„Jsou mstiví a mají dlouhé prsty.“ Miloš Zeman vyslal vzkaz o mafii. Přítomna byla řada osobností

28.06.2017 9:34

Končící předsedkyně Energetického regulačního úřadu pokřtila první díl své trilogie o solárních podvodnících v Česku. K vydání knihy s podtitulem Organizovaný zločin, která ji prý během její nelehké situace pomohla zachovat si chladnou hlavu, prostřednictvím dopisu gratuloval i prezident Miloš Zeman. Alena Vitásková, která dle svých slov z dřívějška čelí tzv. energetické mafii, chce v psaní pokračovat i nadále.

„Jsou mstiví a mají dlouhé prsty.“ Miloš Zeman vyslal vzkaz o mafii. Přítomna byla řada osobností
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Kniha Solární baroni Organizovaný zločin

27. června, krátce po páté hodině se salonkem pražského hotelu Esplanade rozezněly sladkobolné tóny úvodní písně známého seriálu o proslulé rodince cirkusáků Cirkus Humberto. Klarinet Felixe Slováčka tak neformálně zahájil křest prvního dílu trilogie Solární baroni předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové.

Kniha s podtitulem Organizovaný zločin popisuje humornou a napínavou formou problematiku dotačních podvodů, kterou se Vitáskové během jejího působení v čele ERÚ, kde letošním létem po šestiletém funkčním období končí, podařilo vypozorovat. „První díl trilogie „Solární baroni – Organizovaný zločin“ jsem se rozhodla napsat po nahlédnutí do politickolobbistické zvůle, kterou jsem jako vysoký státní úředník zažila při výkonu své funkce,“ píše Vitásková v úvodu knihy. „Zcela zhnusena bahnem, ve kterém se potácíme, jsem pojala knihu poněkud s nadhledem, tak aby se čtenář mohl zasmát,“ dodává. Vzhledem k románovému charakteru knihy pak byla jména zásadních aktérů změněna. „Pokud se vám jen náznakem bude zdát, že některou z postav znáte, či vám někoho připomíná, tak je to zcela náhodné,“ zakončuje Vitásková na úvod.   

 „Zazněl Cirkus Humberto, mohl by ještě zaznít Kmotr. Takže to jsou skladby, které by se k atmosféře dnešního večera hodily,“ zahájil své úvodní slovo po odeznění tónů Slováčkova klarinetu známý český moderátor Alexander Hemala. Následně již začal nahlas předčítat z dopisu, který Vitáskové při příležitosti křtu prvního dílu Solárních baronů dorazil z Pražského hradu. „Krásný dopis nám přišel z Pražského hradu právě Aleně Vitáskové. Takže, než se pustím do dalšího, dovolte mi přečíst zde, co napsal pan prezident paní Aleně Vitáskové a potažmo i nám, kteří tohoto křtu budeme svědky,“ uvedl prezidentovo sdělení Hemala.  

Zeman: Solární baroni sedí na svých pašalicích a sosají miliardy

„V případu křtu knihy Solární baroni paní Aleny Vitáskové musím bez okolku konstatovat, že jde o jednu z nejdůležitějších událostí poslední doby. Ono se totiž přátele v solárním byznysu ve velkém krade. Okrádán je stát a tedy všichni občané naší krásné země,“ citoval moderátor slova Miloše Zemana. „Solární baroni sedí pevně na svých pašalících a sosají miliardy korun ve svůj prospěch. Za minulého režimu by se tomu říkalo bezpracný zisk. Myslím, že tento termín je nesmírně přiléhavý odhodímeli ideologické brýle. Bojovat se solárními tuneláři chce opravdu velkou odvahu. Jsou mstiví a mají mimořádně dlouhé prsty. Každému kdo se proti nim hlasitě ozve hrozí i následky v podobě popotahování po soudech,“ dodal. „Alena Vitásková by mohla velmi dlouze vyprávět. Navzdory tomu však pozvedla svůj prapor a vyrazila do boje se solárními barony, aby na konec své svědectví sepsala do knihy, jejíž první díl budeme dnes křtít. Přeji si aby se kniha solární baroni dočkala co největšího úspěchu u čtenářů. Milá Aleno, odvahy jsem si vždy vážil. Děkuji za ni, Váš Miloš Zeman,“ zakončil Alexander Hemala slavnostně.

Slova se následně ujala sama autorka. „Toto v podstatě není má prvotina,“ uvedla Alena Vitásková s tím, že svou skutečně první knihu Na prahu vězení si vydala kdysi sama. „ Avšak vzhledem k tomu, že těch šest let na úřadě nebyla procházka růžovým sadem a stále ještě není, rozhodla jsem se v psaní pokračovat. Důvodem je i, abych si zachovala možná zdravý rozum a veselou mysl. A proto přišla na svět trilogie Solární baroni, jejíž první díl Organizovaný zločin zde pokřtíme,“ uvedla. Další dva díly, které vydá rovněž pražské vydavatelství Olympia, vyjdou s podtituly Příprava mé vraždy a Vrazi v Taláru. „Věřím, že se u četby budete bavit. Mě psaní hrozně baví. Neumím to, ale ať je národ rád, že nechci být chirurg,“ zažertovala autorka.

V reakci na to si Hemala neodpustil zavtipkovat. „Kdybych se podruhé narodil jako žena, chtěl bych být Alenou Vitáskovou,“ sdělil. „Je to šarmantní dáma se smyslem pro humor a hlavně se ničeho nebojí,“ ocenil historicky nejdéle sloužící hlasatel české veřejnoprávní televize. „Byla  jsem ve velmi složité životní situaci,“ krotila jeho ostrovtip Vitásková. „Abych to přežila a aby člověka bavil život a práce a mohl se podívat na rodinu, která strádá tím, co se mnou dělá tento stát. Tak to nešlo bez humoru a proto jsem začala psát,“ zopakovala Vitásková s poukazem na kauzu z minulého roku, kdy ji soud nepravomocně odsoudil na osm a půl roku do vězení kvůli údajným vazbám na solární elektrárny bratří Zemkových.

Podle advokáta Vitáskové Josefa Lžíčaře byl však proces jen snahou, jak ji profesně zlikvidovat. Podle samotné Vitáskové pak za jejím odsouzením stojí tzv. „energetická mafie“. „Když to všechno propojíte s tím, že jsem na úřad přišla napravovat problematiku podpory obnovitelných zdrojů, která činí přes 1 bilion korun, a kdy jsem zamezila dalšímu rozšíření v rozsahu 700 miliard korun, tak se musíte podívat, kdo to všechno schvaloval a kdo měl zájem, aby takovéto podpory z veřejných financí proběhly, a kdo mě dneska stíhá,“ uvedla Vitásková pro rádio Impuls loni v září.

Vitásková končí v čele ERÚ posledním červencovým dnem po šesti letech. „Do čeho se teď pustíte. Budete takzvaně spisovatelkou na volné noze?“ vyzvídal na energetičce Hemala. Vitásková, se podle svých slov, chce psaní věnovat i nadále. „Věřím, že roční pauza v energetice, kterou ze zákona mám, bude konstruktivně naplněna právě tím, co mne baví a to je psaní,“ uvedla Vitásková s tím, že se psaní hodlá věnovat i nadále. Zároveň naznačila, že trilogie Solární baroni by nutně nemusela být jejím posledním dílem. „Když jste do úřadu nastupovala, tušila jste, že zde před koncem svého působení v něm, budete stát na křtu první z trilogie svých knih a že v ní bude napsáno to, co tam napsáno je?“ zeptal se Hemala. „To mne ani ve snu nenapadlo,“ uvedla autorka.

„Tenkrát na východě“

Poté se klarinetu opět zhostil Slováček a těsně před pokřtěním publikace zaplnil sál charakteristickými tóny úvodní skladby Ennia Morriconeho k legendárnímu westernovému snímku s ikonou šedesátých let Claudií Cardinalovou Tenkrát na západě. „A vracíme se opět ke křtu knihy, kterou bychom mohli popsat jako tenkrát na východě, možná ne tenkrát ale spíše tentokrát,“ zareagoval hbitě Hemala poté, co se na písní na okamžik zhmotnělá představa divokého západu opět rozplynula. Hemala následně představil kmotry knihy fotografa Jadrana Šetlíka a zároveň člověka, kterého by dle svých slov moderátor chtěl posadit na samotnou Petrovu stolici (rozuměj do čela Vatikánu), katolického faráře a landškrounského děkana polského původu Zbigniewa Czendlika. 

„Děkuji především za pozvání. Já jsem tady takovej profi křtitel. Jsem zástupce firmy, která má za sebou dva tisíce let,“ zažertoval Czendlik s odkazem na to, co mu jednou řekla kapela Olympik při oslavách svého čtyřicátého výročí. „Možná ta dlouhá tradice vypovídá něco o našem šéfovi tam nahoře, i když občas ten střední boží management selhává,“ zavtipkoval Czendlik. Následně připojil i jedno poučení v moralistickém duchu. „Můj děda říkával, když chce pánbůh někoho potrestat, tak mu rozum bere a peníze dává. A já musím říct, že jsem ve svém životě potkal spoustu lidí, kteří zbohatli a přesto nejsou bohatí. Máme tu hodně lidí, kteří jsou takoví jakoby chudí bohatí. Bohatství totiž není o tom, kolik mám na účtu. Bohatství je o tom, kolik toho mám v srdci, kolik toho mám v hlavě,“ vysvětlil duchovní. „Jsem ale rád, že jsem na své životní cestě tuto „bohatou“ dámu potkal. Nevím sice, kolik máte na účtu a ani se na to nebudu ptát, ale poznal jsem vás jako člověka, který je bohatý srdcem a  který je bohatý myšlenkou. Za to bych vám chtěl poděkovat, protože tohle všechno se vám promítá do té vaší knížky,“ zakončil Czendlik svým proslovem křest knihy.

Solární baroni jsou prvním dílem chystané trilogie, kterou vydá nakladatelství Olympia

Alena Vitásková nastoupila do čela Energetického regulačního úřadu v roce 2011 za vlády premiéra Petra Nečase. Během svého působení v čele regulátora zpochybnila stovky solárních investic. U nich podle ní existovalo podezření, že čerpají neoprávněně vysoké dotace. Suma, kterou ERÚ pod jejím vedením zpochybnilo, se pohybuje v řádu desítek miliard korun a to vzhledem k tomu, že „zelené elektrárny“ mají na podporu nárok po dobu 15 až 20 let po spuštění. V roce 2013 pak Vitásková uvedla, že se solární byznys vymkl kontrole. S českou justicí má problémy od roku 2014, kdy u brněnského krajského soudu vypovídala kvůli údajnému podílu na podvodech v souvislosti s přidělením licencí dvojici solárních elektráren na Chomutovsku. Aktuálně byla loni v únoru u krajského soudu v Brně shledána vinnou v případu fotovoltaických elektráren spojovaných s bratry Zemkovými. Rozsudek je nepravomocný a Vitásková uvedla, že se odvolá a využije všech opravných prostředků.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …