Zoufalý Bohuš Matuš: Jsem zvyklej brát 200 000 měsíčně. Teď mám jít dělat za dvacet tisíc?! Dárky letos nebudou

17.12.2020 4:41

V interview s Čestmírem Strakatým mluvil v listopadu letošního roku zpěvák Matěj Ruppert hlavně o své kapele Monkey Business, ale dostalo se i na covid a politiku. Ruppert tehdy uvedl, že někteří umělci zřejmě budou muset skončit takzvaně u lopaty. Ještě předtím se na obrazovce objevil Vojtěch Dyk. Řekl, že dostal od státu jen tři tisíce, ale že ho to nepřekvapuje. Situace se ovšem pro kulturní branži nelepší. Své k tomu v úterý na Primě pronesl i Bohuš Matuš.

Zoufalý Bohuš Matuš: Jsem zvyklej brát 200 000 měsíčně. Teď mám jít dělat za dvacet tisíc?! Dárky letos nebudou
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Bohuš Matuš

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
Hudebníci a herci jsou podle Rupperta určitou částí společnosti stigmatizovaní, že jsou lehkoživkové, kteří si teď konečně „budou moci najít pořádnou práci u lopaty“. „Což je samozřejmě komoušská hanebnost,“ prohlásil zpěvák. „Takový ten třídní boj, třeba inteligence versus dělnictvo, umělci versus kdokoliv jiný,“ vysvětloval Ruppert. Je přesvědčen, že v Česku tento třídní boj zuří, způsobuje ho například prezident Zeman. „Ale já si spíš myslím, že do jisté míry je lidská přirozenost se koukat do talíře sousedovi vedle s tím, že součástí toho koukání vedle bohužel není empatie,“ mínil.

„Po pravdě řečeno, já jsem si na začátku řekl, že nechci přistoupit na tu hru toho viru, a jednou jsem začal dělat nějaký video na pomoc někomu, pak jsem nahrál nějakou písničku na podporu sestřiček, ale pak jsem si řekl, že je to celý trošičku scestný. Nejsem příznivcem konspiračních teorií, ale zase na druhou stranu, ‚odsaď podsaď‘, a mám pocit, že jak je ta věta krásná, že za tím je ještě něco jinýho, tak trošku to mám, tenhle pocit,“ řekl v květnu herec a zpěvák Vojtěch Dyk. Doplnil, že dostal od státu jen tři tisíce korun, ale prý ho to vlastně ani moc nepřekvapilo.

Tématem umělců a kultury obecně se zabýval také pořad Showtime na televizi Prima. V úterý reportéři vyzpovídali hned několik známých osobností. Mezi nimi byl také zpěvák Bohuš Matuš. Ten na rovinu přiznal, jak se věci mají jen pár dnů před Vánoci. „Žádný dárky kupovat nebudu, protože máme opravdu tu krizi hroznou a budu se dívat po nějaký jiný práci,“ sdělil kamerám primácké televize.

„Já jsem zvyklej si vydělávat 200 tisíc korun měsíčně, tak je to pro mě hrozně těžký, jít pracovat někam za 20 tisíc korun měsíčně, ale budu muset,“ doplnil.

Matuš je jedním z minima umělců, kteří výši svých honorářů bez okolků přiznali.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
Na podporu státu by podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka mohli dosáhnout i podnikatelé v kultuře a umělci bez příjmů kvůli epidemii koronaviru, kteří dosavadní požadavky nesplnili. Ministerstva kultury a průmyslu a obchodu o to v září požádala Sněmovna na návrhy poslanců TOP 09 a SPD. Ministr kultury v tu dobu odhadoval, že v programu kultura zbudou stovky milionů. S Ministerstvem průmyslu a obchodu proto řešili možnosti jeho prodloužení pro zhruba deset tisíc umělců. Ztrátu příjmů by mohli doložit například čestným prohlášením. Mohli by následně získat 30 až 40 tisíc korun. „Cítím to jako dluh, který bych rád splatil,“ uvedl Zaorálek.

Divadla jsou pro diváky nadále uzavřená, koncerty zůstávají v nedohlednu, ale vládní podpora umělcům z programu COVID-Kultura nezačala být vyplácena ještě takřka po měsíci a půl. Ministerstvo kultury již přitom více než polovinu podaných žádostí zpracovalo a předalo Ministerstvu průmyslu. Ministr Karel Havlíček (za ANO) na konci listopadu slíbil, že poté, co vše posvětí Evropská komise, začne jeho resort peníze umělcům okamžitě vyplácet.

OSVČ ve druhé výzvě programu připraveného ministerstvy průmyslu a kultury podaly skoro 4 000 žádostí a podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka z nich 2 500 jeho ministerstvo zpracovalo a poslalo na Ministerstvo průmyslu. Od podnikatelů dostalo ministerstvo zatím 662 žádostí v objemu 287 milionů korun, od OSVČ, kterým program nabízí jednorázovou podporu 60 tisíc korun, 3 833 žádostí celkem za 230 milionů korun.

Zaorálek taky v České televizi uvedl, že podle něj bude určená částka pro program brzy vyčerpána. Již dříve zmiňoval příslib od premiéra Andreje Babiše, že pokud se spotřebují všechny peníze, bude možné vyčlenit další.

K práci Zaorálkova resortu se před časem vyjádřil podnikatel Jan Hrušínský. Pokud jde o finanční situaci jeho divadla, napsal, že část mezd byla uhrazena kurzarbeitem, dostali mírnou úlevu v nájmu a byla jim odpuštěna část pojistného. Nicméně opravdová pomoc od kultury nepřišla. Hrušínský vysvětlil, že na jaře jim bylo zakázáno víc než sto představení. „Což je mnoho milionů příjmů, které nám chybějí, které teď chybějí. A za ty tři týdny je to dalších 25 představení. A jedno to představení je kolem 100 000 korun, to jsou veliké částky. A platíme měsíčně 1,5 milionu, když se nehraje. Když se hraje, tak platíme přes dva miliony měsíční výdaje. A ty platby běžely dál,“ posteskl si a dodal, že Lubomír Zaorálek rozdělil 1,2 miliardy příspěvkovým organizacím, ale soukromým divadlům nedal ani korunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…