Při prodeji vánočních stromků mě neokradou, traduje se. Omyl. Odhalíme nejběžnější trik, o němž jste nikdy neslyšeli a který je rozšířený hlavně v Praze

27.11.2020 4:46

Prodeje vánočních stromků zažívají nevídaný boom. Jak nám shodně uvedlo hned několik prodejců, lidé se bojí zavírání klasických ohrad, které můžete najít v podstatě před všemi obchodními domy anebo tam, kde proudí davy lidí. Jak se naší redakci podařilo v rámci materiálů o ochraně spotřebitelů zjistit, taky v tomto případě často dochází k tahání peněz z kapes nakupujících. Jak? Uvidíte.

Při prodeji vánočních stromků mě neokradou, traduje se. Omyl. Odhalíme nejběžnější trik, o němž jste nikdy neslyšeli a který je rozšířený hlavně v Praze
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vánoční stromky, ilustrační foto

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
Triky prodejců jsou často velmi neprůhledné. Například v oddělení zeleniny se sází na barevnost. Ta má údajně podněcovat větší míru nákupů. Stejně tak v hypermarketech bývají velké vozíky, aby v nich množství výrobků takzvaně zapadlo a lidé měli pocit, že musejí koupit ještě něco. Stejně tak se dbá na pečlivé rozložení nejběžnějších surovin. Čím dál od sebe bude pečivo a nápoje, tím to bývá pro hypermarket lepší. Lidé musejí projít celou prodejnou, a jak vyplynulo z řady výzkumů, vždy si na té trase pořídí něco dalšího.

Podobně už ParlamentníListy.cz informovaly například o tom, že se do masa běžně přidává voda, čímž zákazník zaplatí mnohem víc, než by bylo potřeba.

Co ale vánoční stromky? U těch se traduje, že cena bývá pevná. Redakce se proto obrátila na jednoho z obchodníků z jižních Čech, který každoročně míří do Prahy. Proč právě metropole? „Protože je to místo, kde mají lidé peníze. To, co prodáme v Praze na Pankráci, si jinde nemohou lidi dovolit, ne v tomto množství,“ podotýká úvodem.

Ještě před samotným rozhovorem se podívejme na aktuální situaci. Prodej vánočních stromků bude podle vlády povolen. Lidé budou muset dodržovat rozestupy platné pro zbylý provoz. Ze současných cen vyplývá, že oproti loňsku rozhodně nedojde ke zlevnění. Při on-line nákupu pořídíte jedli kavkazskou z Beskyd od 549 korun, smrk začíná na hranici 350 korun a borovice černá je dostupná v rozmezí od 450 do dvou tisícovek. Bonusem prodejců jsou stromky v květináčích anebo speciální stojany z kovu a plastu. Jejich cena může případný nákup také výrazně prodražit.

Nyní zpět k našemu respondentovi. „Prodej stromků děláme na Vánoce, jezdíme do Prahy na advent, spíme v autě, abychom ohlídali stromky, ty nám dřív hodně kradli, takže se střídáme, jsme na to dva. Přesnou tržbu říkat nechci, ale málokdy jde pod půl milionu korun,“ sdělil naší redakci. „Nás tohle samotné nenapadlo, ale nejběžnější trik, jak vydělat ještě víc, je docela jednoduchý,“ uvedl následně, čímž se přiblížil k podstatě dnešního materiálu. Pokud čekáte nastavený metr nebo něco podobného, pletete se. Odpovědí na možný vyšší zisk prodejců je totiž obyčejné chvojí.

Chvojí se běžně používá pro výrobu vánočních věnců

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí
„Je to tak. Pokud třeba těm lidem vykládáte, že jde o speciální svazek z Kavkazu a tak podobně, jak nádherně voní a jak je důležité ho mít u sebe doma, protože je to přece tradice od dětství, tak z vlastní zkušenosti vím, že za ten svazek větví lidé dají v podstatě to samé co za malinký stromek. My to chvojí loni prodávali až za 500 korun na ruku. Čím blíž bylo k 24. prosinci, tím to šlo líp, lidé nutně něco potřebovali, my jsme na tom vydělali. V Budějovicích by nám to omlátili o hlavu, v Praze ne, tady lidé tolik neřeší stovku dvě, což je dobře hlavně pro nás,“ doplnil s tím, že ale nejde o žádný podvod. „Je to stejné jako v obchodě, jdete pro pivo, ale nakonec máte pivo, salám, žvejky a placatku, takže místo stovky tam necháte pět stovek, akorát že Vánoce jsou jenom jednou za rok, lidé jsou většinou fajn a nevadí jim to, takže v průměru na jednoho člověka prodáváme tak za 900 až 1 500 korun, to je opravdu hodně, jak říkám, jinde to není možné. Bavíme se s dalšími lidmi, protože máme stejného dodavatele, třeba Tábor, Písek, Kaplice, Hluboká, Strakonice, tak tam to je vyloženě bída, lidé počítají každou korunu, jsou šetrnější, Praha se v tomto ohledu úplně vymyká, snad to bude i letos během pandemie,“ uzavřel.

V posledních letech se na trhu objevila také náhražka v podobě umělých stromků. Ty pochopitelně vydrží mnohem déle, ale jejich pořizovací cena nebývá nízká. Tak například 150 centimetrů vysoká jedle stojí tisíc korun, její 180 centimetrů měřící kolegyně pak vychází na dva tisíce. Řada lidí si navíc dopřává zvláštní parfém nahrazující typickou vůni lesa, čímž se nákup opět zdvihá. „Zájem o živé stromky neklesá, umělé stromky si určitě lidé kupují, ale moc takových neznám,“ doplnil náš zdroj.

Aktuální ceník jednoho z velkoprodejců, konkrétně jde o Mountfield

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…