„Honzy nápad to nebyl, přišel s tím někdo jinej. Rval se naposledy, když pil. Deset let? Posr*li jste se?" Jiný pohled na dění kolem Jana Kočky

16.07.2021 16:10 | Kauza

Podnikatele Jana Kočku a druhou osobu, dosud médii neztotožněnou, poslal Obvodní soud pro Prahu 4 do vazby. Třetí zadržený byl propuštěn. Všichni podle policie napadli sedmapadesátiletého muže a nutili jej k převodu firmy. Redakci se podařilo hovořit s blízkým člověkem Jana Kočky, který nad skutkovým popisem události nevěřícně kroutí hlavou.

„Honzy nápad to nebyl, přišel s tím někdo jinej. Rval se naposledy, když pil. Deset let? Posr*li jste se?" Jiný pohled na dění kolem Jana Kočky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Podnikatel Jan Kočka

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Kriminalisté zadrželi trojici v úterý odpoledne v pražské restauraci Asian Temple, kam Kočka podle dostupných zjištění chodil pravidelně. „Po zadržení bylo policejním orgánem všem sděleno obvinění,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Návrh státního zástupce na uvalení vazby zahrnoval všechny tři vazební důvody: tedy obavy z útěku, z pokračování v trestné činnosti i z ovlivňování svědků. U jednotlivých obviněných se nicméně tyto důvody liší.

Údajné vyhrožování a napadení se podle policie stalo v polovině června letošního roku. Napadený prý utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice. Mužům, kteří na něj podle detektivů zaútočili, bylo 51, 52 a 54 let. Při odchodu z místa činu jeden z nich vytrhl ze zdi bezpečnostní kameru se záznamem incidentu, uvedli policisté.

ParlamentníListy.cz v té souvislosti hovořily s mužem, který Jana Kočku dlouhé roky zná. „Žádný kvítek to nebyl, prostě chlap, ale že by ve třech lidech mlátili člověka, se mi nezdá. Pral se v minulosti, kdy ještě pil, ale posledních snad deset let nepil, nevybavím si ho ani jednou s něčím alkoholickým. Stejně tak začal kouřit ty elektronické cigarety, měl několik krabiček, kdyby se jedna rozbila. Několikrát se na něj někdo obořil, Honza ho ani neposlal na patřičná místa, teda do prdele, žádnou agresi v sobě neměl, trénoval, hodně času trávil v gymu u Hutníka, tuším," řekl tento náš zdroj.

Jeho pohled na věc je v tomto duchu jiný, než jak ho nabízí média.

„Pokud připustím, že dali někomu po hubě, což nechci vyloučit, nebyl jsem u toho, nemyslím, že by to bylo z jeho hlavy, ale že byl někde účastník, šedá eminence. A pokud by tři lidi dali někomu po hubě, jako se to děje dnes a denně, tak za to má jít na deset let sedět? To se snad na soudu zbláznili, ne?! Ten chlap, co měl dostat, nemá žádné trvalé následky, když spolu evidentně seděli ještě jednou tenhle tejden," uzavřel.

Verzi, která nasvědčuje vyřčeným slovům, potvrdil i jiný zdroj. Jeho identitu ParlamentníListy.cz utají.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Tento člověk, který je jistým způsobem obeznámen s činností policie, řekl, že podle jeho informací opravdu nešlo o „žádný osobní Kočkův nátlak".

„Nápad na „převzetí“ inkriminované firmy měl pocházet od osoby s příjmením Ř. To příjmení končí na K., více specifikovat nelze. Tento Ř. měl informace předat, Jan Kočka tam měl být na první schůzce také. Měli muže podle všeho fyzicky atakovat. Další schůzka byla dohodnutá, jak popsala média. A už byla monitorována policií a došlo k zásahu, tedy policisté disponují důkazy o možné trestné činnosti," přiblížil pro PL.

„Jednalo se primárně o údajný dluh a následné převzetí právnického subjektu," dodal.

O vině anebo míře zapojení jednotlivých aktérů spekulovat nechtěl.

„V životě by nikoho nepraštil," zastala se rodina obviněného Jana Kočky.

Policie ho stíhá spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami také z krácení daně. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Podle ČT čelí v případu obvinění i Kočkova úklidová firma Prostor. Podnikatel dříve uvedl, že v souvislosti s daňovou kauzou pozastaví své členství v pražské ČSSD, jejímž byl dlouholetým členem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …