V muničním skladu armády v den Vondrova výbuchu. To bylo řečí

29.11.2012 6:16

REPORTÁŽ Letíme armádní helikoptérou a najednou přijde zpráva, že ministr obrany Alexandr Vondra rezignoval. Hned se mezi novináři vyrojila řada více či méně neuvěřitelných teorií. Šlo o návštěvu muničního skladu v Hostašovicích na Moravě. Vojáci tam vzali pisálky, aby jim ukázali perfektní zabezpečení areálu muničáku, kam se letos prodral medvěd.

V muničním skladu armády v den Vondrova výbuchu. To bylo řečí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V den, kdy rezignoval ministr obrany Alexandr Vondra, odletěla armáda s novináři na návštěvu muničního skladu na Moravě

Mlha obestřela Prahu, takže se z vojenského letiště ve Kbelích odlétalo transportním vrtulníkem MI 17 o dost později. Nicméně pak jsme se odlepili od ranveje a přímo do nebe. Mířili jsme k areálu muničních skladů armády v Hostašovicích na Moravě. Ten se stal slavným kvůli medvědímu špionovi, který tam letos řádil. „Když armáda ukazuje muniční sklady, tak se asi žádná válka nechystá,“ podotkl jeden z pisálků ve vrtulníku. Pak ale někomu na mobil přišla zpráva, která pro Ministerstvo obrany znamená určitého druhu výbuch.

Teorie z druhé ruky

Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil svoji rezignaci z důvodu ztráty důvěry občanů, kteří ho již nezvolili senátorem. Všem nad informací ztuhla čelist. „No, to je dost divný, že Vondra rezignuje zrovna v době, kdy většinu novinářů, co píší o obraně, lifruje armáda na Moravu. Nechci malovat čerta na zeď, ale že by v tom byl úmysl,“ zamýšlel se další žurnalista. Z tváře mluvčího obrany Jana Pejška ale bylo znát, že nic takového netušil. Byl dost překvapený jako všichni. Vrtulník přistál na fotbalovém hřišti v Hostašovicích, které bylo osvětleno barevným kouřem, za ustavičného mávání drobotiny z místní školy.

Přítomní novináři hned začali rozvíjet více či méně neuvěřitelné úvahy nad tím, kdo Vondru nahradí. „Možná jeho první náměstek Vlastimil Picek anebo poslanec Jan Vidím,“ řekl jeden. „A co Karolína Peake? Když tam byla Vlasta Parkanová, tak Ministerstvu obrany už může vládnout kdokoliv,“ smál se druhý. Padlo i jméno Viktora Paggia a nakonec přišel opravdový trhák. „Mohl by to vzít i Daniel Landa, když je teď Žito 44,“ navrhl třetí žurnalista. „No, to by asi armáda hodila flintu do žita a sama se rozpustila,“ oponoval mu kolega. „Tak by obranu vlasti vzali do ruky Ordo Lumen Templi, bez problémů,“ zněla obhajoba Landy. Všichni z toho měli švandu.

Když se pak novináři, už seriózně, zeptali ředitele sekce logistiky Ministerstva obrany a brigádního generála Vladimíra Halenky, odvětil: „Říkám osobní názor. Není to moc dobře, protože ministr Vondra nastavil pravidla a pro resort toho dost udělal. Doufejme, že přijde někdo podobně pracovitý a seriózní.“

Vzpomínky na medvěda

„Teď jste se sem dostali bez problémů, protože jdete s doprovodem velitelů. Kdybyste podléhali běžné kontrole, tak by si na vás museli v kantýně zhruba půl hodiny počkat,“ naznačil velitel vojenské policie, která objekt hlídá. To už jsme byli za branou a dvěma zabezpečenými ploty. Vojenská policie areál muničáku převzala před osmi lety a za tu dobu nedošlo k žádnému narušení. Snad jen k jedné, spíše úsměvné epizodce. Do prostoru muničního skladu se totiž letos dvakrát dostal úplně nečekaný návštěvník, medvěd. Jestli měl nějaké teroristické pohnutky, toť otázka. Nicméně jak přišel, tak i odešel. „Medvěd je pro nás komplikovanější narušitel, protože je chráněný,“ zasmál se šéf ostrahy. „Víte, jak se máte chovat při setkání s medvědem? Nevadí, on to rozhodne za vás,“ zavtipkoval jeden z vojáků.

Výprava novinářů se měla na vlastní oči přesvědčit o skvělém zabezpečení muničních skladů, ale výbušná zpráva o konci ministra byla ve vzduchu. Proto se redakce ParlamentníchListů.cz rozhodla o výpravě, kterou armáda jinak skvěle zabezpečila, informovat nejdřív v takto odlehčeném podání a později zveřejní seriózní článek o finančních výdajích na ostrahu objektů a civilní firmě, která bezpečnostní systém vyvinula a nyní se stará o jeho provoz. Podobných muničních skladů, jako je ten v Hostašovicích, má armáda sedm, ale jeden příští rok skončí. Je v nich nad míru odborným způsobem uskladněna dělostřelecká, pěchotní i ženijní munice. Víc už řečeno nebylo. Přeci jen nejde o až tak běžné informace, které by se mohly někde roztrubovat jen tak na počkání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…