Na Vánoce do Špindlu? Zapomeňte. Blíží se nejhorší sezóna v historii, hrozí i zákaz pobytu

25.10.2020 5:55

Clarion Špindlerův Mlýn, hotely Savoy, Bedřiška, Pod Jasany, Start, Amenity, Jelínek, Grand, Lomnice, Hromovka, Harmony Club. To je jen krátký výčet ubytovacích možností v srdci oblíbeného Špindlerova Mlýna, kam každoročně odjíždí na vánoční svátky a po nich následující Silvestr desítky tisíc lidí. Většina z nich neváhá utratit horentní sumy za pár dnů pobytu. Díky koronavirové pandemii ovšem letošní sezona bude vypadat jinak.

Na Vánoce do Špindlu? Zapomeňte. Blíží se nejhorší sezóna v historii, hrozí i zákaz pobytu
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Špindlerův mlýn v zimě

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
„Je to tu špatné, hodně špatné, především kvůli tomu, že jsou zavřené restaurace, které tvoří výraznou část zisku," svěřil se ParlamentnímListům.cz jeden z krkonošských hotelových ředitelů. „Myslím, že to tak je všude, ale moc se nebavíme o tom, jak to vypadá jinde, akorát doufáme, že letošní sezónu stihneme v běžném provozu a lidi přijedou," dodal.

Jenomže tohle očekávání je spíše nereálné. Naší redakci se totiž podařilo hovořit s vysoce postaveným zástupcem resortu zdravotnictví, který uvedl, že právě horské oblasti jsou na seznamech možných rizik hodně vysoko.

„Místa, kde může dojít ke kontaktu lidí, jsou už řadu měsíců na stole. ZOO, školy, kina, hotely nevyjímaje. Horské oblasti jsou samy o sobě velmi problematické z hlediska dodržování hygienických opatření. Lidé zde konzumují alkohol, scházejí se, tráví hodiny a hodiny v uzavřených boudách a restauracích. Pokud bude situace nepříznivá, neumím si představit jejich spuštění," řekl nekompromisně. Bližší informace o přesných místech ovšem sdělit odmítl.

„Nejde v tuto chvíli o situaci na konci roku, ta je z našeho pohledu velice vzdálená. My aktuálně řešíme stav, ve kterém se nacházíme nyní, ten stav je žalostný a potřebujeme všechny lidi, aby rozuměli tomu, že mají omezit kontakt," dodal. ParlamentníListy.cz dále zajímalo, jestli by lidem doporučil, aby i přesto rezervovali své zimní pobyty. „Zatím bych to nedělal," uzavřel s tím, že situace se mění dennodenně a na lepší vyhlídky to zatím rozhodně nevypadá.

Medvědín

Velmi podobně promluvil v sobotu také premiér Andrej Babiš, když v rádiu apeloval: „Já prosím všechny, ať už to fakt berou vážně. Ještě tady je spousta lidí, kteří tomu nevěří, ale ten počet hospitalizovaných si tady nikdo nevymýšlí. To je zkrátka realita a tomu už, proboha, musí všichni věřit.“

Hotely ve zmíněné krkonošské oblasti, jež se stala středobodem luxusu a vysokých cen, však na varování příliš neslyší. Respektive nechtějí. Vraťme se k našemu tamnímu zdroji.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
„Uvedl bych příklad. Když se řeklo, že budou na jaře otevřená okénka, dodržovali to tady všichni. Určitě jsme počítali ztráty na nájem, kompenzace dle hvězdiček hotelu, ale abychom přišli o zimní sezónu, to by pro mnoho podnikatelů znamenalo krach, protože tady jsou úvěry a ty se musí splácet, žádná milosrdenství od bank fakt nečekám. Už teď se snažíme vůbec domluvit snížení splátek, i to je problém. Nevím, jak další hotely, to opravdu nevím, ale v našem případě by to znamenalo ztrátu práce několika desítek lidí, o dalších dopadech na jejich rodiny ani nemluvě."

Doplňme, že česká horská střediska přijala na letošní zimní sezónu řadu bezpečnostních opatření. Kromě respektování vládních a hygienických nařízení zavádí v reakci na pandemii koronaviru i vlastní semafor. „Konkrétně budou střediska zajišťovat například vyznačení rozestupů u pokladen a na nástupištích, dezinfekci vnitřních i vnějších prostorů, kontrolu šátků či roušek, nové možnosti online nákupů i plateb a další. Můžeme se také připravit na úpravu organizace v lyžařské škole nebo změny v pojetí akcí typů Apres ski,“ uvedl ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.
 
Také státní CzechTourism hodlá utratit několik desítek milionů korun proto, aby prý Češi jezdili do českých hor. 

Problémy s absencí turismu ovšem neřeší pouze Špindlerův Mlýn. Týká se prakticky všech oblastí, které jsou spojeny s cestovním ruchem. Ten poslední týdny de facto ustal, aniž by bylo jasné jeho obnovení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…