Expremiér Stráský mluvil o poměrech za Klause. Propukla bouře a on teď dodává...

09.04.2013 6:43

ROZHOVOR Bývalý československý premiér Jan Stráský otevřel výroky o ekonomické transformaci z 90. let Pandořinu skříňku, která ukázala, že bolestná cesta privatizace státního majetku je stále ne zcela zahojenou ránou. Slovy, kterými s odstupem dvaceti let Stráský vysvětloval a obhajoval způsob transformace, vyvolal obrovskou diskusi mezi bývalými politiky.

Expremiér Stráský mluvil o poměrech za Klause. Propukla bouře a on teď dodává...
Foto: hns
Popisek: Jan Stráský

Nejostřejší byla reakce ze strany jeho dlouholetého přítele a kolegy Václava Klause.

Otec kupónové privatizace prohlásil, že ho výroky Stráského šokovaly a nazval je „politickým útokem“. Svého někdejšího blízkého politického souputníka nazval „bytostným sociálním demokratem“. Jakoukoli odpovědnost za případné legislativní chyby, které vedly k podvodům a krádežím, Václav Klaus odmítá: „Ano, dodávali jsme myšlenky pro tvorbu zákonů, ale jejich eventuální chyby (a díry v nich) dělali jiní. Dnes mlčící.“ Jan Stráský prohlásil, že považoval ekonomickou transformaci za historické téma. „Ale ono je to ještě velmi žhavé politické téma. To je ta chyba, kterou jsem nedohlédl,“ připustil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Na vaše hodnocení kroků, které se udály před dvaceti lety, se rozpoutala velká diskuse. Chtěl jste to?

Došlo k tomu, aniž bych chtěl. Článek tak myšlený nebyl. Ale máte pravdu, reagovala na něj spousta lidí – Vladimír Dlouhý, Petr Pithart, Tomáš Ježek, Dušan Tříska…

Většina vám dává v podstatě za pravdu, samozřejmě kromě Dušana Třísky, který byl spolu s Václavem Klausem tvůrcem kupónové privatizace. Co těm reakcím říkáte?

Je to takové pel mel. Diskuse přerostla rámec toho, jak to bylo myšleno, a na to se vždycky špatně reaguje.

Není to známka toho, že způsob a hlavně průběh ekonomické transformace je dodnes nevyřízená záležitost?

To mě překvapilo. Po čase se určitě bude diskutovat, jak to mohlo být, ale tady se to zvrtlo do diskuse, jak to mělo být, znovu se hájí jednotlivé postoje. Myslel jsem, že už je na takové věci pozdě a že to nikoho nenapadne.

Co říkáte tomu, že velmi nedůtklivě reagoval na vaše slova především Václav Klaus?

Já jsem to bral jako článek s odstupem dvaceti let, on z toho udělal velmi podrobný problém, ať po stránce osobní, tak po stránce odborně argumentační. Nechci, aby to vedlo k nějakým sporům.

Vy jste ale způsob transformace nekritizoval, jen jste konstatoval, jak probíhala a že to v podstatně ani jinak v té době nešlo. Vlastně jste to hájil?

To nepochybně, vždyť jsem v té vládě byl, nemůžu říkat, že jsme to úmyslně dělali špatně.

Překvapila vás tedy negativní reakce Václava Klause?

Já vám rozumím, že to chcete slyšet, ale já o tom zatím opravdu mluvit nechci.

Když nechcete mluvit o Václavu Klausovi, tak mi aspoň řekněte, jestli vás překvapil podobně ještě postoj některého jiného politika z té doby?

Já neříkám, že nechci mluvit o Václavu Klausovi, já nechci mluvit vůbec, protože to by znamenalo vstoupit do té diskuse, protože ta diskuse je samozřejmě rozporná. Pochopitelně. To, co já konstatuji, někdo zpochybní tak, někdo zase jinak, někdo tomu přitaká. A hlavní rozměr je, že do toho všichni dávají ne hodnocení toho, jak to bylo, ale jak to mohlo být. Připomínám třeba privatizaci Škodovky atd. Já jsem si myslel, že to už nejsou tak citlivé věci a v tom jsem se spletl.

Překvapilo vás, že je to i po více než dvaceti letech tak citlivá záležitost?

Ano, překvapilo.

Zdá se, že ekonomická transformace je stále taková otevřená rána. Vy jste myslel, že se zahojila, trošku jste do ní zašťoural a ona se znovu otevřela..

Ano. Já jsem to pojal tak, jak to dneska vidí všichni rozumní lidé v každé hospodě. Říkám schválně rozumní, jsou takoví, kteří to vidí ještě jinak. To znamená: mělo to vady, ale je to za námi, a v podstatě to bylo dobře. Ale jak se řekne, že to mělo vady, tak se mnoho lidí potřebuje bránit, že to vady nemělo, nebo naopak, že to vůbec nebylo dobře. To znamená, otvírá se velká teoretická diskuse, na tu já teď nemám ani chuť, ani smysl.

A litujete toho, že jste tu diskusi vyvolal, když jste tuto Pandořinu skříňku zase otevřel?

Proč bych toho litoval? Já jsem to říkal s dobrým vědomím, a teď se divím, jaké to má následky, ale o litování nejde.

Opravdu nelitujete, že jste spustil takovou lavinu, aniž byste chtěl?

Já říkám, že nelituji, protože jsem to nemohl předpokládat. Jsem překvapen, ale nelituji.

Ale řekl byste tyto výroky znovu, kdybyste tušil, co tím spustíte?

Já bych to neřekl znova. To samozřejmě ne. A to je důvod, proč do diskuse nechci vstupovat. To by se muselo mluvit v úplně jiné rovině, je to na velkou teoretickou rozmluvu. Prostě bych to určitě zítra neřekl, protože bych si pamatoval, co to vyvolá.

Nemyslíte si, že dřív nebo později budou způsob ekonomické transformace v Česku  stejně politici, politologové, ekonomové a historii hodnotit ze všech možných hledisek?

Historici určitě. Já jsem si myslel, že už je to dnes historické téma, a ono je to ještě velmi žhavé politické téma. To je ta chyba, kterou jsem nedohlédl.

Vy jste vždycky prohlašoval, že jste s Václavem Klausem dlouholetí přátelé a že ho máte rád, i když jste k němu kritický. Neobáváte se, vzhledem k velmi negativní reakci Václava Klause na vaše slova o privatizaci, že tato diskuse váš vzájemný vztah naruší?

V této chvíli se toho samozřejmě obávám, ale to ukáže čas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…