Je to tam mnohem horší, než si umíte představit. Vrátila se z Tibetu a hovořila

10.03.2015 13:12

REPORTÁŽ 10. březen je dnem Tibetu. V tento den v roce 1959 čínská armáda potlačila tibetské povstání proti čínské okupaci. „V důsledku bojů a následků z nich – zejména hladomoru – zemřelo podle některých údajů až milion dvě stě tisíc Tibeťanů,“ sdělila cestovatelka Radka Tkáčiková. V předvečer tohoto výročí uspořádala přednášku ze své cesty po této vysokohorské zemi v Liberci v restauraci Šutr, která je těsně vedle místní lezecké stěny.

 Je to tam mnohem horší, než si umíte představit. Vrátila se z Tibetu a hovořila
Foto: archiv
Popisek: Tibetská vlajka

„Tibet je v současnosti pod čínskou nadvládou. Radikálnější část Tibeťanů sice touží po samostatnosti, ale ta umírněnější, realističtější se snaží o získání jakési autonomie. Čína však vše drží pevně v rukách,“ objasnila. Položila si též otázku proč má Čína vlastně zájem o tuto oblast vysokých hor, která je převážně suchou neúrodnou krajinou. „Je to paradoxní, ale Tibet je ohromnou zásobárnou vody. Pramení tu čtyři velké řeky – například Brahmaputra a Indus,“ sdělila. „Je tu i nerostné bohatství – zlato, tyrkys. Takže není tato oblast tak chudá, jak to na první dojem vypadá,“ upozornila Radka Tkáčiková.

Tibet versus Islámský stát

Tkáčiková promítala na plátno obrázky z cesty po Tibetu, takže její dvouhodinová přednáška byla zaměřená i cestovatelsky. Nevyhnula se ani náboženství, v případě Tibetu tedy buddhismu. Přesto se věnovala i okomentování politické situace této země. Ta se v Liberci před nedávnem stala předmětem vzrušené diskuze. Předznamenal ji dotaz opozičního zastupitele a známého religionisty Davida Václavíka, který si všiml, že Liberec není na seznamu měst, které vlajku letos vyvěsí. Což by bylo poprvé po 16 letech. Na to zareagoval poněkud nešťastně v médiích liberecký primátor Tibor Batthyány, který vysvětloval proč letos Liberec nevyvěsí tibetskou vlajku. Svůj názor opepřil výrokem – To bychom mohli příště vyvěsit vlajku Islámského státu. „Vím, že mezi Islámským státem a Tibetem je zásadní rozdíl. Potřeboval jsem ale silnou a drzou větu, aby lidé přemýšleli o tom, že si dělají názor podle médií. Je to jejich věc. Ale na základě médií by se neměla rozhodovat radnice. Instituce, která zastupuje sto tisíc lidí,“ vysvětloval později.

Rozhodnutí města ovlivnila loňská událost, kdy bývalé vedení Liberce povolilo občanským aktivistům pověsit na radnici provokativní portrét ruského prezidenta Putina vykazující rysy německého diktátora Hitlera v reakci na ruskou anexi Krymu. Tato akce se setkala s rozdílnými reakcemi. Ty nesouhlasné byly velice agresivní, tehdejší primátorce Martině Rosenbergové přicházely výhružné maily. Proto teď radnice uvažovala o takzvané neutralitě. Ale opět se strhla lavina, kterou umocnil primátorův výše zmíněný výrok o Islámském státu. Nakonec o celé záležitosti hlasovalo zastupitelstvo, které dvěma třetinami hlasů rozhodlo tibetskou vlajku opět vyvěsit. Na návrh primátora zastupitelé rovněž rozhodli, že finančně podpoří projekt Škola ProTibet. „Je mnohem smysluplnější podpořit konkrétní projekt, než učinit prázdné gesto v podobě vyvěšení vlajky, které samo o sobě nic nezmění,“ myslel si liberecký primátor Tibor Batthyány.

Rudé gardy poničily tisíce klášterů

Jasný názor na tuto věc má samotná Tkáčiková. „Situace v Tibetu je mnohem horší, než si dokážete představit. Dokud nejste přímo na místě, nemůžete pochopit pod jakým útiskem Tibeťané jsou. Bohužel se to nezlepšuje, ale zhoršuje,“ vypozorovala. I u nás se objevují názory, že je Tibeťanům vlastně pod Číňany lépe. Že tam vládl feudální režim. „Ano, byl tam feudální režim. 13. dalajlama (předchůdce dnešního) ho chtěl změnit, bohužel zemřel. Pak nastoupil dnešní dalajlama, ale ještě byl příliš mladý, když přišli Číňané. Takže ke změně nedošlo,“ vysvětlila. „My máme jednoho Jana Palacha. Když jsou tedy Tibeťané tak spokojení, proč se sebeupalují? Toto číslo narostlo už na 220 a obětí neustále přibývá. Přitom sebevražda je v rozporu s buddhismem,“ upozornila.

Co se týče Číňanů, krvavé potlačení tibetského povstání a současná každodenní „buzerace“ běžných Tibeťanů není jedinou jejich historickou chuťovkou. „V době řádění Rudých gard v šedesátých letech vyplenili a poničili tisíce tibetských klášterů, zbylo jich šestnáct. Islámský stát není první, kdo ničí památky,“ vzpomněla cestovatelka. Je však pravda, že tato zfanatizovaná mládežnická organizace podporovaná tehdejším komunistickým vůdcem Mao Ce-tungem řádila nejen na území Tibetu, ale i v samotné Číně.

Tibeťané jsou vděční za naši podporu

Současná tibetská mladá generace je podle Tkáčikové hodně protibetská. Čínský útlak je nezlomil. „Čekají na naši podporu. Proto má smysl vyvěsit vlajku. Chvilku po olympiádě v Pekingu jsem v zastrčené vesnici v Nepálu kousek od hranic potkala Tibeťana. Říkal mi – my víme, že nás podporujete.  Víme, že jste se nás zastali. Dodává nám to sílu,“ konstatovala. „Proto má smysl vyvěšovat vlajku, podepisovat petice a všemožně Tibeťany podporovat,“ domnívala se cestovatelka a průvodkyně Radka Tkáčiková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …