Tajemný Lessy: Těšte se na 18. ledna, s šéfem protikorupčního něco pečeme

10.01.2012 11:45

Trochu symbolicky za úplňku pozval policejní prezident Petr Lessy novináře na bilanční večeři, která se kvůli státnímu smutku za zesnulého exprezidenta Václava Havla musela posunout na začátek nového roku. Probíral se uplynulý rok policejního sboru, stejně jako vyhlídky na léta následující, které nejsou nikterak růžové.

Tajemný Lessy: Těšte se na 18. ledna, s šéfem protikorupčního něco pečeme
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Rozpočtu ořezanému na dřeň odpovídalo i skromné, přesto dostačující občerstvení - jednohubky, řízečky, dortíčky a guláš s pivem. Po jídle a během dalších chodů se začalo debatovat. Policejní prezident nahlodal přítomné pozvané novináře větou pronesenou jakoby mimoděk „Těšte se na 18. ledna, se šéfem protikorupčního něco připravujeme, víc ze mě ale nedostanete, přijďte ten den na tiskovku,“ pronesl Lessy a vyšponoval zvědavost hostů na maximum

Kromě jiných témat se následně velká pozornost věnovala náměstkovi pro vnější službu Vladislavu Husákovi, který byl bulvárním deníkem přistižen v obecním domě při debatě s pražskými „kmotry“ Hrdličkou, Janouškem a Blažkem. „Pan náměstek dal svou funkci k dispozici, já zatím nejsem rozhodnut, zda to přijmu, mám to tak 50 na 50, “ rozložil Husákovi šance. Lessy připomněl, že medaile udělená Husákovi byla mimo jiné za zvládnutí situace na Šluknovsku.

Paradoxně však není rozhodnuto ani o osudu samotného Petra Lessyho. Ten nyní čelí kárné žalobě, a přestože je za normálních okolností neodvolatelný (změnu zákona prosadil Ivan Langer (ODS), jeho setrvání ve funkci závisí plně na vůli Jana Kubiceho. O osudu Lessyho mohl rozhodovat i případný jiný ministr vnitra, a to současný šéf resortu ministerstva životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), kterého navrhly v pondělí Věci veřejné do čela vnitra po sloučení zeleného ministerstva a resortu pro místní rozvoj. Tento plán se ale na pondělní schůzce ve fotmátu K9 setkal s razantním odmítnutím od ODS a TOP 09.

Večeře se po boku Lessyho zúčastnil také ředitel kanceláře policejního prezidenta Milan Vdoleček a ekonomický náměstek Slavomír Bell, který prostor pro úspory vidí ve špatně nastavených datových smlouvách. „Na nich proděláváme. Stejně tak by se dalo ušetřit i na volání, pokud by se sjednotila celá policie pod jednoho operátora. Mohli bychom si vzít příklad od hasičů, kteří takto ušetřili nemalé prostředky,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz možné úspory Bell.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…