Nejvyšší dluhy mají Pražané

30.03.2021 13:08

Už třetí rok po sobě se snížil průměrný dluh obyvatel naší země. Zatímco v roce 2018 šlo o zhruba 28 500 korun a v roce 2019 o 28 000 korun, vloni se průměrná výše snížila na 27 100 korun. Nejvíce Čechů s dluhy pochází z Moravskoslezského kraje, jde téměř o 16 procent s dluhem necelých 25 900 korun.

Nejvyšší dluhy mají Pražané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Jen něco málo přes 7 procent dlužníků pochází z Prahy, ale jejich průměrný dluh je nevyšší z celé republiky, činí přibližně 30 400 korun. Nejméně dlužníků má Vysočina (přes 3 %) s průměrným dluhem necelých 27 500 korun. Redakci informovala Lucie Peřinová z brněnské firmy Move up.

Češi mají finanční závazky především v produktivním věku. Přes 27 procent dlužníků je ve věku mezi 35 až 44 lety a jejich průměrný dluh činí necelých 26 400 korun. Věková kategorie 45 – 54 reprezentuje téměř čtvrtinu dlužníků s průměrným dluhem přes 32 000 korun. Přes procento dlužníků spadá do věkové kategorie 18 až 24 let. Více jak 11 procent je pak ve věku přes 65 let a v průměru dluží téměř 28 900 korun.

„Z naší analýzy také vyplývá, že více než polovina dlužníků svoje závazky zatím ani nezačala splácet. I když dlužník z nějakého důvodu nemůže aktuálně splácet, je nezbytné, aby kontaktoval věřitele, vysvětlil jim situaci a aby společně našli postup, jak takovou situaci řešit. Současně opakovaně narážíme na kumulaci dluhů, téměř čtvrtina dlužníků má více než jeden dluh a každý dvacátý (přes 5 procent) má 3 a více nesplacených dluhů,“ řekla Jaroslava Palendalová ze společnosti KRUK.

„I přes potíže, do kterých se mnoho rodin v loňském roce dostalo vlivem koronavirové pandemie, vidíme pozitivní trend pozvolného snižování zadluženosti. Na konci března loňského roku se začal u lidí projevovat velký strach o své vlastní zdraví a zdraví svých blízkých ale i ze ztráty zaměstnání a lidé začali více šetřit v obavě, zda budou schopni platit nejnutnější výdaje, například jídlo či léky," poznamenala dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…