Májíček z ProAltu: Facka Kalouskovi byla ještě šetrná. Zbavíme ho jednou moci

10.06.2012 5:58

Mluvčí iniciativy ProAlt Jan Májíček vidí sérii symbolických blokád ministerstev, která skončila před budovou resortu Miroslava Kalouska (TOP 09), jako úspěšný protest. I přesto, že účast na akcích platformy Stop vládě nebyla zrovna velká. Odbory s iniciativami se budou ještě radit, jak v září v kampani proti Nečasově kabinetu pokračovat.

Májíček z ProAltu: Facka Kalouskovi byla ještě šetrná. Zbavíme ho jednou moci
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

Tento týden proběhly čtyři blokády ministerstev, které pořádala platforma Stop Vládě. Vy jste se účastnil všech čtyř akcí. Jak je hodnotíte?

Líbily se mi hned z několika důvodů. V rámci platformy Stop vládě jsme si vyzkoušeli, a to úspěšně, jinou formu protestu, než jsou demonstrace a protestní průvody. Druhá věc je účast široké veřejnosti, šlo o jakési Hyde Parky, kde mohli lidé podepsat petice proti různým ministrům, před jejichž resorty jsme stáli, a veřejnost to evidentně zaujalo. Velkým úspěchem je pak to, že se nám během blokád ministerstev přihlásily další iniciativy, které se zapojily do Stop vládě. Budeme s nimi spolupracovat.

Kolik jich je?

Ozvalo se šest nových iniciativ, což je poměrně dobré číslo. Cítíme zájem zezdola a těší nás, že občané, kteří organizovali nějaké aktivity dosud jen na regionální úrovni, mají zájem se zapojit do projektu Stop vládě. Přes léto se tedy budeme snažit dále posílit platformu a připravit protesty na září.

 Před budovou Ministerstva financí bylo plno, ale nezklamal Vás u té předchozí trojice akcí poněkud menší zájem lidí? Jak si to vysvětlujete?

Tady máme několik faktorů, které za to mohou. Akce nebyly organizované jako masové, nechtěli jsme řekněme ve dvanáct hodin přivést tisíce lidí před nějakou budovu. Protesty musí být dlouhodobé, proto také střídáme jejich podobu. Zklamán nejsem, vychází to z konceptu našich akcí. Budou dlouhodobé protesty a musíme vytrvat, protože držitelé moci se nevzdají po jedné akci a jen soustavný, sebevědomý a dlouhodobý protest má smysl.

Co tedy na září chystáte, pokud můžete alespoň naznačit?

Na podzim chystáme další akce. Příští týden pak proběhne plenární schůze všech zástupců platformy Stop Vládě, kde vyhodnotíme naše aktivity od velké demonstrace 21. dubna. Budeme plánovat další demonstrace nebo třeba úplně jinou formu protestu.

Procházka pana ministra Kalouska mezi demonstranty skončila ve čtvrtek fackou a plivancem. Není to už podle Vás trochu vyhrocené?

Přiznám se, že to není zrovna můj styl protestu proti něčemu. Nicméně pan Kalousek si na tomto happeningu vyzkoušel to, co zažívá drtivá většina občanů. Tedy, že jsou fackování reformami každý den. Lidé musí žít v podmínkách, kdy se zhoršuje jejich životní úroveň, mají ztížený přístup ke vzdělání a osobnímu rozvoji. Jedna facka je sice nepříjemná, ale je to to nejmenší, co mohl pan Kalousek dostat. My proti němu určitě nebudeme protestovat fackami. My ho zasáhneme mnohem citlivěji. A to tak, že jej jednou zbavíme jeho moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…