A teď prokazuj ty, poplatníku. Babiš chce přehodit důkazní břemeno u pochybných příjmů

05.08.2014 18:11

Do státní pokladny by mohly plynout daně z příjmů, jejichž zdroj nebude daňový poplatník schopen prokázat. V souladu s koaliční smlouvou se proto chystá ministr financí Andrej Babiš předložit návrh zákona, v němž by se přeneslo důkazní břemeno financování majetku ze státu na poplatníka. Jeho předchůdce v čele rezortu Miroslav Kalousek přitom vždy tvrdil, že základní princip daňového řádu je, že důkazní břemeno spočívá na státu.

A teď prokazuj ty, poplatníku. Babiš chce přehodit důkazní břemeno u pochybných příjmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Kdo má být raději prezidentem?

hlasovalo: 1622 lidí

Ministerstvo financí nechystá žádnou „daň ze životního stylu“. Šéf rezortu Andrej Babiš popřel ve svém vyjádření pro Lidové noviny informaci, kterou minulý týden uveřejnil deník Právo a postupně převzala i další média. Ta se týkala analýzy situace, kdy si daňový subjekt žije nad poměry, přestože přiznává nízké příjmy, což by mělo řešit zdanění ze životního stylu. Správce daně by tak prý v rámci daňového řízení nezkoumal otázku, zda daný příjem je legální, nebo nelegální, ale řešil by pouze to, zda daňový subjekt unesl, či neunesl důkazní břemeno.

Andrej Babiš tuto informaci uvádí na pravou míru s tím, že jeho úřad nemíní zavádět žádnou „daň z luxusu“, ale chce se vydat cestou tzv. „přenesení důkazního břemene“, jehož základní princip je poměrně jednoduchý. „Správce daně má právo se poplatníka dotázat, z jakých zdrojů financoval svůj majetek. Poplatník by měl povinnost doložit, že zdroje financování byly řádně zdaněny. Pokud poplatník neprokáže, jak svůj majetek financoval, může ho správce zdanit běžnou sazbou,“ vysvětluje Andrej Babiš ve svém vyjádření pro Lidové noviny.

Návrh sankční sazby 76 procent sociální demokracie už nepřipomíná

Sociální demokracie svého času ještě jako opoziční strana plánovala, že bude na lidi s neprokázaným příjmem neporovnatelně přísnější. Příjem, který by neuměl daňový poplatník vysvětlit, hodlala danit sankční sazbou ve výši 76 procent. Tento návrh měl být vlajkovou lodí ČSSD v boji proti korupci a daňovým machinacím, protože „ti, kdo platí daně řádně a včas, nesmí vypadat jako hlupáci oproti těm, kteří stát podvádějí“.

Z tohoto pohledu se nynější záměr Ministerstva financí zdanit neprokázaný majetek běžnou sazbou daně zdá být jen slabým odvarem sankce, o níž z opozičních lavic ještě před časem snila ČSSD. „Úkolem daní není zabavit nelegálně nabytý majetek. Od toho je tu trestní řízení. Daňový systém má zajistit zdanění,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO Andrej Babiš, proč se jím řízený rezort hodlá vydat cestou zdanění neprokázaného příjmu běžnou sazbou.

Podle Kalouska změna odporuje zásadám evropských demokratických států

Záměr přenést důkazní břemeno ze státu na občana opírá ministr financí o koaliční smlouvu, kterou spolu ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL uzavřely. V kapitole Zlepšení výběru daní se píše, že v odůvodněných a zákonem přesně stanovených případech se správci daně umožní požadovat, aby fyzická osoba prokázala, že její majetek odpovídá příjmům vykázaným v minulosti touto fyzickou osobou ke zdanění.

Dá se ale předpokládat, že tento záměr narazí u bývalých koaličních stran ODS i TOP 09, a zejména u bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Ten vždy prohlašoval, že základní princip daňového řádu je, že důkazní břemeno spočívá na státu, a nikoli na daňovém poplatníkovi. Chtít po majiteli, aby dokazoval nabytí svého majetku, podle něj odporuje zásadám evropských demokratických států.

Babiš chystá přiměřené a spravedlivé důkazní břemeno v daních

„To by bylo stejné, jako kdyby občan dokazoval svou nevinu místo toho, aby mu jeho vinu prokázal státní zástupce,“ tvrdil Miroslav Kalousek ještě coby ministr financí. Tento příměr prvního místopředsedy TOP 09 však poněkud pokulhává. Prokazovat nespáchání něčeho je přesně opačná situace, než prokazovat „spáchání“ něčeho, tedy nabytí majetku, což by pro lidi s legálními příjmy zas až takovým problémem být nemělo.

Jak se s předpokládanými námitkami ministr financí a jeho úřad v připravovaném zákonu vypořádá, zatím ještě prozradit nechce. „Důkazní břemeno v daních musí být přiměřené a spravedlivé. Náš návrh tomu bude odpovídat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš, jemuž prý jde hlavně o to, aby finanční úřady měly efektivnější nástroje ke zdanění příjmů, které pocházejí z nepoctivých zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…