Kalousek chce vydat dluhopisy za 165 miliard

16.10.2012 16:48

Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části schodku státního rozpočtu za rok 2011 ve výši 7,8 miliardy korun. Zákon dále umožňuje vydat dluhopisy až za 157 miliard korun na úhradu závazků státu splatných v roce 2013. Jde například o zaplacení státních dluhopisů, kterým příští rok vyprší splatnost. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády.

Kalousek chce vydat dluhopisy za 165 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Základním důvodem předložení návrhu je podle MF splacení vyššího schodku státního rozpočtu v roce 2011 a snaha vyhnout se refinančnímu riziku, tedy možnosti, že by stát nebyl schopen dostát svým závazkům kvůli malému podílu dlouhodobých státních dluhopisů.

Musí se snížit schodek

Loni stát hospodařil se schodkem 142,8 miliardy korun, přičemž MF původně počítalo s deficitem 135 miliardy korun. Na původně plánovaný deficit přitom MF získalo peníze díky jinému zákonu o státním dluhopisovém programu. Kvůli dodatečným téměř osmi miliardám korun MF předložilo tento zákon.

Navržených více než 157 miliard korun pak může MF využít podle návrhu na úhradu jistin státního dluhu splatných v roce 2013 a dalších možných závazků státu splatných v roce 2013, na úhradu jistin státních dluhopisů s dobou splatnosti delší než jeden rok odkupovaných z trhu v roce 2013 nebo na úhradu jistin zajišťovacích derivátových operací splatných v roce 2013. V případě odkupu dluhopisů se splatností delší než jeden rok může MF použít maximálně 30 miliard korun, uvádí návrh.

Podle důvodové zprávy dále více než 116 miliard korun mohou činit splátky státních dluhopisů vydaných k době vzniku tohoto zákona, přes jednu miliardu tvoří splátky úvěrů od mezinárodních finančních institucí, celkem deset miliard korun je odhad splátek dalších možných závazků státu. Jde především o předčasné splacení úvěrů od Evropské investiční banky a předčasné splacení spořicích státních dluhopisů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…