Tvrdá česká realita: Zoufalí lidé zapalují vlastní domy. Kvůli pojistce

18.08.2012 19:41

V Jihomoravském kraji přibývá zoufalých lidí, kteří se snaží najít cestu ze své tíživé finanční situace. Mnozí z nich se uchýlili až ke krajnímu řešení. V souvislosti s tím pojišťovny evidují na jihu Moravy zvýšený počet schválně zapálených požárů a dalších pojistných událostí.

Tvrdá česká realita: Zoufalí lidé zapalují vlastní domy. Kvůli pojistce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Čím dál tím více lidí volí pojistný podvod jako východisko ze své složité finanční situace. Počet pojistných podvodů a především schválně zapálených požárů tak roste. Lidé jsou pravděpodobně tak zoufalí, že je neodradí ani strach z vězení, které jim hrozí za pojistný podvod.

Česká pojišťovna za předchozí rok a půl zaznamenala až šest úmyslně zapálených domů v Jihomoravském kraji. Podle Ludvíka Bohmana z České pojišťovny za těmito pokusy stojí právě zhoršující se ekonomická situace: “Stále platí, že vždy, když se zhoršuje ekonomická situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Pojišťovny tyto tendence registrovaly opakovaně již v minulosti, a proto se důsledně na tuto oblast zaměřují.

Výsledkem toho byl loňský rekord, kdy jen detektivové České pojišťovny odhalili pojistné podvody za více než 338 milionů korun. Letošní rok pak bohužel není jiný a vypadá to, že na jeho konci budeme svědky dalšího smutného rekordu,“ uvedl v tiskové zprávě Ludvík Bohman, vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny.

Podvody za miliony i pár tisícovek

Někteří lidé si snaží přilepšit si třeba jen o pár tisícovek. Mylně se domnívají, že pojišťovna malé případy neřeší. Detektivové však prověřují jakékoliv podezřelé pojistné události: “Dokazuje to i případ jednoho vychytralého klienta, který České pojišťovně v průběhu let 2010 až 2012 ohlásil celkem čtyři loupežná přepadení. Jednou měl být například dle svého tvrzení okraden ve chvíli, kdy si vybíral hotovost z bankomatu. Vyplacené pojistné plnění ze tří domnělých krádeží z let 2010 až 2011 činilo více než 16 tisíc korun. Poslední „loupež“ se škodou 13 tisíc korun byla ale pojišťovnou odmítnuta.

V rámci vyšetřování totiž vyšlo najevo, že pojištěný tímto způsobem řešil své dlouholeté problémy se splácením dluhů a zároveň takto získával finanční prostředky pro hru na výherních automatech. Pojištěný se pod tíhou důkazů přiznal, uznal svůj dluh vůči České pojišťovně a do deseti dnů ho splatil,“ uvedla pojišťovna.

V případě žhářství se nejčastěji jedná o domy, které si úmyslně zapálí sami majitelé. Většinou se tak stane relativně krátkou dobu po podepsání pojistné smlouvy. Někteří žháři mají navíc drzost požadovat pojistné u více pojišťoven, tím se riziko odhalení výrazně zvyšuje. Dům pak prověřují detektivové, ale také hasiči. Na podvod je upozorní, především pokud je založeno vícero ohnisek nebo pokud najdou nějaký urychlovač hoření, často to bývá benzin nebo jiná hořlavina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…