Vandas v Mostě o rasistické Romei a zloději Nečasovi

06.10.2012 12:26

Za nudný by se dal označit mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti v Mostě. Aspoň pro ty, kteří čekali agresi, ostrá slova za hranicí slušnosti, zásahy policistů. Nic takového. Jen jeden osamocený hlas z amplionu na náměstí.

Vandas v Mostě o rasistické Romei a zloději Nečasovi
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Vandas na předvolebním mítinku v Mostě

V jednom městě se ale šéfa dělnické strany vůbec nedočkali – Žatečtí ostrouhali a údernou řeč představitele extremistického hnutí vůbec nevyslechli.

Proč Nečas dělá bububu

Nečasův kabinet podle předsedy strany Tomáše Vandase jen straší, ať neskončíme jako Řecko. Proto si máme utahovat opasky. „Je to jako když zloděj křičí: chyťte zloděje. Z České republiky je dnes divoký západ. Korupčníci si rozparcelovali území, takže oni za vše nesou zodpovědnost,“ hlásá do mikrofonu na náměstí a dodává: „ Slíbili, že nebudou zvyšovat daňovou zátěž, a přitom zvyšují přímé daně i DPH. Lidem se zdražuje voda, energie, potraviny, tím se domácnosti zadlužují a každý desátý člověk je dnes na hranici chudoby. Tohle je tristní výsledek korupčnické vlády.“

Zmiňuje, že důkazem jsou aféry, které vyplouvají na povrch bez rozdílu stranického dresu. „Pokud se potopí jedna část lodi, potopí se i druhá,“ poukazuje na to, proč tradiční politické strany i přes rozdílné programy táhnou u koryt za jeden provaz.

Oni drží slovo, pro mají u mne prim

Kolem Vandasova automobilu je kolem třiceti posluchačů. „A Brusel by nám neměl diktovat , jakou používat žárovku. Za čas nám snad budou říkat, co si můžeme myslet a co nosit. Chceme suverénní stát,“ poukazuje na svou nelibost k Evropské unii. Dotace, které sem jdou, jsou beztak na nic.

„Zrušil bych Agenturu pro sociální začleňování, i rasistická sdružení typu Romea, která nic nevyřešila a jen podněcují nesnášenlivost minority a majority,“ říká. „Dnes se na romském populismu hojí plno stran. Například Sdružení Mostečané Mostu je napojené na bytové družstvo Krušnohor, které ovlivňuje to, koho sem pustí do bytu. Před lety nám tvrdili, že Janov není problém a dnes, kdy je zřejmé, že lidé na romskou problematiku slyší, si to dávají do politických programů. Dělnická strana ale od počátku říká stále to samé. Proto jim věřím,“ svěřuje se s kladným postojem k Vandasovi jeden ze sympatizantů.

Vojáky jiným? Ani náhodou

Vandas by rád zrušil pomoc proromským sdružením, cizím státům i škrtl by z politického systému Senát. Také by rád deportoval všechny imigranty. „Jsou tu nelegálně, nechť se vrátí do své země. A kdo je tu legálně, ať se přizpůsobí. Pravidla platí stejně pro černé, bílé, žluté či oranžové,“ upozorňuje, že nejde z jeho pohledu o zášť vůči Romům.

A půjčovat vojáky do ciziny? V žádném případě. „Naši vojáci by se měli stáhnout z Afghánistánu. Jsme země, která zažila okupaci a teď se podílíme na něčem podobném jinde. Také by se měli z našeho rozpočtu omezit každoroční výdaje na školy, nemocnice, silnice v Afghánistánu či Keni, protože to potřebujeme především my, Češi,“ míní.

A k tomu je potřeba zrušit Senát, zvlášť když přišel o svou jedinou akceptovatelnou pravomoc – volit prezidenta, který se teď bude volit přímo. „Výdaje na 81 usínajících mrtvol horní komory jsou zbytečné,“ uvedl doslova.

Ochranka šéfa DSSS Tomáše Vandase

V Žatci se nedočkali

V pátek se měly v Ústeckém kraji konat tři předvolební mítinky dělnické strany.  První shromáždění, které se mělo konat v Žatci, bohužel neproběhlo. Tomáš Vandas totiž uvízl v koloně způsobené autohavárií, a na místo se tak nestihl včas dopravit. Ostatní mítinky nabídli lidem rozhodné názory, ale například i černobílé stranické noviny k prostudování názorů „dělníků“.

Další předvolební setkání s DSSS jsou naplánována na příští týden. Ve středu 10. října navštíví Tomáš Vandas Krupku, kde se mítink uskuteční od 16 hodin v areálu Delta v Čapkově ulici, a následovat bude od 17.30 hodin shromáždění na náměstí Svobody v Teplicích. Ve čtvrtek 11. října pak proběhnou poslední mítinky. V 15.30 hodin navštíví Vandas Lidické náměstí v Ústí nad Labem a od 17 hodin promluví na Masarykovo náměstí v Děčíně. 



Tomáš Vandas

  • DSSS
  • předseda DSSS
  • mimo zastupitelskou funkci


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…