Přísný Kubice vykázal odbory. Žádné melouchaření policistů

15.08.2011 20:22

Pocity ze schůzky mezi policejními odbory a vedením ministerstva vnitra jsou pro odboráře rozpačité. Na straně jedné sice ministr Jan Kubice slíbil, že nebude policejní sbor zeštíhlovat a učinil přítrž katastrofickým spekulacím, na straně druhé však radikálně smetl ze stolu návrh na vedlejší přivýdělky policistů.

Přísný Kubice vykázal odbory. Žádné melouchaření policistů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Po jejich legalizaci dychtí odboráři více, než kdykoli před tím. A tak opětovně předkládaný požadavek odborů narazil po očekávaném odporu policejního prezidenta Petra Lessyho i na nevůli ministra vnitra Jana Kubiceho.

Psali jsme: John dává málo, bez melouchu nepřežiju. Policie jde podnikat


"Setkali jsme se s absolutním odporem ministra vnitra Kubiceho i prvního náměstka Jaroslava Hrušky. Z jejich postoje vychází jediné, že se tedy nadále bude mlčky tolerovat to, co se běžně dělo a po novoročním snížení platů se děje ještě možná ve větší míře," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

"K možnosti legálních přivýdělků policistů v soukromé sféře jsem spíše skeptický. Policista musí být skutečně nezávislý, což by asi bylo problematické v okamžiku, kdy by měl vyšetřovat osobu, u které je zaměstnán. Další věc je otázka kontroly toho, zda policisté skutečně vykonávají dohodnutou práci," potvrdil stanovisko pro ParlamentníListy.cz ministr Kubice a podpořil tak doslova policejního prezidenta Petra Lessyho.

Související: Rajčata za oknem ano. Brigádničit na stavbách zatím ne, vzkazuje Lessy


Solární panel na střechu

Vedlejší práce příslušníků policejních sborů je limitována zákonem a interními akty policejního prezidenta. Oproti příslušníkům celní správy nebo hasičům však policisté nesmí provádět znaleckou činnost. Naopak jsou jim dovoleny aktivity publikační, literární, umělecké, pedagogické a vědecké. Smějí si ovšem přivydělávat prodejem podomácku vypěstované zeleniny a ovoce nebo třeba energií z obnovitelných zdrojů. Podle předsedy Unie bezpečnostních složek Zdeňka Buřiče se nezřídka policisté dostávají do finančních problémů kvůli neschopnosti platit hypotéky a je proto černá práce jediným východiskem.

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) i jeho stranický kolega František Bublan překvapivě nesouhlasí v tomto požadavku s odbory, ale odkazují na vládu, která by v tomto případě podle nich měla zasáhnout dorovnáním platů, a nenutit tak policisty do nedůstojného melouchaření, kde navíc podle Tejce hrozí korupční riziko.

Červený kohout zakokrhal

Vítězství se podařilo před třemi týdny dosáhnout naopak hasičům, kterým generální ředitel HZS Miroslav Štěpán možnost vedlejších přivýdělků zlegalizoval. Hasiči nejčastěji ve volném čase vykonávají adrenalinové brigády, které však častokráte souvisí s jejich profesí. Myjí okna výškových budov, kácejí rizikové stromy a provozují i další manuální práce - zednické, truhlářské a podobně. 

Související: Hasiči už mohou přiznat melouchy. Policisté mají stále smůlu


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…