„Německo, starej se o Němce”. Noční boj v Drážďanech kvůli migraci. Slyšeli jsme vážné věci

14.09.2021 6:45 | Reportáž

Hluková válka a lidské barikády. Takovými prostředky včera bojovala hlavně Antifa proti voličům strany Alternativa pro Německo a přívržencům iniciativy Pegida v ulicích Drážďan. Němci budou zanedlouho volit své zástupce do spolkového sněmu a někteří se děsí možného vítězství Zelených. Ostatně saská metropole je baštou Pegidy od jejího vzniku v roce 2014.

„Německo, starej se o Němce”. Noční boj v Drážďanech kvůli migraci. Slyšeli jsme vážné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noční pochod německé pravicové iniciativy Pegida Drážďanami. Odpůrcům se ho nepovedlo zastavit

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí

"Všichni chtějí to samé, Pegidu do Labe." To měli napsáno na jendom z transparentů mladí levicoví radikálové, které oddělovali od příznivců zmíněné iniciativy a hnutí Alternativa pro Německo policejní těžkooděnci. Stalo se včera v Drážďanech.

Mezi ultralevičáky

Německá pravicová občanská iniciativa Vlastenečtí Evropané proti islamizaci západu, zkráceně Pegida, svolala na pondělní podvečer pochod Drážďanami. Před nadcházejícími volbami do spolkového sněmu šlo hlavně o podporu jednoho ze zakládajících členů Alternativy Pro Německo (AfD) Björna Höckeho. Bývá řazen k nacionalistickému křídlu strany a je nechvalně znám výrokem, že je berlínský památník holocaustu "památníkem hanby" a že by se už Německo nemělo omlouvat za svou nacistickou minulost.

Na Vídeňském náměstí před hlavním nádražím dvanáctého nejlidnatějšího německého města bylo dost rušno. Dva nenávistné tábory od sebe oddělovali policejní těžkooděnci a jejich zábrany tím, že vytvořili na tramvajových kolejích prázdný koridor, jakési území nikoho. Na jedné straně stáli členové Antify a další levicoví aktivisté, ale i uprchlíci z Afghánistánu se svou zástavou.

"K migrantům bychom se měli chovat solidárně. Jsem ráda, že jim Německo vyšlo za Angely Merkelové vstříc a doufám, že v tom po volbách bude pokračovat. Deportace afghánských uprchlíků ze země by měly přestat. Vždyť je doma zabijí," sdělila mladičká Irma, celá v černém.

Vyrostly tam transparenty jako Nacisté pryč z parlamentu, Jedno jestli Bernd či Björn (křestní jména zakladatelů AfD Höckeho a Luckeho, pozn. red.), fašista zůstane fašistou či Liberté, égalité, fuck AfD. Na straně levice bylo mladých mnohem více, než na straně pravice, kde spíše postávaly starší ročníky. Většina levičáků - mohlo jich být 1500 - měla respirátor či roušku, což není proti předcovidovým letům žádná změna, protože tehdy nosili kvůli anonymitě šátky. Příznivci Pegidy - zhruba 2500 - neměli na tvářích nic.

Mezi ultrapravičáky

Výzanmní členové Pegidy, kterou saská rozvědka v květnu označila za extremistické hnutí, včetně jejího zakladatele Lutze Bachmanna, který má za sebou dvouletý trest za obchodování s drogami, hovořili z budky připomínající stánek prodejců párků v rohlíku. Bachmann nicméně deportace afghánských uprchlíků z Německa obhajoval s tím, že už pro ně není místo. Nebylo ho ale skoro slyšet. Ze strany levičáků se totiž stále ozýval příšerný hluk a samozřejmě ho nezastavily ani stěny z německé vlajky, které "pegiďáci" vytvořili. Hlasité bubnování a troubení vuvuzel prostě přehlušilo skoro vše, což Bachmanna občas dost rozhodilo.

"Ti šmejdi ruší úředně schválenou akci a pitomci policajti jen stojí a čumí. To snad není pravda. V normální zemi, kde se dodržují zákony, by je odtud vykopali," postěžoval si starší prošedivělý pán. Ale to už se dal do pohybu zástup jeho soukmenovců. V čele nesli příznivci Pegidy transparent požadující "nenásilně a sjednoceně proti myšlenkové válce na německé půdě", na němž černý panáček vyhazuje do koše třeba vlajku islámského státu, logo Antify či hákový kříž. Ještě víc vpředu jeli tři vozíčkáři, kteří zmíněný transparent osvětlovali.

"Merkelová byla hadr a je štěstím pro Německu, že odchází. Ale může být mnohem hůř. Jestli budou vládnout Zelení, tak ať nás ochraňují všichni svatí. To by byla katastrofa. Doufám v úspěch AfD, aby se Německo začalo zase starat hlavně o Němce," podotkl Helmut, jenž v davu nesl černočervenožlutou vlajku. Nedaleko stál "pegiďák" s papundeklovým transparentem Kdo potřebuje přistěhovalectví?, na němž bylo celkem pravdivě uvedeno, že Rusů je v Rusku osm na jeden kilometr čtvereční, Američanů  ve své zemi dvaatřicet, Číňanů sto čtyřicet, kdežto Němců dvě stě třicet.

Večerní pochod byl vlastně jen takovým kolečkem centrem Drážďan. Několikrát ho chtěli zastavit ultralevičáci tím, že si sedli na silnici, drželi se za ruce, dívali do země a vytvořili tak vlastně živou barikádu. Křičeli: "Všichni proti fašismu, všichni pospolu," anebo "Stop deportacím, žádné hranice, žádný národ." Nicméně pochod se jim zastavit nepodařilo.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …