Poslanec ANO se snaží regulovat ceny energií. Investice desítek milionů v ****?

19.02.2022 4:47 | Analýza

Po měsících dohadů a spekulací se primátor Havířova, poslanec hnutí ANO Josef Bělica poprvé rozhodl podrobně osvětlit situaci kolem plánů na transformaci teplárenství a energetiky ve městě. Na městský web dal 30. ledna prohlášení „Havířov se transformace energetiky nebojí“. Jak to dopadlo? Záměr nedokázal obhájit, spíše naopak. Obavy z černého scénáře rozpadu vybudovaného systému, zhoršení ovzduší a zdražení tepla panují dál.

Poslanec ANO se snaží regulovat ceny energií. Investice desítek milionů v ****?
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Josef Bělica

V úvodu prohlášení si primátor posteskl, že k akcionářské smlouvě se společností ČEZ proběhla „rozsáhlá diskuse“. A přesto prý „někteří neposlouchali nebo nechtěli poslouchat“.  

Jenže žádná diskuse prý neproběhla.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33247 lidí
„Každý, kdo byl na zasedání zastupitelstva loni v červnu, v prosinci nebo letos v lednu dobře ví, že na kritiku, obavy a otázky zastupitelů i veřejnosti primátor Bělica (ANO) neodpověděl a pouze všechny odbyl, na prosincovém zasedání dokonce na opoziční zastupitele křičel,“ řekl náš zdroj z města Havířova.

Primátor dále tvrdí, že „žádné kotelny ani komíny se nebudou stavět zítra, na jaře ani příští rok. A třeba vůbec nikdy“.

Přitom firma ČEZ ESCO společně s městem několikrát potvrdily (na webových stránkách města, v městském zpravodaji a v médiích), že rozvody HTS doplní „o decentralizované plynové kotelny, kogenerační jednotky a fotovoltaické elektrárny, aby byl nový systém zásobování teplem efektivnější a ekologičtější“.

Rozporuplná vyjádření

Čímž rovněž verifikovaly rozpad stávající ekologické soustavy centrálního zásobování teplem.

A co znamená primátorův obrat: A třeba vůbec nikdy?

Zastupitelstvo prý schválilo jen to, že se začne připravovat projekt a odborníci budou analyzovat možnosti a možná se nic stavět nebude. „Tak proč ČEZ veřejně deklaruje, že bude stavět kotelny, kogenerační jednotky a FTV elektrárny? S utajovanými částmi smlouvy a nemožností ji vypovědět přichází ještě více pochybností, že smyslem spolupráce mezi městem Havířov a ČEZ ESCO je úplně něco jiného,“ uvádí jeden ze zastupitelů města pro PL.

Primátor podle něj tvrdí, že součástí dohody mezi městem a energetickým gigantem není vklad nemovitého majetku města.

V důvodové zprávě ke smlouvě se však přímo píše, že město Havířov se zavazuje „zajistit poskytnutí nemovitých a movitých věcí, tj. pozemky a výměníkové a předávací stanice a to způsobem, který Společnosti umožní s nimi nakládat…“

Rozporuplných vyjádření primátora je víc.

Desítky milionů investice

Doposud město vynaložilo na založení společnosti s ČEZ ESCO celkem 4,6 milionu korun a v nejbližší době utratí dalších minimálně 13 z celkových 27 milionů na projektování, které v případě nepotvrzení záměru vynaloží zbytečně, jak sám primátor připouští.

Plánovaný systém ovšem podle zjištění PL nebude efektivnější, ekologičtější ani levnější.

Existuje totiž řada důkazů, včetně rozptylové studie, které ukazují opak.

„Město se svým záměrem chystá okrást občany o výhody skutečného CZT, s jedním efektivním zdrojem a vysokým komínem mimo aglomeraci města. Tento centrální systém vytápění je prokazatelně ekologičtější než jednotlivé menší zdroje rozeseté po městě, i když budou na plyn. Jejich jedinou výhodou je, že nemusí platit drahé emisní povolenky. To se však má brzy změnit, povinnost se bude vztahovat i na ně a vidina levnějšího tepla a elektřiny z menších zdrojů je krátkozraká,“ řekl náš zdroj.  

Lichá je podle něj taky argumentace primátora, že jiná města, která se spojila s ČEZ ESCO, mají nižší cenu tepla.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55310 lidí
„Podobně pan primátor zapomíná, že součástí projektu odchodu od uhlí při výrobě tepla a elektřiny na Karvinsku společnosti Veolia je energetické využívání vytříděných odpadů, které může městu významně pomoci s řešením povinnosti odpady využívat místo ukládání na skládku,“ dodává.

Ve středu 16. února se PL obrátily také na tiskovou mluvčí Havířova s níže uvedenými dotazy. Nereagovala.

Dobrý den, obrátili se na nás dva zastupitelé města s informacemi ohledně vzniku společnosti mezi ČEZ ESCO a Havířovem.

Rádi bychom se Vás zeptali na několik věcí, děkuji předem za odpovědi:

1/ Dojde díky této nové spolupráci ke zdražení energií ve městě?

2/ Je pravda, že doposud město vynaložilo na založení společnosti s ČEZ ESCO celkem 4,6 milionu korun a v nejbližší době utratí dalších minimálně 13 z celkových 27 milionů na projektování?

3/ Je pravda, že součástí projektu odchodu od uhlí při výrobě tepla a elektřiny na Karvinsku společnosti Veolia je energetické využívání vytříděných odpadů, které může městu významně pomoci s řešením povinnosti odpady využívat místo ukládání na skládku?

Díky ještě jednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…