Americký novinář Best: Přečtěte si, co provedl Zdeněk Bakala

04.07.2013 13:02

Na zajímavý případ tunelování, které je ale kryto současnými zákony, upozornil komentátor Erik Best na svém blogu The FleetSheet. Podle něj se jedná o sofistikovaný plán ve stylu finančníků na Wall Street. Jeho aktérem má být jeden z nejbohatších Čechů a těžařská společnost OKD.

Americký novinář Best: Přečtěte si, co provedl Zdeněk Bakala
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Tunelování podle Erika Besta znamená, že vlastník nebo najatí manažeři vysávají z firmy aktiva, až po nich zůstane pouze prázdná skořápka a spousta závazků vůči věřitelům a zaměstnancům. Že je taková činnost nelegální se podle Besta nyní ve Švýcarsku přesvědčují manažeři Mostecké uhelné.

„Kdyby byla na světě spravedlnost, stáli by před soudem či pláli na hranici také někteří vrcholní manažeři a členové dozorčích rad ČEZu, Českých drah, ČSA, Lesů ČR a dalších státem vlastněných společností,“ domnívá se Best. I v těchto firmách se totiž podle něj jednalo o běžnou praxi.

Celá glosa Erika Besta ZDE.

Přitom by podle něj mělo zaznít, že ve své nejsyrovější podobě je tunelování čistou „zlodějnou". Jenže občas může takový postup být podle platných zákonů i legální. „Zdeněk Bakala a jeho partneři však vyhloubili v OKD tunel legální cestou,“ připomíná jednoho z nejbohatších Čechů a majitele Ostravsko- karvinských dolů.   

Pak popisuje, jak Bakala s partnery v roce 2008 zatížili firmu dluhy a zároveň si vyplatili dividendy ve výši 1 487 639 000 euro. Podle aktuálního kursu to dělá téměř 39 miliard korun. „Díky této formě legalizovaného tunelování à la Wall Street má teď společnost NWR dluh dvojnásobně převyšující její tržní hodnotu,“ rekapituluje komentátor. A tyto dluhy prý přivedly těžařský gigant jen pár kroků od bankrotu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…