,,Bezvýznamná“ žena vzkazuje své Václavu Moravcovi. I dalším v ČT

24.06.2020 10:57

Václav Moravec by měl vážit slov a nechovat se hystericky. ParlamentnímListům.cz to řekla poslankyně ANO a členka volebního výboru Barbora Kořanová. Moderátor ČT ji nedávno kvůli kritice svého pořadu označil za neznámou poslankyni, která prý argumentuje „poklesle“. Nyní Kořanová podrobněji popisuje, co ji na pořadu OVM vadí.

,,Bezvýznamná“ žena vzkazuje své Václavu Moravcovi. I dalším v ČT
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec

Veřejným prostorem poslední dny silně rezonuje obsáhlý rozhovor, který moderátor Václav Moravec poskytl Deníku N. Kolem jeho pořadu OVM je živo, jako už dlouho nebylo. Mimo jiné čelí kritice, že si častěji zve hosty konkrétního názorového proudu na úkor těch dalších. Takový názor vyjádřila například poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová, která se teď od Moravce dočkala poměrně ostrého protiútoku.

Moravec odmítl tvrzení, že jeho pořad je za zenitem a odkazoval se na britskou BBC, kde prý platí, že čím starší moderátor je, tím větší má přehled. Moderátor na adresu poslankyně ANO na jednu stranu uvedl, že na ni nemá cenu reagovat, ale následně komentář stejně přidal. 

„Už jen způsob její argumentace je tak pokleslý – řekne, že tam ten pořad nemá co dělat, a přitom jej nesleduje,“ ohradil se. Následně ji označil za neznámou poslankyni, která se na jeho jménu chce jen zviditelnit.

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí

Poslankyně se bránila na svém facebookovém profilu s tím, že útočný tón Václava Moravce ji mrzí, když jen vyjádřila svůj občanský a divácký názor, a dodala, že Moravce považuje za kvalitního novináře. Problémem prý je koncept pořadu. 

Pro ParlamentníListy.cz Barbora Kořanová svůj pohled rozšířila. Odmítla, že by Moravcova slova o „bezvýznamné poslankyni“ byla v pořádku. „V první řadě za mnou je poměrně dost práce, což by si pan redaktor mohl ověřit. V druhé řadě by si měl uvědomit, že jsou zde lidé, kteří mi k výkonu mého mandátu dali důvěru v demokratických volbách a jsou dnes třeba mými podporovateli,“ zdůrazňuje. 

„No a tito lidé musí přispívat na plat pana Moravce, jehož výše nám do dneška není známa, takže myslím, že pan Moravec těmito svými vyjádřeními může například poškozovat jejich důvěru v jeho nezávislost, Otázky a Českou televizi a je pak zcela přirozené, že mi lidé píší s žádostmi o zrušení koncesionářských poplatků, když tohle čtou. Měl by v budoucnu vážit svá slova i s ohledem na interní předpisy České televize a nedávat takový průchod hysterii,“ vzkazuje Kořanová prostřednictvím PL.

Reakcí Václava Moravce byla podle svých slov překvapena. „Podle mne byla opravdu velmi agresivní. Bylo vidět, že jsem bez obalu řekla něco, co on nechce slyšet. Nicméně já si i přes jeho agresivitu a zprávy jeho příznivců za svým názorem, že pořad již nemá co nabídnout, stojím. Stran kritiky České televize mi přijde, že řada lidí ji a priori chápe jako útok na její nezávislost, demokracii v České republice apod., avšak já jsem nikdy nebrojila za zestátnění České televize nebo výměnu vedení,“ ubezpečila. 

„Nelíbí se mi chování některých redaktorů nebo tendenčnost vybraných pořadů, ale obecně práci České televize vnímám dobře, protože ČT není Fridrichová nebo Moravec, ale celá řada lidí od zpravodajství po uměleckou tvorbu, kteří svou práci dělají dobře, a proto vidíme většinově kvalitní zpravodajství a na našich obrazovkách se objevuje kvalitní filmová a seriálová tvorba. Nicméně nutno říct, že dokud jsem ČT jen chválila, tak mi denně nechodily nenávistné zprávy plné vulgarit jako po mém vyjádření k OVM,“ pokračuje poslankyně.

Ohledně nevyváženosti ve skladbě hostů Otázek Václava Moravce si prý stačí projít archiv. Oficiální stížnost však podávat nebude. „Udělala jsem si malý průzkum a pro zajímavost bych uvedla, že např. pan europoslanec Niedermayer z TOP 09 byl od roku 2018 hostem OVM 7x, paní europoslankyně Charanzová 2x, paní europoslankyně Dlabajová 1x a europoslanec Zdechovský z KDU-ČSL tam například nebyl nikdy,“ zjistila poslankyně.

„Upozorňovala jsem i na OVM z 10. 5. 2020, kdy jedním z hostů 1. části byla předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová a jedním z hostů části druhé právě pan europoslanec Niedermayer rovněž z TOP 09. Na 5% stranu celkem luxus. O stížnosti neuvažuji. Mé vyjádření je veřejné a kdokoli z vedení i Rady České televize si jej může dohledat, věc prověřit a případně řešit. Nemyslím, že je nutné to servírovat odpovědným osobám až pod nos,“ míní Barbora Kořanová.

Ta se České televizi věnuje delší dobu, mimo jiné i z titulu členky volebního výboru, který má ve své gesci veřejnoprávní média. Kořanová jako první počátkem roku vyzvala k odvolání Zdeňka Šarapatky z Rady České televize pro porušení zákona kvůli jeho výrokům.

Vše spustil Šarapatkův komentář na sociálních sítích po smrti šéfa Senátu Jaroslava Kubery. Člen Rady ČT zveřejnil fotografii, kde byl Kubera zachycen s prezidentem Zemanem, jehož roky ostře kritizuje, a připsal k tomu komentář, že smrt je popleta, protože dobří odcházejí.

„Toto vyjádření je otřesné. To nemůže přicházet od lidí, kteří mají reprezentovat veřejnost v orgánech veřejnoprávních médií. Rozhodla jsem se, že navrhnu poslanecké sněmovně odvolání Zdeňka Šarapatky z Rady České televize,“ reagovala koncem ledna Barbora Kořanová.

Odvolat kontroverzního člena Rady ČT se zatím nepodařilo, ale signály ze sněmovny napovídají, že není všemu konec. Radního může odvolat jen plénum poslanecké sněmovny, o věci ale před časem měl jednat právě na návrh Kořanové sněmovní volební výbor. Kvůli několika omluveným poslancům z vládního tábora se ale zástupcům opozice povedlo celou věc zablokovat a Šarapatkovo odvolání vůbec neprošlo na program schůze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …