Odborníci: Češi mají problém. Nebudou mít kde bydlet

27.03.2012 10:33

Odborníci na bydlení očekávají v příštích letech velký problém. V České republice totiž výrazně chybí malé nájemní byty pro slabší sociální vrstvy, starý bytový fond se regeneruje jen velmi pomalu, provoz nově postavených rodinných domů je příliš ekonomicky náročný. Očekává se odklon od vlastnického bydlení. Zaznělo to v Ostravě na 14. ročníku mezinárodní odborné konference s názvem Dynamika proměn bydlení aneb Regenerace bytových domů.

Odborníci: Češi mají problém. Nebudou mít kde bydlet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

"Ještě před pár lety na stejné konferenci zaznělo, že je třeba byty v panelových domech zvětšovat, protože lidé nechtějí žít v kamrlících. Dnes se situace otočila o 180 stupňů a je hlad po miniaturních 25 metrových bytech,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz profesor Vítězslav Kuta, vedoucí městského stavitelství FAST Vysoké školy báňské-TU v Ostravě.

Je to podle něj dáno i tím, že od 90. let neustále klesá počet obyvatel v České republice. Nároky na bydlení se však neodvíjejí od počtu obyvatel, ale od počtu domácností. A počet jednočlenných domácností u nás narůstá. Zároveň se však od devadesátých let díky nárůstu cen energií výrazně zvýšily provozní náklady na bydlení.

Narůstá počet lidí, kteří si vlastní byt nemohou dovolit

Podle profesora Kuty lze obyvatele české republiky rozdělit do čtyř kategorií. První je solventní a je schopna ze svých vlastních finančních prostředků uhradit jak investiční část bydlení, tak i provozní náklady. „Postaví si dům a všechno si zaplatí. Druhá skupina je ta, která schopna uhradit investiční stránku bydlení jen částečně, ale jsou schopni platit provozní náklady. Třetí skupina je jen ztěžka schopna platit provozní náklady bydlení a čtvrtá skupina jsou lidé, kteří nemají žádné bydlení. V současné době nám stále roste ta poslední skupina, bezdomovců přibývá. A roste také předposlední skupina, která je stěží schopna uhradit provozní nálady,“ uvedl Kuta. Zcela zvláštní je podle něj skupina 67 tisíc seniorů, kteří čekají umístění na domov důchodců.

Státní fond dává ve své koncepci prioritu bydlení

Náměstek ředitele Státního fondu rozvoje bydlení František Steiner pro ParlamentniListy.cz uvedl, že v příštím období se stane řešení bydlení v České republice prioritou. Státní fond má připravenou koncepci, kterou bude podporovat zejména stavbu malometrážních bytů už od velikostí 25metrů čtverečních, bytů nájemních pro sociálně slabší vrstvy a regeneraci starých bytů v panelových domech. „Celkem 1,2 milionu bytů v republice potřebuje regeneraci, chceme na to použít peníze z Evropské unie,“ řekl Steiner.

Snad politické půtky nebudou, jinak Evropská unie peníze neuvolní

Podle jeho slov je už v parlamentu připravena novela nařízení vlády 284/2011, která řeší výstavbu nájemních bytů pro cílovou skupinu sociálně slabých občanů a seniorů. „Dělali jsme na toto téma školení pro obce a zájem o tyto byty je obrovský, protože v celé republice je katastrofální nedostatek levných nájemných bytů.  Takže po vyhlášení výzvy očekáváme velký zájem jak ze strany obcí, tak i soukromé sféry,“ řekl Steiner, který doufá, že květnovým jednáním parlamentu novela projde bez politických půtek, protože jinak by Česká republika o tyto peníze z EU prioritně určené na bydlení, přišla.

Současná situace ve stavebnictví je katastrofální

Pavel Ševčík, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v České republice, iniciativu fondu podporuje, protože propad ve stavebnictví vidí jako katastrofální. „ Zásoba práce je, ale nejsou zdroje. Stát nemá investice na to, aby podporoval rekonstrukci stávajícího bytového fondu, nebo výstavbu nového. A pro lidi je také prioritou spíše udržet si v dnešní době zaměstnání, že se zadlužit v podobě hypotéky na 20 let,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Ševčík.

Podle profesora Kuty je životnost bytového domu 100 let. V republice je celkem 3,7 milionu bytů, ale každým rokem ubývá jak z důvodu konce životnosti, tak z důvodu stavby dálnic až 35 tisíc bytů. Přitom v některých letech se za posledních 20 let postavilo jen 12 tisíc nových bytů. Profesor Kuta si myslí, že deficit v počtu bytů tak neuvěřitelně narůstá. Přitom zejména ve velkých městech existují celé bytové domy s velkými luxusními byty, které nemohou najít majitele. „Ta skladba bytů je špatná. Ti lidé, kteří byt potřebují, v nich nemohou bydlet, ani kdybychom jim ho dali za korunu. Neutáhnou totiž ty provozní náklady,“ řekl Kuta.

Vlastnické bydlení už není tak výhodné

„Ta doba je zvláštní. V posledních dvaceti letech se u nás upřednostňovalo vlastnické bydlení a teď se zjišťuje, že je to špatně. Nejde jenom o sociální dopady, ale zejména o to, že se hodně mluví o mobilitě pracovní síly, což vlastnické bydlení neumožňuje. Navíc se ceny nemovitostí v posledních měsících posunuly směrem dolů, proto pokud chce majitel s hypotékou prodat kvůli práci v jiném městě svůj dům, přichází o nemalé peníze,“ řekl Ševčík. Podle profesora Kuty se velké byty budou v budoucnu dokonce dělit.

Státní fond rozvoje bydlení chce podle Steinera pokračovat v úspěšném programu Panel, který byl v minulosti zastaven, a také v programu Zelená úsporám. Kromě toho má připraveno 280 milionů korun z národních zdrojů na nízkoúročené nájemní byty.

„Fond od svého vzniku v roce 2011 poskytl na podporu bydlení celkem 33 milionů korun. Dalších 9 miliard korun chceme investovat do zlepšení bydlení také v příštím období,“ řekl Steiner.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…