Víme, proč policejní odbory opustily ČMKOS. Dufek otevírá náruč

19.12.2011 19:46

Snad trochu překvapivě se začala drobit nejpočetnější odborová centrála v zemi ČMKOS, která aktuálně zahrnuje 32 odborových organizací. O víkendu avizoval Nezávislý odborový svaz Policie ČR, že do nového roku největší odborovou centrálu v zemi už neposílí.

Víme, proč policejní odbory opustily ČMKOS. Dufek otevírá náruč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Bohumír Dufek

„Nezávislý odborový svaz Policie ČR rozhodl dne 8.12.2011 na Shromáždění předsedů základních organizací o ukončení členství v ČMKOS k 31.12.2011. K ukončení členství v ČMKOS došlo z ekonomických a organizačních důvodů. NOS PČR nadále zůstává odborovou organizací, která se bude podílet na odborové činnosti a smysluplných akcích, je připraven ke spolupráci s odborovými i ostatními subjekty s obdobným zaměřením,“ stojí v tiskové zprávě.

Musíme to bohužel respektovat

Organizační důvody v sobě mohou zahrnovat leccos. Předseda největší odborové organizace v zemi KOVO Josef Středula vystoupení NOSPu  nechce hlouběji komentovat, čímž přidává další otazníky. „ Je to jejich rozhodnutí, které bylo avizováno dopředu. Neznamená to ovšem, že se vydávají jinou cestou než odborová centrála. Opravdu si nemyslím, že za tím stojí nějaká nevraživost, ale osobně mě jejich odchod mrzí, snad to není na věky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Středula. Podle něj navíc NOSP funguje pod předsedou Milanem Štěpánkem lépe než kdykoli předtím a dokladem toho má být početný protest ze září 2010 z Letné nebo spolu-iniciování úspěšné petice za odchod Radka Johna, pod níž se podepsalo více než 30 tisíc policistů, což jsou ¾ sboru.

Mlčí

„Nechceme dále rozvádět důvody našeho rozhodnutí vystoupit z odborové centrály.“ odpověděl redakci místopředseda NOSP Dan Bláha. Jedním z dvou oficiálních důvodů, které jsou prezentovány na stránkách NOSP jsou důvody ekonomické. „Loni jsme ČMKOS zaplatili tuším 453 tisíc na příspěvcích,“ konstatuje Bláha. Nezávislý odborový svaz Policie ČR zažíval od příchodu Radka Johna do ministerské funkce žně a jeho členské základna byla nejrychleji se rozvíjející v celé Evropě.

"Musíme opravdu poděkovat Radku Johnovi. Na začátku roku 2010 jsme měli kolem 4 tisíc členů, dneska je to 6 tisíc a v průměru nám přibývá tak 5 denně," pochvaloval si v červnu nárůst předseda NOSPu Milan Štěpánek. S nárůstem členů šel pochopitelně ruku v ruce i objem inkasovaných finančních prostředků.

Otevírají náruč

Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka se sice NOSP zdárně rozvíjel, ale vadila jim prý smysluplnost vynaložených prostředků a nízká podpora ze strany ČMKOS. Ve vztahu k ČMKOS konkurenční ASO má podle jejího předsedy pro nové členy stále otevřenou náruč. “Chce to čas, ale nevylučuji, že budeme v budoucnu jednat o vstupu NOSPu k nám, my jsme otevřená odborová organizace.“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Dufek.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…