Vystoupil náčelník jednotek radiační, chemické a biologické ochrany Ruské federace

07.03.2022 15:57 | Ze sítí

Během pondělí se v ruských médiích objevilo hned několik zpráv identického rázu. Ukrajina spolupracovala s USA v oblasti výzkumu. Ne však ledajakého. Podle Igora Kirillova, náčelníka jednotek radiační, chemické a biologické ochrany Ozbrojených sil Ruské federace, Ukrajinci posílali do Států tisíce vzorků na zkoumání. Po Kirillovově vystoupení se přidalo také ruské ministerstvo obrany s tvrzením, že americké financování biologických laboratoří na Ukrajině přesahuje 200 milionů dolarů.

Vystoupil náčelník jednotek radiační, chemické a biologické ochrany Ruské federace
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Igor Kirillov, náčelník sil radiační, chemické a biologické obrany ozbrojených sil RF

Biolaboratoře ve Lvově pracovaly s patogeny moru, antraxu a brucelózy. V Charkově a Poltavě (zhruba 350 km východně od Kyjeva, pozn. red.) pak s patogeny záškrtu, salmonelózy a úplavice. Uvedl to Igor Kirillov, náčelník sil radiační, chemické a biologické obrany ozbrojených sil RF.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Důkazy ovšem žádné nepředložil.

Mezi novináře se nedostaly dokonce ani fotografie zmíněných zařízení.

V tiskovém prohlášení však stojí, že ve Lvově bylo zničeno více než 320 sběrných míst. Přesně 232 jich prý bylo s původcem leptospirózy, 30 s tularemií, deset s brucelózou a pět s morem. „Nadměrné množství biopatogenů svědčí o práci prováděné v rámci vojenských biologických programů,“ zdůraznil Kirillov, jehož mimo jiných citovala ruská agentura TASS.

Podle tohoto velitele se na území Ukrajiny nacházela sofistikovaná síť desítek biologických laboratoří. Objednatelem výzkumů prý je Agentura pro snižování hrozeb (mínil zřejmě Defense Threat Reduction Agency, pozn. red.) spadající pod ministerstvo obrany USA.

„Západní nepřítel!“

Činnost těchto biologických laboratoří na Ukrajině vedla podle Kirillova k nekontrolovatelnému nárůstu výskytu zvláště nebezpečných infekcí.

Podle náčelníka specializovaných jednotek je na území Ukrajiny zaznamenán nárůst počtu případů zarděnek, záškrtu a tuberkulózy.

Mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov v neděli novinářům řekl, že ruské ozbrojené síly během „speciální operace na Ukrajině“, jak se v Rusku nazývá probíhající invaze a válka, odhalily fakta o provádění vojenského biologického programu financovaného Spojenými státy.

Ruský prezident Putin se už několik dnů snaží opakovaně upozorňovat Rusy, že země stojí nejen proti nepříteli na Ukrajině, ale rovněž na Západě a v USA.

Uvedená slova, nikterak neověřitelná, lze považovat za promyšlenou součást této propagandy.

Dodejme, že na stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO) se o ničem podobném v souvislosti s Ukrajinou nepíše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Mgr. Jan Holoubek

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…