Víme o ruskočeském „špionu“ Bastrykinovi nejvíc. Asi prodává i záchodky

29.07.2012 6:40

Dlouhodobý pobyt za účelem podnikání. Toho využíval šéf ruských vyšetřovatelů v době, kdy byl zástupcem tamního generálního prokurátora, Alexandr Bastrykin. Někteří ruští novináři upozornili na to, že mohl být českým agentem, ale spekuluje se i o jeho špionáži pro Rusko.

Víme o ruskočeském „špionu“ Bastrykinovi nejvíc. Asi prodává i záchodky
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

Třeba aktivistka, která se stará o řadu politických uprchlíků z oblasti Kavkazu, Hana Demeterová, se dost diví, jak u nás mohl ruský úředník bez vědomí bezpečnostních složek podnikat. 

Na ruské internetové adrese se jménem Bastrykin se objeví firma Tremp, která od roku 1995 prodává záchody české značky Jika. Nabízí se tam keramické záchody, umyvadla, ale i jeden typ tureckého „nášlapného“ záchodku. Ostatně Alexandr Bastrykin je nejvýše postaveným úředníkem v Rusku, protože šéfuje tamním vyšetřovatelům. V rozporu s ruskými zákony donedávna podnikal i v Česku.

Superúředník Ruska

Kariéra Alexandra Bastrykina v ruské byrokracii je závratná. Od roku 2001 byl šest let náčelníkem departmentu ministerstva spravedlnosti pro severozápadní okruh, pak zástupcem generálního prokurátora a nakonec dosáhl na post předsedy vyšetřovacího výboru Ruské federace.

„Po ruském prezidentu Vladimiru Putinovi je druhým nejmocnějším člověkem v zemi. Strašné zvíře,“ sdělila ParlamentnímListům.cz aktivistka v oblasti lidských práv Hana Demeterová.

Pravdu o tom, že Bastrykin podnikal i v Česku, zveřejnil ruský opoziční politik, právník a populární bloger Alexej Navalnyj. Na svém blogu se zamýšlel nad tím, jestli není šéf ruských vyšetřovatelů českým agentem, tedy špionem členské země NATO.

Před nedávnem v Rusku mimo jiné přijali zákon, podle nějž jsou všechny nevládní organizace financované ze zahraničí zvláště registrovány a je na ně pohlíženo jako na zahraniční agenty. Prostě nad nimi byl zpřísněn dohled. Navalnému v současnosti v Rusku vyhrožují podáním trestního oznámení za pomluvu.

Podnikatel v Česku

Navalnyj na internetu zveřejnil dokument oštemplovaný Městským soudem v Praze o tom, že Bastrykin si u nás v roce 1999 založil "eseróčko" LAW Bohemia se sídlem v Kladně. Jako předměty podnikání tam je uveden pronájem nemovitostí, koupě zboží, hostinská, zprostředkovatelská, poradenská i reklamní činnost, činnost cestovní kanceláře a spousta dalších. Prostě renesanční podnikatel.

Dále bloger publikoval i potvrzení, že v letech 2006 až 2009 měl v Česku Bastrykin nejdříve vízový, pak dlouhodobý pobyt za účelem nejdříve zaměstnání, pak vykonávání funkce manažera. To bylo vydáno ředitelem odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomášem Haišmanem z pověření referenta bezpečnosti státu Michaely Kratochvílové.

Podivení aktivistky

Hana Demeterová, která u nás zastupuje politické běžence z bývalých republik SSSR, hlavně z oblasti Kavkazu, se podivuje nad tím, jak u nás mohl Bastrykin vůbec dostat dlouhodobý pobyt. „Pravost dokumentů už je nad vší pochybnost. Bastrykin ale v žádném případě nemohl splnit podmínky prvního, vízového, pobytu, protože tady nepracoval. Prodloužení v podobě udělení dlouhodobého pobytu bylo tudíž nezákonné. Nedovedete si ale představit, kolik je u nás takových Rusů, co nikdy nic nedělali,“ zdůraznila Demeterová ParlamentnímListům.cz. A zopakovala, že je v Rusku zakázáno, aby úředník podnikal.

Právě Demeterová se byla podívat na bývalé adrese Bastrykinovy firmy na Kladně. „Normální bytovka. Nejdřív měl tu společnost s manželkou, teď ji převedl na svou první ženu. Nyní firma sídlí v bytovce v pražské Tróji,“ doplnila.  „Za to zodpovídal tehdejší šéf cizinecké policie. Na potvrzení je napsané jméno pověřené osoby, referenta bezpečnosti státu Michaely Kratochvílové. A s tím se nic neděje? Kam jsme to došli? Jsme v Rusku! Museli vědět, že je to on. Pokud by to nevěděli, tak můžeme klidně zrušit BIS i policii. Ať žije anarchie,“ rozčílila se.

Obecná BIS, mlčící cizinecká policie

Na stole leží i možnost, že jsou Bastrykin a lidé kolem něj ruskými špiony na našem území. Ostatně o Česku se již několikrát psalo jako o rejdišti ruských agentů.

„Nemohu být konkrétní, takže se vyjádřím obecně. Pokud se u nás objeví lidé, bez ohledu na jejich státní příslušnost, kteří jsou aktivní směrem k ruským zpravodajským službám, mohu ujistit, že neujdou naší pozornosti. I osoby, u nichž v uvedeném smyslu existuje závažné podezření, jsou pod naší kontrolou,“ sdělil mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubrt. Naopak mluvčí ředitelství služby cizinecké policie Kateřina Rendlová ParlamentnímListům.cz neodpověděla.

Podle Českého rozhlasu v ruském parlamentu už padla žádost, aby byl předseda vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin zbaven právního statusu. Vyzval k tomu poslanec a místopředseda bezpečnostního výboru Ruské dumy Alexandr Chinštejn. V rozhlase vyjádřil bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní poradce Andor Šándor přesvědčení, že Bastrykin v Česku nepracoval ve prospěch ruské rozvědky.

„Základní problém je v tom, že náležitosti, které jsou dokládány, nejsou veřejnou listinou a jejich padělání je možné téměř bez jakéhokoli trestu. Dokázat někomu podvod v této souvislosti je poměrně složitá záležitost,“ řekl Českému rozhlasu Haišman, čímž vlastně naznačil, že Bastrykinovy dokumenty, na něž získal v Česku pobyt, mohly být cinknuté. Ruský vyšetřovací výbor by se měl ke kauze vyjádřit tento týden.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…