Váleční veteráni pochválili Zemana za řádné placení členských příspěvků. Cenu ale dostal za vlastenectví

01.02.2014 15:25

Prezident Miloš Zeman včera obdržel od válečných veteránů a vlasteneckých organizací cenu za své pročeské postoje Patriot 2013. Spolu s ním dostali podobné ocenění také jedno z mála přeživších lidických dětí Marie Šupíková, československý pilot Imrich Gablech, který patří k nemnoha pilotům, kteří do protiněmeckého odboje uletěli i se svými letouny, nebo Čechobelgičanka Milena Kolaříková, která v „barvách“ Československé obce legionářské dlouhodobě pečuje o válečné hroby našich vojáků v zahraničí.

Váleční veteráni pochválili Zemana za řádné placení členských příspěvků. Cenu ale dostal za vlastenectví
Foto: Tristan Wannek
Popisek: Váleční veteráni

„Názory na pana prezidenta se mezi lidmi mohou lišit, nikdo mu však nemůže upřít, že je českým vlastencem,“ vysvětlil naší redakci důvody ocenění hlavy republiky předseda Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička. Podle něj to Zeman dokazuje nejen svými činy, ale i tím, že hned po svém zvolení prezidentem požádal zástupce veteránských spolků, aby mu radili ve věcech národní historie. „Také je dlouholetým řadovým členem ČSBS. A na rozdíl od jiných své členské příspěvky řádně platí,“ dodal se smíchem Vodička.

Skleněnou cenu si však Zeman včera osobně nepřevzal. „Způsobilo to jeho pracovní zaneprázdnění, nabitý prezidentský program včetně setkání s jeho arménským protějškem Seržem Sargsjanem,“ potvrdil Vodička. Cenu mu tak podle vlastních slov předají váleční veteráni ve vhodném čase přímo na Hradě.

Vyznamenání dostala i žena, co chtěla uzákonit Mezinárodní den studentstva

Ocenění Patriot 2013 v pátek večer rozdala Asociace nositelů legionářských tradic (ANLET) spolu s veteránským ČSBS na slavnostním večeru, který se uskutečnil na botelu Albatros, zakotveném v centru Prahy. Program slavnostního večera organizoval známý historik, hudebník a publicista Jaroslav Čvančara.

Mezi vyznamenanými byla i mluvčí veteránského svazu ČSBS, překladatelka a publicistka Jaan Časnochová - Vrzalová. Ocenění dostala i za své úsilí uzákonit u nás obnovení státního svátku Mezinárodního dne studentstva. V obci u Kralup nad Vlatvou, kde žije, se také věnuje veřejně-prospěšné práci, pracuje v knihovně a pořádá besedy pro děti i dospělé. Ceny Patriot 2013 obdržel také historik a režisér Zdeněk Všelicha, mimo jiné za to, že mnoho svých filmů produkuje za vlastní peníze nebo učitel Josef Dvořák za svou výchovnou a propagační činnost mezi mládeží v duchu československé státnosti.

Na adresu vyznamenané Mily Kolaříkové Jindra Svitáková, publicistka a šéfredaktorka časopisu Historický kaleidoskop uvedla, že je mimo jiné organizátorkou každoroční vzpomínkové slavnosti na leteckou operaci Circus 157, při níž byl sestřelen major František Fajtl a četař Karel Pavlík, o jehož hrob a památník rovněž pečuje. „Poskytuje také veškerou možnou podporu skupinám i jednotlivcům, kteří se rozhodnou navštívit místa bojů v západní Evropě,“ řekla naší redakci Svitáková.

Připomínají historii, aby se neopakovala

Vyznamení dostali také Petr Něnička za otevření muzea významné osobnosti II. čs. odboje, generála Sergěje Ingra v jeho rodném Vlkoši a organizování přednášek, putovních výsad pro školy a bojových ukázek s tématem našeho odboje. V kategorii Zachování kulturního dědictví obdržela cenu legenda amatérského divadla na Rychnovsku, režisérka a herečka Jana Albrechtová. Za výnosný přínos české historii byla oceněna badatelka a expert na dějiny 20. století Vlasta Měšťáková, která ve prospěch národa nelituje času, vlastních sil a prostředků.

Cenu Patriot 2013 za celoživotní dílo obdržel aktivní Sokol Vladimír Prchlík z Prahy, v kategorii Mecenáš české historie si cenu odnesl knihkupec, nakladatel Brněnského legionáře a organizátor mezinárodních vlasteneckých akcí Šimon Ryšavý. V úvodu zmíněná lidická žena Marie Šupíková a téměř stoletý pilot Imrich Gablech byli oceněni Mimořádnou cenou za hrdinství. Slovák Gablech si z bolševického gulagu odnesl zničené zdraví, přesto nadále sloužil v řadách RAF. Po roce 1948 byl perzekuován komunisty, v roce 2009 obdržel Řád bílého lva, nejvyšší české vyznamenání vůbec.

Vyrůstá nová generace českých patriotů

Veteráni a vlastenci ale necílí jen do řad pamětníků a starších generací. Dobře vědí, že pro budoucnost národa je důležité, aby o statečnosti generací předků věděli a zajímali se i mladí lidé.

„Máme také kategorii Mladý vlastenec. Letos toto ocenění získal Filip Procházka,“ sdělila Svitáková. A za co si to mladík podle hodnotitelů zasloužil? „Filip Procházka je zakladatelem, iniciátorem a vedoucím nejstaršího středoevropského klubu vojenské historie se zaměřením výhradně na britské letectvo. Založil je v roce 2003 a postupně rozvíjel jejich členskou základnu i vybavení. Inicioval také mnoho akcí s vojensko-historickou tématikou, takže dnes je jedním z nejznámějších a uznávaných představitelů této oblasti zájmové činnosti,“ vysvětlila Svitáková. Podle ní má ovšem činnost klubu pod Procházkovým vedením mnohem trvalejší charakter.

„Spolupracují na natáčení hraných i dokumentárních filmů, například titulů Dejte nám křídla o historii československého letectví, dokument o slavném pilotu Josefu Bryksovi, který zemřel v komunistickém vězení Muž, který přecenil českou duši, dokumentu Nepřítelem osudu o Františku Truhlářovi a dalších. Nejtrvalejším dokladem činnosti Filipa Procházky je ale památník, odhalený v roce 2012 v Trhové Kamenici, který připomíná dvojici rodáků, příslušníků RAF a obětí holocaustu z okolí. Těm věnuje i svou publicistickou činnost, čímž motivuje mladé lidi, členy klubů vojenské historie, ale i běžné občany k zájmu o českou historii, její oběti, hrdiny a tradice,“ uvedla Svitáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…