Valtr Komárek: Ožebračujete národ. Zdanit boháče, jejich řečičky mě nezajímají

03.10.2012 10:20

Státem pro bohaté by přestala být Česká republika, pokud by se uskutečnily představy čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka, jak jinak ve společnosti rozložit daňovou zátěž. Neúměrné zisky podnikatelů i mnohamilionové roční platy tzv. špičkových manažerů by snesly i šedesátiprocentní daň, ale tato vláda usiluje cynicky o ožebračování vlastního lidu.

Valtr Komárek: Ožebračujete národ. Zdanit boháče, jejich řečičky mě nezajímají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Vláda rozpočtové odpovědnosti Petra Nečase si pro dosažení svého hlavního cíle minimalizovat roční schodky státního rozpočtu našla nejjednodušší způsob v podobě zvyšování daní a toho se drží jako klíště, ačkoli jí zatím kýžený efekt nevyneslo. To platí především pro daň z přidané hodnoty, v jejíž opakované úpravě směrem vzhůru našel ministr financí Miroslav Kalousek mimořádné zalíbení.

„To je moderní trend finančníků, kteří si myslí, že je těžké postihnout zdaněním podnikatele, aby neutekli do jiných států. Je jim také zatěžko je postihovat, protože to jsou přece ti, kteří se mají uctívat, natož ještě od nich chtít daně. To jim je líto, a tak raději převalí daňovou tíhu na spotřební daně. Těm nikdo neuteče, ty platí všichni a ať jenom pěkně sypou do státní pokladny,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz Valtr Komárek panující přístup k rozložení daňové zátěže ve společnosti.

Nečasův kabinet jde cynicky na ožebračování vlastního národa

Připomíná, že jde o starou praxi už z dob feudalismu, kdy lidé platili daně, aby panovnický dvůr dobře žil, aby vydržoval armádu, a tak byly daně na všechno, co obyčejným lidem zajišťovalo obživu. „Tak to je dnes v daleko modernější míře daň z přidané hodnoty. Ale je třeba si uvědomit, že máme už tak jednu z nejvyšších DPH v Evropě, že je řada zemí, které mají, pokud jde o potraviny, nulovou DPH,“ upozorňuje čestný předseda ČSSD.

Zvyšování DPH u nás prý už nemá nejmenší oprávnění a je to svévole této vlády, která, když nemá peníze, tak zvýší daně. „A až zase nebude mít dost, tak znovu zvýší daně. Ale to, že snižuje životní úroveň lidí, že inflace vysoce přebíjí růst nominálních mezd a že k tomu přichází další zdražení energií, nájemného a všelijakých nadstandardů, co čeká lidi v nemocnicích, tak tohle je už vláda, která nejde na zvyšování daní, ale která jde docela klidně, cynicky na ožebračování svého vlastního národa. A s tím pochopitelně sociální demokracie souhlasit nemůže,“ prohlašuje Valtr Komárek.

Hodnoty vytvářejí především zaměstnanci

Sociální demokracie je proti zvyšování DPH, příjem do státního rozpočtu by zajišťovala zvyšováním daní vysokopříjmovým skupinám a také vyšším zdaněním zisku. „Já osobně bych byl pro to stanovit podnikatelské daně a daně vysokopříjmových skupin docela solidní, protože takové ty řeči, že oni chudáci nás zaměstnávají, tak to neberu. My jsme pořád toho pro někoho zastaralého názoru, že hodnoty vytvářejí především zaměstnanci, a ne ti, co vlastní kapitál, ti podnikatelé,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Valtr Komárek.

Pokud by se jim to prý nelíbilo, tak ať nepodnikají. Stejně to dělají proto, aby měli miliardy, a ne kvůli tomu, aby někomu dali práci. „A co s těmi miliardami dělají? Nevím co. Aby si koupili další tryskové letadlo a další dvůr svých služebníků a lokajů, no ale to je jejich věc. Já osobně s takovými rozdíly ve společnosti nesouhlasím,“ říká první místopředseda polistopadové vlády národního porozumění.

S dluhovou službou vláda nadělá řečí, ale na zdanění dividend kašle

Neupírá přitom těm, co podnikají, nárok na zasloužené zisky, ale nevidí důvod pro neúměrné zisky. „Patnáctimilionové či dvacetimilionové roční platy takzvaných špičkových manažerů, a to dokonce i ve státních podnicích, by snesly i šedesátiprocentní daň. A u těch, co už ty peníze mají a někde si je silážují, bych doporučoval také vysokou daň z majetku,“ uvádí Valtr Komárek návrhy, nad nimiž by srdce příslušníků bohatých vrstev rozhodně nezaplesalo.

A nadšeni by zřejmě nebyli ani zahraniční investoři, pokud by došlo na Komárkem navrhované zdanění dividend. „Dnes jde na dividendách z Česka 220 miliard zahraničním investorům, což je pomalu čtyřikrát více než naše dluhová služba, se kterou naše vláda nadělá takové ohromné problémy a tragédie. Přitom tohoto si vůbec nevšímá, jako by to nebylo, přestože to je čtyřnásobné zatížení české ekonomiky,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz čestný předseda ČSSD Valtr Komárek.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…