Megaobchod české energetiky: Miliardáři Kellner a Tykač si jdou po krku

01.09.2012 11:26

Těžební skupina Czech Coal z Mostu potvrdila vážný zájem o koupi dvou českých elektráren Počerady a Chvaletice, jimž by dodávala své uhlí. Podala nabídku firmě ČEZ, která se jich potřebuje zbavit. Novým hráčem na trhu s elektřinou se však chce stát i konkurent severočeských horníků - holding miliardáře Petra Kellnera, s jehož podnikem má Czech Coal nevyřízené účty.

Megaobchod české energetiky: Miliardáři Kellner a Tykač si jdou po krku
Foto: red
Popisek: Majitel skupiny PPF Petr Kellner

ČEZ sice nevydal k tématu tiskové prohlášení, ale ParlamentnímListům.cz jeho tisková mluvčí Barbora Půlpánová potvrdila přijetí dvou nabídek. „Otevírat je budeme v pondělí, pak tedy budeme mít více informací o jejich konkrétních parametrech,“ sdělila.

Společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal uvedla, že nabídla velmi atraktivní kupní cenu. Její výši ani další součásti své nabídky však nesmí bez souhlasu společnosti ČEZ zveřejnit. „Kompletní sadu nabídek budeme mít až v průběhu září až října, nebudeme proto tyto podrobnosti zveřejňovat,” reagovala Půlpánová na dotaz, zda firma souhlas se zveřejněním cenové nabídky dá.

Tykač a Kellner: Další konkurenční střet

Kromě Czech Coal, za kterým stojí známý finančník Pavel Tykač nebo podnikatel a majitel vinic Jan Dienstl, projevil zájem o kontrakt i Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Petra Kellnera , jehož stoprocentně vlastněná společnost EP Energy mimochodem letos v létě koupila například významný podíl v německé hnědouhelné elektrárně Schkopau. V červnu se pro změnu EP Energy stala stoprocentním vlastníkem společnosti Mibrag, která v Německu provozuje dva hnědouhelné doly, tři klasické kogenerační energetické zdroje a větrnou farmu.

Loni se oba zájemci o elektrárny dostali do křížku právě kvůli Vršanské uhelné lokalitě, kdy se ve stanovisku ministerstva životního prostředí pro EIA objevil požadavek přednostně uhlí dodávat teplárnám, což těžaři striktně odmítli s upozornění, že jde o koordinovaný lobbing ze strany EPH. Tehdy rovněž probíhala jednání mimo jiné s Elektrárnami Opatovice o dodávkách po roce 2015. S Opatovicemi se spor rozrostl letos v létě, kdy jim mostečtí těžaři vypověděli dodávky na uhlí proto, že prý neplnily závazky.

Podzim plný napětí?

Podle informací, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, se o tom, kdo komu obchod „vyfoukne“, rozhodne do konce letošního roku. „Finální rozhodnutí o dalším postupu v prodeji elektráren předpokládáme do konce roku 2012,“ sdělila přímo ParlamentnímListům.cz Barbora Půlpánová z korporace ČEZ. Skupina Czech Coal deklarovala svou připravenost přikročit promptně do fáze podpisu a k co nejrychlejšímu vypořádání transakce,“ podotkla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí těžební skupiny, která vidí svou výhodu v tom, že je nezávislá na prodávajícím a ostatních výrobcích elektřiny.

Finančním poradcem pro prodej uhelných elektráren je společnost Deloitte Advisory, známá veřejnosti z poslední doby zejména realizování auditu projektů v operačním programu Severozápad.

Je zřejmé, že vlastníci Czech Coalu chtějí mít jistotu odběratele svého uhlí, které doluje v mosteckém regionu. Odmítli totiž uzavřít s ČEZ smlouvy na dodávky uhlí na dobu pěti či sedmi let namísto čtyřicetiletého kontraktu, který by uvítali. Pokud by se obě elektrárny nemodernizovaly, ohrozilo by to tím pádem těžařské zájmy Czech Coal, který potřebuje pro svou surovinu odbyt.

Dvě mouchy jednou ranou

Ani jedna z předmětných elektráren neprošla modernizací a jejich budoucí provoz je podmíněný investicemi do snížení emisí tak, aby splnily nové emisní limity platné od roku 2016. Jako Damoklův meč nad českým energetickým gigantem visí hrozba mnohamiliardové pokuty, pokud se několika elektráren nezbaví a tím nenaplní podmínky antimonopolního úřadu Evropské komise, podle něhož na trhu omezuje konkurenci. K takovému postoji dospěl úřad zejména v případě, kdy o povolení k připojení vlastní elektrárny žádal Czech Coal, dnes jeden ze zájemců o elektrárnu ČEZu.

Bezpochyby je motivem pro prodeje obou elektráren i nejistota ČEZu z dodávek uhlí od roku 2013, a to vzhledem k tomu, že nejsou dokončena jednání se současným dodavatelem paliva, jímž je právě společnost Czech Coal.

ČEZ hodlá po prodeji elektráren směřovat své uvolněné kapitálové zdroje do nových strategických priorit společnosti, mezi nimiž je mimo jiné rozvoj jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů.

Uhlí prý bude dost

Koncových zákazníků se prodej elektráren a tedy změny obchodních vztahu nijak nedotknou. „Disponujeme dostatečným množstvím a vhodným typem paliva pro optimální provoz obou elektráren. Na trhu s uhlím přitom transakce nic nemění, protože elektrárna Počerady uhlí z lomu Vršany skupiny Czech Coal již desítky let spaluje. Pokud budeme postupně dodávat palivo i do elektrárny Chvaletice, uvolníme tím pro jiné zájemce uhlí, které této elektrárně dosud dodávala společnost Severočeské doly, " uvedl místopředseda představenstva Czech Coal a.s. Luboš Pavlas.

Elektrárna Počerady provozuje pět bloků s instalovaným výkonem 5x200 MW. Do provozu byly jednotlivě uváděny v letech 1970 – 1977, v 90. letech byla elektrárny odsířena a její provoz ekologizován. Ročně elektrárna vyrobí kolem 6 TWh elektřiny spalováním hnědého uhlí z lomu Vršany. Elektrárna Počerady stojí právě na kraji dolu Vršany, který patří Czech Coalu a kde se nyní v létě začalo s přípravou dalšího území pro pokračování těžby.

Další uhlí má mostecká uhelná korporace za takzvanými územními limity na lomu ČSA. Od roku 2013 se zde těžba sníží na 2,5 milionu tun za rok, tedy přibližně na polovinu ročního dolování, a životnost prodlouží do roku 2021. Za územními limity je zde k dispozici ve II. etapě 287 milionů tun kvalitního hnědého uhlí, takže při roční těžbě kolem 6 milionů tun by se životnost lomu prodloužila do období kolem roku 2070. V tomto území leží obec Horní Jiřetín a osada Černice. Další zásoby hnědého uhlí jsou k dispozici v navazující tzv. III a IV. etapě postupu lomu, kde je dalších 463 milionů tun zásob a životnost těchto zásob při roční těžbě na úrovni přibližně 8 milionů tun je odhadována do roku 2132.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…