Rusko není blázen s prstem na plynovodu. Ekonomka Šichtařová rozebírá další perspektivy obchodní války

07.09.2014 8:19

Navzdory zklidnění situace na východě Ukrajiny stále nelze vyloučit další eskalaci konfliktu. Ta by pravděpodobně měla za důsledek další ekonomické sankce ze strany EU, které už by přerostly do obchodní války. A Rusko by získalo další motivaci využít svého vlivu, a zejména „plynového“ argumentu.

Rusko není blázen s prstem na plynovodu. Ekonomka Šichtařová rozebírá další perspektivy obchodní války
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Ekonomka Markéta Šichtařová pro ParlamentníListy.cz predikuje další vývoj během letošního podzimu. Uklidňuje, že totální přiškrcení kohoutků s plynem a ropou vzhledem k potřebě dolarů pro ruské hospodářství naštěstí nejspíš nehrozí.

Příměří na východě Ukrajiny, které bylo celou sobotu úspěšně dodržováno, možná otevřelo cestu ke smírnému vyřešení konfliktu. Pokud by však snahy ztroskotaly, znamenalo by to podle Šichtařové celkem logicky další zostření vztahů mezi Ruskem a EU. To by nejspíš vedlo k dalšímu zostřování „obchodní války“, která už mezi oběma ekonomickými subjekty v podstatě probíhá. Během srpna totiž EU uvalila na Rusko již druhou vlnu sankcí a Rusko reagovalo protisankcemi, postihujícími zejména dovoz evropských potravinářských výrobků.

„Další na řadě by logicky byla snaha Ruska zasáhnout evropský automobilový průmysl,“ odhaduje Šichtařová. Podle ní je právě vývoz automobilů do Ruska významným příjmem evropské ekonomiky, jehož výpadek by ji zasáhl neobyčejně citelně.

Všichni navíc v poslední době připomínají, že s blížícím se podzimem a zimou dochází k ochlazování, které samozřejmě vede k větší spotřebě plynu. Právě jeho dodávky jsou častým ekonomickým, ale i politickým nástrojem Ruska vůči Evropě. Šichtařová odmítá, že by hrozily apokalyptické scénáře, ale na druhou stranu připouští, že Rusko tuto páku může využít.

Ne že by snad mělo dojít k nějaké totální kalamitě, k naprosté krizi z nedostatku, ale na druhou stranu je faktem, že by bylo naprosto logické, aby se Rusko snažilo Evropu přidusit a aby se o to pokusilo v topné sezoně,“ říká.

Dnes prý řada lidí vnímá Rusko jako nebezpečného psychopata s prstem na kohoutku, který dle své libovůle rozhoduje, zda nás nechá zmrznout. „Tak to ale není, Rusko je na jeho vývozu také silně závislé,“ připomíná ekonomka, že příjem z prodeje plynu je velmi zásadní položkou ruské ekonomiky.

„Čili zastavení dodávek lze čekat spíš jen přechodně, jednorázově, maximálně v řádu týdnů pro vystrašení, nikoliv po celou sezonu. A tento výpadek by měl být nahraditelný,“ myslí si Šichtařová.

„Rusko se jistě pokusí Evropu postrašit. Ale na druhou stranu, nedodávat energie po celou zimu pro něj prostě není možné, protože by tím dokonale přišlo o jakýkoliv přívod dolarů, a v návaznosti by se mu pak výrazně hůř financoval jeho veřejný dluh,“ vysvětluje ekonomka, podle které by úplné zastavení dodávek byla v současné situaci sebevražda především pro Rusko samotné. „Ostatně pokud by nebyla, proč už dodávky nezastavilo dávno,“ táže se.

Obávat bychom se prý neměli ani toho, že nejistota a případný nedostatek plynu se podepíše na jeho ceně. Skokové zdražení podle ekonomky nehrozí. „Nemělo by, protože na tuto sezonu je již elektřina většinou nakoupená, cena je zafixovaná, a to za výrazně nižší cenu,“ říká. Trhy jednotlivých energetických komodit jsou podle ní provázané, takže na cenu má vliv nejen cena plynu a ropy, ale také uhlí. A jeho cena neustále klesá, jak dodává Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala, Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…