„Nejbohatší sociální demokrat“ má být znovu na ministerstvu. Jen my víme celou pravdu

02.05.2018 6:28

Při pohledu na řadu významných sociálních demokratů se velmi často skloňují také peníze. V té souvislosti se mluvilo vcelku nekonkrétně o řadě ministrů, případně o expremiérovi, který už prakticky zmizel z veřejného života, o Bohuslavu Sobotkovi a jeho pobočníkovi, právníkovi Pokorném. Pokud bychom se ale drželi striktně faktů, tak zjevně nejvíce milionů (ne-li desítek) si na politice vydělal Petr Hulinský. Právě k němu se vztahují informace, jež ParlamentníListy.cz získaly od dvou zdrojů přímo z ústředí ČSSD.

„Nejbohatší sociální demokrat“ má být znovu na ministerstvu. Jen my víme celou pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hulinský

Nejprve se hodí připomenout necelé dva roky staré prohlášení Pirátů. To vyšlo ve chvíli, kdy se stal Hulinský velmi nenápadným náměstkem ministra vnitra. Že to bylo především za zásluhy uvnitř partaje, netřeba pochybovat. „Petr Hulinský (ČSSD) coby finanční náměstek primátora Béma pomohl přesvědčit pražské zastupitelstvo, že Opencard vydělá miliardy korun. Později se Hulinský proslavil tím, že jako opoziční zastupitel obdržel za 3 roky odměny ve výši 19 milionů korun za křesla v dozorčích radách pražských firem. Založil tak tzv. Hulinského metodu neboli vyvádění milionů z městem vlastněných firem, kterou ČSSD v Praze praktikuje do dneška. Máme obavu, že pan Hulinský ve vedení ministerstva vnitra, pod které spadá i řízení policie, znamená, že místo boje se zločinem, korupcí a klientelismem mohou občané očekávat spíše opak. Vyzýváme ministra vnitra Chovance, aby Hulinského odvolal a za politického náměstka si vybral někoho důvěryhodného,“ konstatoval tehdy Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů v Praze.

Anketa

Myslíte si, že si v naší zemi může obyčejný člověk poctivou prací vydělat na slušné živobytí?

14%
86%
hlasovalo: 13627 lidí
Ani tyto fakty naditá zpráva nic nezměnila a Hulinský se na delší čas (2016–2017) ocitnul po boku Milana Chovance. S touto pozicí měl zkušenosti už z dřívějška, kdy působil jako náměstek ministryně školství. Exposlanec ČSSD, úzce spjatý s byznysovým prostředím hlavního města a s podnikatelem Hrdličkou či Janouškem, stejně jako s Prahou 10, má ovšem podle našich dvou oranžových zdrojů další světlou budoucnost. Nechme je proto promluvit.

„Petr byl zvažovaný jako náměstek, to jsem slyšel opakovaně. Nejde o jeho znalosti, ale o celistvost regionů. Praha se dlouhodobě potácí mezi třemi silovými skupinami a všechny tři pomalu skomírají, nemluvě o preferencích,“ sdělil redakci mimopražský sociální demokrat. Ten, který nás kontaktoval z Prahy, byl ještě přesvědčivější.

„Hulinský byl nepracujícím, nevýrazným poslancem Sněmovny, náměstkem na ministerstvu vnitra a na ministerstvu školství a nevypadá to, že by se chtěl z politiky stáhnout, i když pražskou ČSSD neovládá. Petru Hulinskému a Zdeňku Škromachovi jsou v Babišově vládě slíbena místa náměstků a Hulinskému rozhodovací vliv na rozpočtu,“ tvrdí náš zdroj. Doplňme, že během let 2010 a 2013, kdy byl Hulinský poslancem, byla jeho účast na hlasování téměř 76 procent, což je vysoké číslo.

ParlamentníListy.cz samozřejmě oslovily obě výrazné tváře, tedy Zdeňka Škromacha i Petra Hulinského, aby se ke svému možnému angažmá vyjádřili. Oba však naší redakci řekli, že se tato informace nezakládá na pravdě. Že by měli přislíbené pozice náměstků, tedy svorně vyloučili. Náš zdroj k tomu namítá, že jde o „clonu“.

„Je jasné, že to vyloučí, ale ta doba přijde. Oba jsou silní vnitrostranicky,“ přiblížil. „V sobotu navíc proběhl v Hradci Králové ústřední výkonný výbor České strany sociálně demokratické, kterému v pátek předcházely telefonáty s některými členy ÚVV, kteří nepodporují vládu ČSSD s Babišem, těmto členům ÚVV volali dinosauři z ČSSD, jako je Petr Hulinský,“ doplnil náš další zdroj, rovněž vysoký činitel ČSSD. Ani on nevyloučil možné angažmá obou zmíněných na vysokých místech.

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí
Tento muž, letitý člen socdem, nás upozornil ještě na další věc. Jedná se vcelku o neznámého exčlena ČSSD, jehož má nyní ve svém hnízdečku ANO. Hovoříme o Janu Štrofovi. Ten dříve působil v barvách sociálních demokratů na Praze 9. Nyní svůj politický comeback zkouší v barvách ANO a s trochou nadsázky o něm lze hovořit jako o „pravé ruce“ nového předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Zatímco v minulém volebním období dělal Štrof Vondráčkovi poslaneckého asistenta, po letošních volbách vystoupal strmě vzhůru a stal se přímo ředitelem jeho kanceláře. Štrof podle zdrojů z ANO měl toto své místo opustit, respektive měl být vyhozen. Vondráček si ho ovšem ponechal. Důvodům, které Štrofa ve funkci zanechaly, nerozumí ani dva členové předsednictva ANO, s nimiž jsme měli možnost hovořit.

A co na tuto rošádu říká známý sociální demokrat? „Hodno sledování je role dalšího politického dinosaura z ČSSD Honzy Štrofa, který je vedoucí kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka z Babišova hnutí. Honza Štrof je tentokrát oblečený v triku Babišova ANO, ale úzce spolupracuje s Hulinským z ČSSD a s Hamáčkem. Hovoří se o tom, že Štrof vede předsedu Vondráčka, jak má mediálně vystupovat a tlumočit médiím informace o vyjednávání hnutí ANO s ČSSD. Zájmem Štrofa je společná vláda Babiše s Českou stranou sociálně demokratickou, kterou Honza personálně zná.“

ParlamentníListy.cz o Štrofovi publikovaly velmi čtený článek, kde jsme tohoto muže s extrémně negativní pověstí označili za „velký problém předsedy Sněmovny Vondráčka“. Následně nás hned několik poslanců ANO naivně varovalo, abychom článek stáhli, že uděláme líp. Text jsme samo sebou zachovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …