Bártovi se povedl husarský kousek. V přímém přenosu u Moravce

10.01.2011 5:35

Pokud bylo úmyslem ministra dopravy vyvolat diskusi, pak se mu to povedlo. Jeho vystoupení v nedělních Otázkách Václava Moravce totiž neprodleně po ukončení velmi nelibě komentovaly špičky sociální demokracie.

Bártovi se povedl husarský kousek. V přímém přenosu u Moravce

Ministr dopravy Vít Bárta komentoval aktuální situaci na vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Ústeckém kraji slovy: "Bude samozřejmě velmi obtížné prokázat, že pokud určitý manažer Ředitelství silnic a dálnic má určité osobní výhody ve vztahu k těmto pánům a zároveň kryje konkrétní kroky třetího subjektu, to znamená stavební společnosti, tak řekněme, že jsou to indicie, které je zapotřebí vyšetřit," konstatoval šéf resortu v nedělních Otázkách Václava Moravce a v zápětí doplnil:

"Bezesporu se zdá, že určité ekonomické výhody tam tímto směrem mohou být." Bárta v této souvislosti narážel jak na blízkého spolupracovníka Jiřího Paroubka, sociálního demokrata Petra Bendu, tak i vlivného podnikatele a člena občanských demokratů Patrika Oulického.

HLOUBĚJI K TÉMATU:

Zatímco ODS nechala slova koaličního partnera chladnou, ČSSD spustila salvu tiskových zpráv a prohlášení. Servítky si nebral především bývalý premiér a předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, jehož volebním krajem je právě ten Ústecký.

"Vystoupení politiků strany Věci veřejné v médiích v poslední době nese znaky buď vysoké duševní vyčerpanosti, anebo hluboké paranoie," uvedl Paroubek zkraje své tiskové zprávy. Pak pokračoval: "Žádám Víta Bártu, který sliboval nový styl v politice, aby okamžitě k takovému tvrzení předložil důkazy, anebo aby se okamžitě omluvil.  Vít Bárta dává rád na odiv své právnické vzdělání. Nejsem si však jistý, že na Policejní akademii, kde ho získal, jej poučili, že v římském právu byla pomluva a křivé obvinění jedním z nejhorších zločinů."

Čtěte také:
Sobotka: Bárta opět potvrdil, že chce jen podnikatelsky ovládnout Prahu


Vít Bárta v České televizi:

Repro: ČT

Podobný tón použil taktéž Petr Benda. Ten ParlamentnímListům.cz napsal: "Jeho prohlášení o napojení vedení Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji na mou osobu nemohu nazvat jinak, než jako nesmyslné a vylhané. " Benda doplnil, že v pondělí po poradě s právníky podá na ministra dopravy trestní oznámení pro pomluvu. Velmi nelítostně se k Bártovým výrokům postavily také desítky diváků nedělních OVM. Ti diskutovali především na oficiálním profilu pořadu na Facebooku.

"Pan Bárta opět obviňuje a chystá trestní oznámení, ale opět neřekne, jaké má důkazy. Víří vodu, aby VV zviditelnil, a tak i svou osobu. Někdy mám pocit, že vláda je Vít Bárta," uvedl jeden z pisatelů. "Proč je pan Bárta hostem zrovna na tohle téma, má svůj resort. Taky by měl odpovídat na to, kde je šéfem a ne kydat špínu na jiné," přidal se druhý.  Smršť kritiky nakonec museli řešit také tvůrci Otázek Václava Moravce.

Kdo jsou kmotři ODS a ČSSD?

Všem diskutujícím vzkázali: "Vít Bárta není sice ministrem vnitra, ale hlavním zájmem rozhovoru byla situace v koalici a spory mezi koaličními stranami o různá témata - v tomto je vliv Víta Bárty v rámci politiky VV značný. Je tedy zjevné, že v takovém případě nemusí být téma limitováno pouze na resort, který má na starosti."

Značnou podporu naopak Bárta našel na svém profilu na sociální síti Facebook. Jeho fanoušci mu houfně gratulují k tomu, že je upřímný a nebojí se říct, co si skutečně myslí. Ministr nereagoval. A to ani přátelům, ani novinářům.

Nedělní prohlášení nekomentovali také jednotliví členové Věcí veřejných, a to včetně předsedy Radka Johna.

Renné Komínek, ředitel chomutovské správy ŘSD, která se stará o silnice první třídy v Ústeckém kraji, stručně vzkázal: "Je na panu ministrovi, aby nyní konal."

O kom z vlivných politiků ODS a ČSSD se Vít Bárta ve své kritice zmiňoval?

Patrik Oulický, kterého média označují za kmotra ODS, na sebe upozornil například černou stavbou v Chráněné krajinné oblasti České středohoří v obci Moravany na Ústecku. Stavební úřad v Ústí nad Labem mu pak nařídil část staveb zbourat. Na podivné aktivity krajského šéfa ČSSD Petra Bendy, který je blízkým spojencem expředsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka, upozorňovali novináři především během loňské volební kampaně do Poslanecké sněmovny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…