamarádském vztahu, do služebního vozidla a odvezl jej na úřad, kde mu vyřídil ukončení blokace a opět jej odvezl zpět na místo kontroly. Navíc neudělal žádný záznam o přestupku.

Změnil se vyšetřovatel

Oddělení vnitřní kontroly konstatovalo, že se Praženica dopustil trestného činu a předalo celou věc Policejní inspekci, která se jala případ vyšetřovat. Praženica dokonce požádal poradní komisi ministra vnitra o zproštění pozastavení, nicméně ministr podání zamítl. Vše směřovalo k tomu, že bude definitivně propuštěn ze služebního poměru, nicméně spis podle důvěryhodných zdrojů redakce změnil při transformaci Policejní inspekce na GIBS na přelomu roku vyšetřovatele, čímž se pravděpodobně změnil také verdikt. „Mohu jen konstatovat, že v této věci Generální inspekce bezpečnostních sborů neshledala, že by se Pavel Praženica dopustil trestného činu.“ sdělila redakci tisková mluvčí GIBS Radka Sandorová. Praženica se tedy podle zákona vrací do služby, z čehož některým podřízeným naskakuje husí kůže.

 "Po odborné stránce je to machr, ale jako vedoucí a člověk je nesnesitelný. Ke svým podřízeným se choval hrozně. Pracovalo se nám pod jeho velením špatně, byli jsme zbytečně pod tlakem a ve stresu. Po jeho odchodu byla atmosféra na dopravce mnohem klidnější a lépe se nám pracuje, nedokážu si představit jeho návrat. Při odchodu sliboval, že se nám všem pomstí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z jeho podřízených, který si přál zůstat v anonymitě.

Nad verdiktem Generální inspekce kroutí hlavou také policejní odbory. „Je-li aspoň část jednání vedoucího DI pravda, musí se jednat o trestný čin. Pamatuji trestně stíhané policisty za zlomek toho, co je popsáno.“ diví se autor služebního zákona Petr Tomek.

Na to si posvítím, říká policejní prezident

Podivné skutečnosti nenechaly v klidu policejní prezidenta Petra Lessyho. Ten se rozhodl celou věc prošetřit. „V pátek jsem si vyžádal všechny potřebné podklady k případu a prověřím to,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz policejní prezident.

Vyšší moc?

Podle důvěryhodných zdrojů redakce se Pavel Praženica osobně zná s náměstkem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila Danielem Volákem (ODS). Ten ovšem redakci důrazně vysvětlil, že jejich vztah rozhodně není kamarádský. „ Znám jej z doby, kdy jsem byl ještě starosta Litvínova a řešili jsme spolu dopravní osvětlení města, nic víc,“ zastavil veškeré spekulace Volák. Podle spisu měl Praženica také zahladit pokutu několika vlivným osobám, mimo jiné i náměstku primátora Mostu Romanu Novotnému (ČSSD) nebo vlivnému doktorovi z Krajské zdravotní, což se nakonec neprokázalo

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…