Zmrazit důchody není třeba, tvrdí Rusnok z NERVu

22.02.2012 19:59

Kvůli současné evropské ekonomické krizi se na ministerstvu financí hovoří o zamrazení důchodů. Podle názoru člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) a prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka je však debata na toto téma spíše akademického rázu.

Zmrazit důchody není třeba, tvrdí Rusnok z NERVu
Foto: archiv redakce
Popisek: Ekonom a exministr průmyslu a obchodu Špidlovy vlády Jiří Rusnok

„Domnívám se, že k žádnému zmrazení nedojde. Podle mě situace není tak vážná, aby takový krok dostatečně ospravedlňovala. A navíc se blíží volby všeho druhu a před nimi si žádný politik nic takového nedovolí. Považuji to čistě za akademickou debatu, takže se tím netrapme,“ uvedl v rozhovoru pro server Týden.cz Rusnok.

Jiří Rusnok představil náhradní řešení za zastavení valorizace důchodů. Výše úspor by pak závisela na vývoji inflace a růstu mezd. V horizontu deseti až dvaceti let by podle opatrných odhadů mohlo toto opatření ušetřit státní kase desítky miliard korun, přičemž by spravedlivá výše důchodů zůstala zachována.

Důchody jen podle růstu cen

„Je třeba postupně přejít od současného modelu valorizace, který zohledňuje jak růst cen, tak mezd, k takzvaně cenové valorizaci, která zohledňuje pouze růst cen. Taková valorizace bude zachovávat reálnou hodnotu vyměřeného důchodu, ale nic víc. To je podle mého názoru spravedlivé,“ vysvětlil svou představu Rusnok s tím, že v tomto případě má penzista jistotu, že sumu v téže reálné hodnotě bude dostávat po celou dobu své penze.

„Je to ale poměrně velká změna, proto bych navrhoval postupný přechod v rámci pěti let,“ dodal.

Úplné zmrazení důchodů by podle ekonoma hrozilo v případě podobné krize, která nás postihla v roce 2009, tedy v případě, že hrubý domácí produkt poklesne o více než pět procent. „Taková situace by byla natolik vážná, že by opravňovala k tak zásadnímu opatření, které by však mohlo být jen dočasně, na rok dva, nikoliv déle,“ uvedl Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…