,,Já viděl, jak to dopadá." Vystrčil na Tchaj-wan: Ve sněmovně zazněla hrozba

25.06.2020 13:47

Poslanci se přeli o chystanou cestu na Tchaj-wan šéfa Senátu Miloše Vystrčila. Kauza budí emoce už měsíce, nyní doputovala na stůl i sněmovnímu zahraničnímu výboru. Podle místopředsedy výboru Jiřího Kobzy došlo na jednání k zásadnímu střetu a cesta ohrozí pracovní místa a české národní zájmy.

,,Já viděl, jak to dopadá." Vystrčil na Tchaj-wan: Ve sněmovně zazněla hrozba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil a jeho potvrzená letošní pracovní cesta na Tchaj-wan stále zaměstnává politiky. Tentokrát se kontroverzní téma dostalo do programu poslanců zahraničního výboru. 

Tam došlo ke střetu. Ze strany zástupců ODS totiž byla snaha bod úplně vypustit z programu jednání. Poslanec Marek Benda to zdůvodňoval tím, že sněmovnímu orgánu nepřísluší hodnotit zahraniční cestu druhé parlamentní komory. Cesta prý neporušuje žádné smluvní dokumenty mezi Českou republikou a pevninskou Čínou. 

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Snaha vypustit bod o Tchaj-wanu ale neprošla a poslanci se pustili do živé diskuse. Exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg z TOP 09 vystoupil se slovy, že šéf Senátu Vystrčil přece nejede na Tchaj-wan, aby ho uznal jako separátní stát. Dodal ovšem, že i za jeho ministrování uznával Černínský palác politiku jedné Číny, na což se aktuálně odvolávají kritici Vystrčilovy cesty.

Ze strany vládního tábora padaly připomínky, že zahraniční politiku státu má dělat jen vláda a nikdo jiný. Z opačné strany spektra naopak zněla chvála Tchaj-wanu a kritika Číny v tom, co všechno dělá špatně a jak vystupuje.

Místopředseda zahraničního výboru a poslanec za SPD Jiří Kobza prosazoval, že sněmovní výbor coby kontrola výkonné moci má povinnost se k záměru předsedy Senátu vyjádřit, když se to týká zahraniční politiky státu.

„Máme povinnost to řešit, když může dojít k ohrožení českých národních zájmů. Argumentoval jsem tím, že momentálně se náš rozpočet řítí do vysokých dluhů, všichni politici by měli být velice opatrní před čímkoli, co by mohlo ekonomicky poškodit naši zemi. Miloš Vystrčil neustále mluví o tom, že nemáme počítat groše a zachovávat principy. Já jsem argumentoval tím, že jsem velký ochránce lidských práv našich lidí a snažím se chránit jejich právo na práci a spokojený život,“ popsal Jiří Kobza průběh jednání.

Může se podle něho stát, že Čína zareaguje na senátní cestu velmi pohotově a důsledkem bude konec řady českých firem, které mají v Číně obchodní zájmy, v důsledku čehož přijdou naši lidé o práci. „Zažil jsem to. Pracoval jsem v zemi, která vyhlásila embargo na české výrobky právě na základě politických problémů a vím, jaké je vysvětlovat lidem, že kvůli politice lidských práv přijdou o práci,“ dodal Kobza.

Sám na jednání výboru navrhoval usnesení, které by říkalo, že cesta předsedy Senátu není projevem oficiální české zahraniční politiky a jedná se o jeho osobní iniciativu. 

Nakonec ale prošlo usnesení jiné, prakticky zcela neutrální. „Zahraniční výbor bere na vědomí vyjádření předsedy Senátu RNDr. Miloše Vystrčila k důvodům své připravované cesty na Tchaj-wan, které bylo členům zahraničního výboru doručeno ve formě přepisu jím vydané tiskové zprávy,“ zní v konečném usnesení. To navrhla poslankyně hnutí ANO Monika Červíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…