Víme přesně, za jak dlouho položíme ekonomiku a Nečase, tvrdí odboráři

28.04.2012 7:24

Odboráři prý přesně vědí, kolik dní musí stávkovat, aby položili českou ekonomiku. Zatím se k tomu ale podle všeho nechystají. Podle odborářského bosse a zároveň rebela Jaromíra Duška jsou odbory zatím nejednotné a většinově stávku odmítají.

Víme přesně, za jak dlouho položíme ekonomiku a Nečase, tvrdí odboráři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Občanské iniciativy a odbory probírají taktiku, se kterou chtějí dosáhnout demise kabinetu Petra Nečase. Protesty prý budou stát ´bolet´. Detailnější podoba protestů bude známa po mimořádném jednání příští týden. K protestům prý mohou přispět i studenti a akademičtí pracovníci okupací vysokých škol podpobně jako v listopadu 1989. Odborářské špičky hovoří dokonce o podpoře manažerů velkých podniků.


Jenže je ještě jeden odborářský boss. Ten, který dokázal svého času premiérovi Václavu Klausovi zastavit železniční dopravu a neváhal použít ty nejostřejší výrazy vůči ředitelství Českých drah i vedení ministerstva dopravy, čímž porušil jedno z do té doby platných tabu. Podle lídra Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška chybí odborářům před avizovaným neklidným květnem především jednotnost a ochota konat. I přesto, že úmysl zorganoizovat velkou stávku avizovali po skončení pátečního jednání s iniciativami.

Většina odborů je prý umírněná

"Z některých odborářských kroků nejsem nadšen. Je známo, že jsem radikál, kdybych v čele odborů stál nyní já, stávku bychom vyhlásili od zítřka a na neurčitě dlouhou dobu. Tento názor ale sdílí jen odboráři v dopravě. Ale u většiny svazů k této fázi dosud nedospěli, a obávám se že to nebude samotnými odboráři ale jejich vedením," uvedl Dušek pro ParlamentníListy.cz.

Předáci většiny odborových stavů jsou podle Duška příliš umírnění na to, aby dokázali s vládou a jejím postojem pohnout. "Nejsem si vždy jist, zda šéfové odborů dělají dostatek pro své členy, jestli spíš nedělají trochu kariéru a nebo dokonce nemají bližší vztah ke Strakově akademii než ke svým lidem," nebere si servítky bývalý šéf železničních odborů.

Očekává, že se odbory ve svých květnových protestech rozdělí na umírněné a radikální. První skupina spolu s těmi, kdo ze zákona stávkovat nemohou, prý začnou s protesty, znamenajícími eskalaci různých blokád. Skupina druhá v čele s dopraváky pak půjdou do velké stávky v dopravě a oborech, kde už nyní jsou rozhodnuti ke stávce.

Kdy padne váš podnik? Zeptejte se odborů, mají přesná čísla

Odboráři prý přitom mají už dnes na základě odborné studie přesně vypočítáno, jak dlouho vlastně musí stávkovat, aby dosáhli svého, tedy demise Nečasova kabinetu.

"Tam je vypočítáno, jak dlouho musíme blokovat dopravu, aby padl ten či onen konkrétní podnik. Například za jak dlouho se kvůli absenci zboží od subdodavatelů položí nějaká automobilka. Některým stačí dva dny, některým týden. Máme dokonce údaj za jak dlouho se na následky stávky v dopravě složí celá česká ekonomika," vypočítává Dušek. Přesné číslo si prý ale raději nechá pro sebe, nejde však o nijak dlouhý časový úsek.



Dufek: Ano, propočty máme

"Když už to pan Dušek prozradil...ano, odboráři a občanské iniciativy mají k dispozici čísla, která říkají jak dlouho vydrží stávku v dopravě a blokády česká ekonomika," potvrdil Duškovu informaci šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Vůči Duškovým výtkám se ale ohrazuje. Radikálně vystoupit prý není problém, odboráři ale mají stále naději v jednání s vládou. "Chceme tlak stupňovat a také máme zodpovědnost vůči svým členům. Pokud chce pan Dušek do stávky hned, pak ať zítra zastaví vlaky. Pokud má takový vliv, nebyl by to pro něj být problém," dodává ironicky Dufek.

Velkou stávku odboráři spolu se zástupci občanských iniciativ očekávají do konce června. Podle lídra ČMKOS Zavadila jim bude předcházet několik dalších forem protestu. Odbory hodlají prohloubit spolupráci s aktivisty, v pátek se, zatímco vláda zjišťovala podporu ve sněmovně, dohodly na vzniku nového koordinačního centra, kde se bude obří protest plánovat. Vítr do plachet získaly odbory a občanské iniciativy během minulého víkendu, kdy se v sobotu na Václavském náměstí sešlo podle odhadů až sto tisíc lidí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…