Mírový aktivista Peled: Zeman je demagog, ohledně Izraele hraje stupidní hru

13.02.2014 8:36

ROZHOVOR Na podporu Izraele tím, že mu prodali zbraně, by Češi neměli být hrdí, vždyť šlo o zločin. Těmi zbraněmi totiž byli zabíjeni Palestinci. Jestliže politici vymění lidská práva za byznys a popularitu, ať to alespoň přiznají. Takhle nesmlouvavě hovoří mírový aktivista a neúnavný bojovník za rovná práva Izraelců a Palestinců Miko Peled.

 Mírový aktivista Peled: Zeman je demagog, ohledně Izraele hraje stupidní hru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miko Peled

Anketa

Jste pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů elektřiny?

1%
hlasovalo: 5759 lidí

Jste z prominentní židovské rodiny a říkáte, že v Izraeli vládne koloniální a rasistický režim. To asi nejste mezi Židy dvakrát oblíbený, nebo ano?

Víte, hodně Židů kritizuje a zavrhuje Izarel. Když sionisté tvrdí, že reprezentují Židy, tak to není pravda. Oni mají vlastní ideologii, vlastní organizace a kolonizovali Palestinu. Tak to je.

Podobné hlasy v Česku nejsou moc slyšet...

Myslím si, že ano, ale lidé jim málo naslouchají. Znám mnoho Palestinců, kteří byli v Česku a hovořili o své situaci. Navíc zde máte mnoho aktivistů, kteří dělají skvělou práci a velmi dobře znají situaci na Blízkém východě. Podobné názory jako mám já jen lidé nechtějí slyšet.

Možná kvůli tomu, že jsme historicky spjatí s Izraelem. Bez českých zbraní by Izrael neudržel svou nezávislost. A obchodní partneři o svých hříších nemluví...

Nemyslím si, že zbraně jsou dobrým obchodním artiklem. Ostatně prodávat zbraně je zločin. Zbraně sionisté používali od roku 1948 na teroristické útoky proti palestinským civilistům. Byly zničeny stovky měst, milion lidí odešlo do exilu. Co je na tom dobrého? Na co by v tomle kontextu měli být Češi hrdí? Mám rád Česko, žijí tady dobří lidé, ale vidím to takhle.

Nemyslíte si, že skoro celá Evropa při vědomí holokaustu tehdy cítila s Židy a snažila se jim pomáhat?

Na tohle není lehká odpoveď. Nejde o romantický a hrdinský příběh. Je to o nezákonnostech. Podívejte se na následky. Lidé žijící v Izraeli nemají s druhou světovou válkou nic společného. Velmi málo lidí, co přežilo holokaust, se odstěhovalo do Izraele. Možná deset procent. Většina z nich se vrátila do svých domovů v Evropě, někteří emigrovali do Ameriky. Mluvil jsem se spoustou lidí, co přežili holokaust. Skoro nikdo neřekl, že je jeho domovem Izrael. Naopak říkali, jsem Čech, Belgičan, Rakušan. Problém je, že se na sebe vrší jeden mýtus za druhým, až se v tom nikdo nevyzná. Mýtus je, že Izrael vznikl kvůli holokaustu. Mýtus je, že podporovat Izrael v roce 1948 bylo správné. Mýtus je, že to, co udělali ve stejném roce sionisté, bylo hrdinským činem. Byl to obyčejný kriminální čin. V Izraeli se rozvinuly stejné nedemokratické a rasistické ideje, které provázely holokaust. Odpovědí na holokaust by mělo být, aby Palestinci, Židé, Romové, Arméni i Češi mohli žít jako lidské bytosti bez diskriminace.

Na jedné přednášce jste prohlásil, že odpovědí Česka na nedodržování lidských práv v Izraeli by mělo být odvolání našeho velvyslance z Tel Avivu. Znáte třeba názory prezidenta Miloše Zemana na problémy na Blízkém východě?

Něco jsem o nich slyšel. Vím, že zdejší veřejné mínění je silně proizraelské. Ostatně nejen zde. To je všude v Evropě, ale i v USA. Nicméně nechápu podporu státu, který je velmi nedemokratický. Ať se sympatizanti podívají do zrcadla a odpoví si na to, jestli ve svých srdcích opravdu věří, že je Izrael demokratický. Nejlepším způsobem, jak se chovat k Izraeli, by opravdu bylo stáhnout velvyslance z Tel Avivu a vyzvat Izrael, aby propustil politické vězně, osvobodil pásmo Gazy a vyhlásil volby, v nichž by měl každý jeden hlas. Je to jednoduché.

Nicméně hledisko lidských práv používají skoro všechny země, jak se jim to hodí. Vždy vítězí ekonomické zájmy. Nemyslíte?

Je to tak. Nicméně pak by politici neměli mluvit o obraně lidských práv, ale měli by jasně definovat ekonomické zájmy. Říct pravdu. Podporujeme Izrael, protože je s ním dobrý byznys a je to politicky výhodné. Všichni ale předstírají, že dělají něco užitečného. V USA je to ještě horší. Když chcete být zvolen do Senátu, ale třeba i na radnici menšího města, musíte podporovat Izrael. V soukromí američtí politici říkají, že s tím moc nesouhlasí, ale musí to udělat, aby byli zvoleni. V pořádku, tak si ale nehrajme na morálku. Zahoďme ji do koše nebo záchodové mísy a řekněme, že děláme všechno kvůli penězům.

Ostatně prezident Zeman zašel se svou podporou Izraele dost daleko, chtěl třeba zřídit české velvyslanectví přímo v Jeruzelémě...

To je demagogie. Vždyť by to nemohl udělat. A kdyby, tak všichni arabští velvyslanci opustí Prahu. Nicméně něco podobného říkali i skoro všichni američtí prezidenti a nikdy to neudělali. Je to stupidní hra. Za deset let se všichni tihle politici budou stydět. Podobně jako politici podporovali apartheid v Jihoafrické republice. Nelson Mandela byl ve vězení a všichni mu spílali do teroristů. A dnes? Ne, ne, my milujeme Nelsona Mandelu. Když se na to takhle podíváte, tak za deset až patnáct let to bude stejné s Palestinci. To je realita.

Proč politici musí hrát takové divadlo?

Kvůli byznysu. Navíc mýtus Izraele je v Evropě či USA velmi silný. Jde totiž o velmi chytrou propagandu. Dám příklad. V USA máme dnes velkou debatu o tom, jestli učit evoluci nebo kreacionismus, tedy Bibli. Hodně lidí je pro to, aby se učila evoluce, protože jde o vědu, a kdo chce slyšet biblické příběhy, ať jde do kostela. Koukal jsem se na středoškolskou učebnici historie mých synů. A když jsem v ní nalistoval historii starověkých Židů, tak jsem tam našel všechno opsané z Bible. Nic není opravdová historie. Tak jsem učiteli říkal, aby rovnou učil kreacionismus. Tohle je síla izraelské lobby. Oni jsou schopni ovlivnit vzdělávání, média, takže i obyčejné lidi. Jde o velmi sofistikovaný typ propagandy.

V Česku dostali sympatizanti s Izraelem do rukou velmi mocný argument, když na palestinském velvyslanectví v Praze vybouchla bomba. Začalo se protestovat, že tady Palestince nechceme. Co vy na to?

A vy si myslíte, že na izraelském velvyslanectví žádné zbraně nemají? Garantuji vám, že kdyby se tam udělala kontrola, najde se jich tam také dost. Nikdo neví, co se stalo. Mohla to být akce Izraele, vždyť zabíjí Palestince šedesát let. Možná byste měli poslat domů velvyslance Izraele. To jsou velmi hloupé, rasistické argumenty. Před sedmdesáti lety byli v Evropě hrozbou Židé, ale částečně i Romové a nyní jsou hrozbou muslimové. Rasismus je část evropské křesťanské kultury.

Nemyslíte si, že hledání nepřítele vždy doprovází nějaká ekonomická krize?

Ekonomické záležitosti nejsou omluvou. Rasismus je rasismus.

Nicméně ohledně řešení situace v Izraeli jste optimistou. Jak z vašeho pohledu vypadá nejspravedlivější řešení?

Demokracie s ohledem na lidská práva. Rovné volby s hlasem pro každého. Obě strany mají velmi vzdělané elity, velkou střední třídu a fanatiků je mezi nimi opravdu jen malé procento. Vypadají stejně, arabština i hebrejština jsou podobné a islám s judaismem jsou si také podobné. Jde o jednoduché řešení, které pomůže všem.

Kdo je Miko Peled

Narodil se v roce 1961 v Jeruzalémě do vlivné izraelské rodiny. Jeho otec, generál Matti Peled, byl jedním z izraelských velitelů v takzvané šestidenní válce roku 1967. Jeho děd Avraham Katznelson patřil mezi signatáře Deklarace nezávislosti Státu Izrael v roce 1948. Roku 1997 byla při bombovém útoku v Jeruzalémě zabita Peledova neteř Smadar, což jej vedlo k přehodnocení dosavadních postojů a uvědomění si neudržitelnosti dlouhodobého konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Svou zkušenost zhodnotil ve své literární prvotině The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine. Nyní žije v USA, ale díky Iniciativě za spravedlivý mír na Blízkém východě pořádá přednášky v Česku.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …