Extremisto, hlásná troubo Klause. Andrej Babiš se u Jílkové nepáral vůbec s nikým

18.05.2012 6:46

Diskuze o zemědělských blokádách kvůli zrušení zelené nafty se zvrhla v hádku mezi Andrejem Babišem a v podstatě kýmkoliv ve studiu ČT. Na závěr pak podnikatel nezapomněl sebevědomě upozornit, že by mu čeští zemědělci měli postavit pomník.

Extremisto, hlásná troubo Klause. Andrej Babiš se u Jílkové nepáral vůbec s nikým
Foto: tan
Popisek: Rozčílený Andrej Babiš v pořadu Máte slovo

Pokud plánujete 23. května cestu napříč Prahou, měli byste si to rozmyslet. Přibližně takový vzkaz má hlavně pro řidiče Agrární komora a její prezident Jan Veleba. Na středu totiž chystají demonstraci a blokádu silnic. V pořadu Máte slovo měl Veleba vysvětlit, že blokáda je i v zájmu občanů, neboť podle jeho slov by zrušení tzv. zelené nafty zapříčinilo zdražení potravin. Diskuze, kde chtěli zemědělci hájit nejen své právo na levnější palivo, se ale zvrhla v hádku.

„Já přece chci taky nižší daně, ale mám se jít přivázat na vaše vrata, abyste vy nebo pan Babiš nemohli vyjet se svým kombajnem?“ zeptal se na začátku pořadu ekonom Petr Mach. Připojil se k němu další odpůrce zemědělských blokád, novinář Jiří X. Doležal, který byl tentokrát pozván jako zástupce lidu. „V civilizované společnosti je zvykem nazývat každý akt násilí, který je zaměřen proti nevinným a nezúčastněným, aktem teroristickým,“ pronesl.

Vzápětí se zapojil největší český potravinářský podnikatel Andrej Babiš a odstartoval tím nekonečnou hádku. „Vy, když pěstujete tu marihuanu, tak ji sekáte kombajnem? Nebo co tu děláte?“ pustil se do Doležala. „On je tady za společnost,“ snažila se ho uklidnit moderátorka Michaela Jílková. Ovšem neúspěšně.

„Zrušení Zelené nafty je další opatření na zdecimování českého zemědělství!“ sdělil důrazně Babiš. Přitom poslanec za TOP 09 František Laudát argumentoval, že naopak zemědělství je při současných škrtech na tom nejlépe.

V tu chvíli se pokusil do debaty zapojit i Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR, který hájil stranu zemědělců. „Ať jde na druhou stranu!“ začal rozkazovat Babiš. „Stehlík radil Gandalovičovi a všem zemědělským ministrům!“

„Pánové, vy jste v takový nepohodě. Nemyslíte, že by bylo na čase si zahulit?“ zeptal se se smíchem Doležal. „Pane řediteli, zajímají vás vůbec názory ostatních? Já bych teda nechtěla dělat na vašem pracovišti,“ dodala i Jílková. Ani to ale Babiše nezastavilo.

„Vy jste z extremistické Strany svobodných občanů, vy jste hlásná trouba pana Klause,“ pustil se pro změnu do Macha, předsedy SSO. A Stehlík se začal téměř křižovat, jaké to bude, až Babiš půjde v krajských volbách do politiky. „Pane Babiši, chovejte se slušně!“ pokusil se i poslanec Laudát.

Veleba se však vzápětí pokusil začít mluvit k tématu, tedy ke středeční blokádě. „Pane poslanče, měl byste si to opravdu nastudovat, bereme výrazně nižší dotace na zemědělství než jinde v Evropské unii,“ řekl na adresu Laudáta. Ten předčítal ze státního rozpočtu konkrétní částky – stát přispívá pěti miliardami korun, z EU jde miliard 30.

„Kdo je největším příjemcem těch dotací?“ zeptala se moderátorka. „To je jasné, že pan Babiš, protože je největší,“ odpověděl Mach. A celá hádka začala nanovo. „Pojďte do práce, pane Mach, pojďte pracovat,“ útočil podnikatel. „Tady je postupná likvidace českého zemědělství a potravinářství ze strany naší vlády. Tady na to všichni prdí,“ pokračoval, zatímco se Doležal dál smál. „Když nám začnete dotovat papír, tak Reflex zlevní!“ přirovnal zemědělské dotace.

„Nepřemejšlel jste někdy místo řepky pěstovat marihuanu?“ zeptal se novinář. „Marihuana se pěstuje ručně, ne, tak tam není potřeba nafta na kombajn,“ opáčil Babiš.

Postavte mi pomník

„Já jen určuju, jaké si dám zítra ponožky a košili. Nerozhoduju o cenách potravin a cenách komodit,“ hájil se a začal se vychloubat: „Kdyby nebyl Agrofert, tak tady nejsou potraviny. … Zemědělci mi můžou postavit pomník!“ dodal sebevědomě.

Pořad se však již chýlil ke konci, a tak Jílková požádala přítomné, aby řekli alespoň něco k tématu – aby něco vzkázali středečním řidičům, kteří narazí na blokádu. „Chtěl bych požádat řidiče, aby byli trpěliví,“ řekl Veleba. „Protože toto je další nerovnost oproti ostatním, ztíží to práci českých zemědělců a zvýší to náklady,“ poukázal na podle něj možnou zvýšenou cenu potravin. Zapojil se však i nadále rozesmátý Doležal: „Tady padla myšlenka, která by rozhodně neměla zapadnout. Postavte panu Babišovi pomník!“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…