Rath zburcoval celé vnitro. V jeho kraji prý nebude bezpečno

08.10.2011 7:44

Bez deseti rovné dva tisíce policistů požádalo o ukončení služebního poměru. Podle informací policejního prezidia se odchody rozložily mezi kraje víceméně rovnoměrně až na jednu výjimku, a tou je Středočeský kraj.

Rath zburcoval celé vnitro. V jeho kraji prý nebude bezpečno
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle informací tiskového oddělení policie Středočeského kraje bude do konce roku chybět 240 policistů z celkového počtu 3757.

"Pravděpodobně se tato situace bude řešit nějakou výpomocí, ale bude to na úkor kvality," sdělil redakci mluvčí Pavel Truxa. Středočeský kraj patří dlouhodobě k regionům s největší trestnou činností. V nápadu kriminality se řadí téměř vždy za Prahu na druhé místo, přičemž ve statistice násilných trestných činů hlavní město v polovině roku 2010 dokonce převyšoval. Ve Středočeském kraji je navíc velmi nízká objasněnost případů.

Čtěte také:
Novinka: Šéf policie Lessy dotuje příslušníky ze svého

Kubice to slíbil

"O poklesu stavu vím, už jsem o tom hovořil s ministrem Kubicem a ten slíbil, že s tím něco udělá," reagoval pro ParlamentníListy.cz hejtman středočeského kraje David Rath. Ministr vnitra Jan Kubice spoléhá na výsledky komise, kterou vede jeho první náměstek Jaroslav Hruška.

"Zatím nemáme konkrétní řešení pro středočeský kraj ani pro ostatní. Příští týden komise na systemizaci předloží výsledky a zároveň budeme znát nástřel rozpočtu a přesná čísla kdo zůstává a kdo nikoli," uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška.

Související:
Lessy prosí policisty. Neodcházejte, píše jim

Podle předsedy Unie bezpečnostních složek Zdeňka Buřiče existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že si policisté avizovaný odchod rozmyslí. „Stáhnout výpovědi by pro tyto policisty bylo nelogické a nerentabilní. Nehledě na to, že schopný a šikovný policista se v civilu uchytí vcelku dobře. Pro policii je to ztráta, pro MV taky, ale nikdo s tím nic systémového a konstruktivního dělat nechce a nehodlá. Vše je a bude jen v režimu přežívání a vytloukání klínu klínem," soudí Buřič.

A co elitní útvary? ÚZČ i ÚSČ drží, ale protikorupční pokulhává

Náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Martin Červíček uklidňuje, že v jemu podřízených Útvarech zvláštních respektive speciálních činností nedošlo k nijak významným odchodům. "Jedná se víceméně o jedince, možná jen o přirozenou fluktuaci. Činnost těchto elitních útvarů není nijak ohrožena," sdělil redakci Červíček.

Špatnou zprávou pro boj s korupcí je však odchod jiných jedinců, hlavních vyšetřovatelů hospodářské kriminality, kteří pracovali na kauzách jako Pandur, Tatra či Opencard. Ministr Kubice dokonce osobně přemlouval detektiva Františka Zahálku, aby si odchod ještě rozmyslel a dokonce mu nabídl i místo na ministerstvu, zatím však bez efektu.

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec sice uklidňuje, že v případě kauzy Pandurů doplní tým o další zkušené policisty, ty však nicméně čeká nastudování materiálu o několika tisíci stranách. Důvodem k odchodu elitních detektivů nejsou finanční důvody, ale stěžují si na soustavné házení klacků pod nohy při vyšetřování korupce.

SLEDUJEME: Kauza Pandur 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…