Živnostník plakal nad osudem podnikatelů na horách. Jen do chvíle, než jsme se ho zeptali na dotace, které dostal

16.01.2021 5:00

Na ParlamentníListy.cz se v pátek odpoledne obrátil jeden z podnikatelů v oblasti hotelnictví a gastronomie. Svůj mail koncipoval jako stížnost všech lidí z oboru na vládu premiéra Babiše a vicepremiéra Havlíčka, toho času ministra průmyslu a obchodu. Vzhledem k razantnímu vystupování pisatele nás zajímalo, zdali se také on cítí v úzkých. Krom jiného jsme chtěli znát výši kompenzací, jež do půlky ledna obdržel. To už však ve své kulometné palbě značně brzdil.

Živnostník plakal nad osudem podnikatelů na horách. Jen do chvíle, než jsme se ho zeptali na dotace, které dostal
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Špindlerův Mlýn v zimě

Anketa

Kdo si podle Vás nezaslouží státní kompenzace?

3%
hlasovalo: 10188 lidí
„Dostal jsem tolik podpory, že i kdybych podnikal, tak bych možná tolik ani nevydělal,“ citoval premiér Andrej Babiš dopis jednoho z podnikatelů. Ti se na něj prý houfně obracejí, aby se ho na něco zeptali nebo mu jen poděkovali. Pravda je ta, že každý, kdo se v dotační spleti zorientuje, z ní může velmi těžit a dokonce vydělávat. Dokazuje to níže popsaný příklad.

„Chtěl bych říct, že Babiš a celý jeho tým je banda amatérů, kteří snad nikdy nepodnikali. A pokud jo, jakože Babiš podnikal, tak vyžil hlavně z toho, co mu přišlo z Unie nebo z dotací ze zemědělství, ať to zkusí na horách,“ rozčílil se jeden z hoteliérů na redakčním mailu. Doplnil rovněž, že by přál některým z vládních představitelů, aby zažili strach o to, z čeho zaplatí elektriku, nájem, personál.

„Není možný vyjít. Dostali jsme na jaře něco, co přišlo pozdě, z čeho jsme zaplatili úvěry, ale teď už nemáme nic, proto jsem byl demonstrovat proti nesmyslným opatřením, proto chci volit ODS!“ dodal.

Naše redakce pisateli nejprve poděkovala za upřímná slova. Posléze jsme položili jediný dotaz: Kolik jste za dobu omezení obdržel na kompenzacích?

„Co vám je do toho?!" reagoval podrážděně.

COVID-Sport III; Lyžařská střediska (zdroj, MPO)

A právě tato poznámka vedla redaktory PL na cestu bližšího pátrání. Šlo nám hlavně o to ukázat, jak se stát, především pak resort průmyslu, staví k podnikatelům.

Při pohledu na dotační seznamy je patrné, že brát peníze od státu by měl prakticky každý. Havlíčkův resort nabízí podporu firmám a OSVČ, samostatně pak provozovnám, kulturní oblasti, sportovcům, OOP / ZP. Zvláštní sekci tvoří COVID-nájemné, určené podnikatelům, kteří museli kvůli krizi dočasně uzavřít provozovny, jež využívají pro maloobchodní podnikatelskou činnost.

Vzhledem k tomu, že výše zmíněný hoteliér napsal rovněž o horských oblastech, vydali jsme se pátrat tam. Miluše Trefancová z tiskového oddělení MPO nás odkázala na obecný přehled. Na doplňující dotazy už během pátečního odpoledne nereagovala.

Na jednom z odkazů se PL podařilo nalézt podklady k přípravě dotačního programu COVID-Sport III. Lyžařská střediska. Jeho cílem je zmírnit negativní dopady omezení spojených s opatřeními v boji proti pandemii nemoci covid-19 a poskytnout podporu těm podnikatelům, kterým bylo na základě přijatých krizových opatření vlády od 27. 12. 2020 přímo omezeno provozování podnikatelské činnosti v podobě provozování a správy lyžařských středisek, čímž došlo k významnému poklesu tržeb a tím i likvidity těchto podnikatelských subjektů.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude poskytovat za období od 27. prosince 2020 do 22. ledna 2021.

Co je však na celém dotačním klondajku nejzajímavější? Astronomické sumy, které chce MPO vyplatit.

Podpora totiž bude poskytována jako dotace na provozní náklady (energie, nájmy, odpisy provozovaných zařízení, režijní náklady a další). Její výše podle resortu respektuje dočasný rámec Evropské komise, podle kterého lze v tuto chvíli poskytovat v souvislosti s koronavirovou nákazou covid-19 konkrétní dotace. A jak velké by měly být náhrady za ušlé zisky?

Až 800 tisíc eur, tedy více než dvacet milionů korun…

Notifikaci programu u Evropské komise zajistí Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zjištění PL sice zástupci tiskového oddělení MPO nepotvrdili, respektive nebyli schopni ani odepsat, jejich nadřízený však ano. Navíc promptně.

„Je to tak. Současně jsem společně s ministry hospodářství Německa, Rakouska a Dánska zahájil velké jednání s EK a snažíme se hranici zvýšit. Vypadá to nadějně...“ napsal vicepremiér Havlíček v SMS zprávě.

Také s touto sumou jsme konfrontovali výše citovaného podnikatele. Tentokrát už nereagoval vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…