Firmy si stěžují, že jim národní banka škodí v podnikání. Čtěte rozbor ekonomů

07.01.2014 14:36

Oslabení koruny poškodí podnikání a může za to Česká národní banka. To se domnívá nadpoloviční většina tuzemských firem. Ekonom Martin Kupka vysvětlil, že intervence národní banky přišla spíše neočekávaně a je otázkou, jestli přinese kýžená pozitiva.

Firmy si stěžují, že jim národní banka škodí v podnikání. Čtěte rozbor ekonomů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Mimo jiné i znehodnocení koruny Českou národní bankou (ČNB) zapříčinilo, že se tuzemské firmy dívají do příštích tří měsíců mírně pesimisticky. Takový je výsledek unikátního výzkumu Československé obchodní banky (ČSOB) mezi středními a malými firmami. Bojí se totiž poklesu poptávky. Ekonomové banky, co výzkum provedla, jeho výsledky nyní vysvětlovali.

Poškozené podnikání

Se současnou ekonomickou situací jsou nespokojeny dvě třetiny firem, přitom osmadvacet procent ji vidí velmi černě. Devětapadesát procent firem očekává snížení poptávky, nejčastěji jde o společnosti podnikající ve stavebnictví. Sedmapadesát procent firem uvedlo, že oslabení koruny poškodí jejich podnikání. Jinak si stěžují i na nadbytečnou administrativní zátěž ze strany státu, ale naprostá většina z nich nečerpala v posledních třech letech státní ani evropské dotace.

„Intervence ČNB přišly spíše neočekávaně ve chvíli, kdy se začaly množit zprávy o tom, že jsme možná z nejhoršího venku. První reakce na rozhodnutí ČNB byly převážně negativní. Šlo o pochybnosti o tom, jestli intervence proti koruně dosáhnou pozitivních efektů, které si ČNB slibuje, a naopak byly zdůrazněny okamžité negativní dopady, které to bude mít na poptávku domácností a hospodářský růst,“ sdělil ředitel oddělení Analýzy finančních trhů ČSOB Martin Kupka.

„Jakákoliv nejistota je z pohledu podnikatelů nežádoucí. Šlo to jednoznačně proti zájmům importérů a někteří exportéři byli dlouhodoběji zajištěni, takže se dostali dočasně také pod tlak. Z tohoto proudu pramení negativní vnímání. Firmy podnikající čistě na domácím trhu mají spíše vstupy z importů, což je pro ně také negativní signál,“ doplnil výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda pro ParlamentníListy.cz.

Dlouhodobý optimismus

„Může dojít k oživení tuzemské ekonomiky, protože se ti domácí nadechnou a budou mít větší poptávku, jak tvrdí ČNB. Alternativní vysvětlení, co se stane, je, že lidé budou muset více utrácet za benzin, který je dovozový, takže se zdraží, a za řadu jiných věcí. Lidem tedy zbude méně na utrácení a též se leknou a začnou o to usilovněji šetřit, protože se budou bát budoucnosti. Takže to domácí poptávku může spíše utlumit,“ dodal Kupka. ČNB si podle něj myslí, že mají lidé hodně peněz pod polštáři a na účtech, takže když zvýší inflaci, stimuluje utrácení.

„Nicméně, co když si lidé šetří na důchod či dobu nouze a utrácet nebudou?“ položil řečnickou otázku Kupka. Z jeho slov však nakonec smírně vyplynulo, že nyní není na místě rozhodnutí ČNB hodnotit, protože je na to třeba minimální odstup půl roku. Nicméně doufá, že se ČNB nespletla a pozitiva dlouhodobě převáží.

Je nutno dodat, že podle průzkumu ČSOB však v dlouhodobé perspektivě malé a střední firmy, tedy šestašedesát procent, pohlíží na svou budoucnost optimisticky. Telefonický výzkum ČSOB se odehrál na konci loňského roku a banka oslovila na pět set podniků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…