„Jíst bez masa. Šetřit.“ Výbuch poučování diváků TV Nova. To dopadlo

07.06.2023 11:24 | Ze sítí

Herního vývojáře a bojovníka za svobodu slova Daniela Vávru velmi pobavil Zelený týden na televizi Nova. V jeho rámci jsou zaměstnanci i diváci vzděláváni v zelených tématech a každý den je laděn do jedné planetě prospěšné činnosti. Televize téma komunikuje na všech svých sociálních sítích, ovšem diváci tyto příspěvky ve srovnání s ostatními ignorují – nebo se jim rovnou vysmívají. Jíst bez masa, šetřit na nákupech, znělo třeba poučování, jež skončilo jako divácký výbuch.

„Jíst bez masa. Šetřit.“ Výbuch poučování diváků TV Nova. To dopadlo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Studenti z iniciativy Univerzity za klima prošli Prahou a zahájili tím Antifosilní jaro

„Asi jejich akcionáři potřebují splnit ESG hodnocení,“ dodal ke klimatické akci televize, která má zapojit zaměstnance a inspirovat diváky.

„Jako mediální společnost cítíme zodpovědnost za to, abychom přinášeli divákům nejen zábavu, ale i inspiraci a informace o tématech, která hýbou naší společností,“ vysvětlovala Hana de Goeij, působící ve funkci CME Head of Production Sustainability & Responsible Content.

V rámci zeleného nováckého týdne už proběhl den udržitelného stravování, který v kantýnách barrandovské centrály proběhl pod heslem „bezmasé pondělí“. O „ohleduplném stravování“ byli poučeni i diváci.

Úterý bylo věnováno recyklaci oblečení a fenomému „upcyklování“. Na zoubek se Zelený týden podíval vlivu módního průmyslu na životní prostředí a diváci museli zhlédnout reportáž o tom, jak plýtvají oblečením.

Právě tato reportáž zaujala herního vývojáře, který se podivil tvrzení, že ročně každý spotřebujeme 26 kilo oblečení a z toho 11 kilo vyhodíme. Vávra zvážil svůj šatník a zjistil, že oněch 26 kilo doma ani nemá. A když už byl v tom počítání, zjistil, že oněch 26 kilo by v penězích představovalo minimálně 30 tisíc korun, což je pro průměrného Čecha velmi nepravděpodobná částka.

„Takže tuto zprávu zařazuji do aktivistického hoaxu vedle tvrzení, že každou hodinu vyhynou tři druhy a každý den 150 druhů, což tvrdila Úmluva o biologické rozmanitosti,“ poznamenává Vávra s matematickou úlohou, jak z tři krát dvacet čtyři udělat sto padesát.

Dnešní středa je v Zeleném týdnu TV Nova věnována energii a vodě. Divák má být poučen o recyklaci baterií a elektroniky, také o alternativních zdrojích energie. Nebude chybět výzva k úsporám energie a vody a inovace v oblasti udržitelného bydlení.

Čtvrtek bude zaměřen na udržitelnou dopravu. Na Nově bude probíhat ve znamení sdílené dopravy, cyklistiky a elektromobility.

V pátek budou diváci Novy poučeni o znečištění životního prostředí a možnostech, jak přispět k jeho čistotě. Bude se uklízet okolí, sázet stromy a také bojovat proti znečištění vzduchu a oceánů.

Ani o víkendu Zelený týden nezahálí, tentokrát je tématem „propojení přírody a dětí“. Takže se diváci dozvědí, jaké výhody má čas strávený v přírodě, mluvit se bude o biodiverzitě a důsledcích deforestace.

Lidé jsou vyzýváni, aby se zapojili a své plnění nováckých výzev sdíleli s hashtagem #novazelenytyden.

Diváci k tomu zatím přistupují dost svérázně. Třeba pondělní facebooková výzva k posílání fotek či receptů bezmasého oběda měla pouze tři odpovědi, z nichž jeden se pochlubil luxusním gulášem. Úterní už ani jednu.

Pokud jde o redaktory, tak například hvězda zpravodajství Lucie Borhyová se na svém instagramu pochlubila, že její oblíbený krém na pleť je teď v doplňovatelném balení, takže minimalizuje dopad na životní prostředí.

 

Každopádně dnes, ve středu, zní výzva TV Nova jasně: Šetřete vodou a nezapomeňte zhasínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je vidět , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 07.06.2023 11:55:31
že Nova se propůjčí ke každé kravine,,Jo blbost lidská meze nezná,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…