Česká vzpoura: Dnešní prasata se nijak neliší od těch komunistických

03.05.2012 6:36

Včera tanky, dneska banky – to je jedno z hesel, které si lze přečíst v souvislosti s aktivitami Skutečné demokracie teď (SDT) a Occupy. Organizátoři i sympatizanti tohoto světového hnutí se snaží občanskou okupací míst v Praze, Olomouci, Teplicích i jiných městech, kde bude zájem se zapojit, tvořit novou budoucnost.

Česká vzpoura: Dnešní prasata se nijak neliší od těch komunistických
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Protest hnutí Occupy Prague

Akce v Česku začala 28. dubna demonstrací na Václavském náměstí, poté zahájením „okupace“ Klárova. V praxi to znamená, že na Klárově v centru Prahy vyrostlo několik stanů, v kterých se ubytovali organizátoři i lidé, kteří souhlasí s tímto druhem i důvody protestu. Zatímco během pěkných svátečních dnů na přelomu dubna a května bylo na Klárově celkem i 25 stanů, ve středu to bylo jen 10.

„Samozřejmě bychom asi lhali, kdybychom neřekli, že jsme si přece jen představovali větší účast. Nicméně i těch deset stanů, které tu zůstaly stát poté, co sváteční dny pominuly a začaly všední pracovní dny, je dobrý počet. Navíc počítáme s tím, že bude pohyblivý a o víkendech bude stanů na Klárově přece jen více, protože lidé nebudou muset do práce, či do školy. Akce by měla vyvrcholit 12. května, kdy světové hnutí Occupy plánuje protesty v různých koutech světa,“ sdělil ParlamentnímListům.cz jeden z organizátorů akce Ondřej Cemper.



Anonymous podporují "okupanty"

Stejně jako na počátku akce, opět se po několika dnech jejího trvání ozývá skupina Anonymous a vyjadřuje protestu podporu. Při zahájení Occupy Prague slibovali hackeři z této skupin, že shodí weby politickým stranám a skutečně tak v sobotu 28. dubna v 11 hodin u čtyř politických stran (ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM) učinili. Tentokrát však nepřinášejí video s výhrůžkou, ale s řadou konstatování a výzev.

„Nejsme spokojení s politicko-ekonomickou situací, ve které se naše krásná země nachází a touto cestou vyjadřujeme naši plnou podporu hnutí Occupy. Česká společnost trpěla 40 let pod rudým praporem komunistického útlaku. Příslušnost k vládnoucí vrstvě byla tehdy dána slepým následováním tupé a bezohledné ideologie. Strana a vláda naprosto nedbaly na potřeby většiny, zavíraly lidem ústa prázdnými sliby a bezohledně perzekuovaly ty jedince, kteří se odvážili zvednout svůj hlas proti zavedeným pořádkům. Vědecký socialismus a jeho nenažraná prasata u koryt veřejných funkcí uštědřily naší společnosti citelnou ránu: proměnily její část na poslušné stádo,“ uvádějí Anonymous.

A připomínají, že nejkratší cesta, jak přijít o svoji moc, je uvěřit, že nikdy žádnou oni dotyční neměli.

Už nejsme ovce

„My už nejsme ovce, nikdo z nás už není otrokem. Nejsme otroky korporací a jejich dolarů, nejsme loutky v divadle zkorumpovaných politiků a skrytě vládnoucích elit. Dnešní prasata se v ničem neliší od těch komunistických či dokonce panských, chrochtají si u svých koryt a usmívají se do televizních kamer, když nám bezostyšně lžou. Jim je u moci dobře a udělají cokoliv, aby v této pozici zůstali. Budou lhát, budou slibovat, budou umlčovat, budou šířit strach a umělý pocit nedostatku a ohrožení. Nevěřte jim, věřte jen sami sobě,“ vyzývá známá celosvětová hackerská skupina.

A konstatuje, že přiznat si, že nejen s naší českou, ale se společností celého světa není něco v pořádku, je prvním krokem k nápravě. „Dát najevo nesouhlas je základním právem každého člověka,“ podotýká.

Podle aktuálního videa Anonymous jedině svobodní lidé mohou tvořit svobodnou společnost. A tak vyzývají: „Neseďte na zadku, nedělejte si falešné naděje. Neseďte v hospodě a nenadávejte u piva. Přijďte na Klárov a zapojte se v Occupy Praha.“

Protestní kemp, kde se může zdržovat každý, kdo má zájem o to se zapojit a respektovat pravidla (například to, že v kempu není dovolena konzumace alkoholu ani drog), nabízí denně i program. Ve čtvrtek například diskusi o tom, jak hledat cestu z krize. Součástí jsou i tématické sněmy. Jak organizátor Ondřej Cemper prozradil, zájem o ně je slušný – zúčastňuje se jich průměrně něco mezi 30 až padesáti lidmi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…