,,Nepište to o Ukrajině, i když je to pravda.” Vládní boj ,,o pravdu”: Jinak a skrytě

20.02.2023 4:44 | Kauza

Konec Michala Klímy v čele vládního boje s dezinformacemi, hrozba omezení svobody slova, údajně škodlivé informace a boj novináře Šafra o podobu mediální práce. Několik důležitých či zajímavých dějů z mediální scény poslední doby pro ParlamentníListy.cz rozebírají mediální analytici Irena Ryšánková a Jozef Ftorek. Pro vládu, které hodlá i po odchodu „cenzora” Klímy v jeho boji pokračovat, to nebude příjemné čtení.

,,Nepište to o Ukrajině, i když je to pravda.” Vládní boj ,,o pravdu”: Jinak a skrytě
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Jak je to s bojem proti dezinformacím, které údajně ohrožují svobodu a demokracii? Je dezinformace automaticky takový článek, který se někomu nelíbí, přestože odkazuje na spolehlivý zdroj? Takový výklad totiž plyne z postoje novináře Pavla Šafra na jeho názorovém webu Forum24. 

Autor v něm kritizuje kromě jiných konkrétně i ParlamentníListy.cz za to, že v jednom ze svých článků psaly o tom, že Rusové na Ukrajině postupují metr po metru. Nejde přitom o žádné tvrzení redakce, nýbrž ozdrojovanou citaci prestižní britské BBC. Šlo o popis průběhu boje kolem ukrajinského města Bachmut, kde podle BBC ruská vojska pomalu krok za krokem vítězí.

„Nyní kremelské síly získávají půdu pod nohama, metr po metru, tělo po těle. Do bitvy je vysílána jedna vlna žoldáků z proslulé Wagnerovy skupiny za druhou. Objevují se zprávy o polích plných ruských mrtvol. Moskva nyní fakticky kontroluje obě hlavní silnice do města, takže zbývá už jen jediná zadní cesta - úzká zásobovací linie,“ napsala k situaci BBC. Ukrajinští vojáci prý cítí, že Rusové mají k dispozici více zdrojů než Ukrajinci a pokud se na tom něco nezmění, Bachmut padne. Ukrajinští vojáci prý proto doufají, že Rusům co nejrychleji dojdou zdroje. To je prý jejich dnešní největší naděje. 

Podle Pavla Šafra touto citací PL dělají radost svým „prorusky naladěným čtenářům”. „Jistě, v tomto případě o vyslovenou lež nejde. Jen je to hnusné,” podotýká novinář. Zároveň viní redakci, že šíří podle něho prolhané prohlášení Unie vydavatelů, že z vládního boje proti dezinformacím plyne zavádění cenzury. V jiném textu pak Unii vydavatelů označuje za „obstarožní instituci, která dlouhá léta úspěšně předstírá, že zastupuje zájmy médií”. 

„Unie vydavatelů zastupuje již více než 30 let v současné době celkem 42 vydavatelů tiskových publikací, kteří vydávají přibližně 300 tištěných titulů novin a časopisů a provozují na 200 publikací internetových. Členové Unie vydavatelů zaměstnávají více než 5 000 vydavatelských zaměstnanců,” stojí na webu unie.

Mezi členy této organizace lze nalézt veřejnoprávní Českou tiskovou kancelář (ČTK), vydavatele deníku Právo a portálu Novinky.cz, mediální dům Czech News Center vydávající řadu titulů v čele s deníkem Blesk, vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly, skupinu MAFRA, největšího distributora tisku v zemi První novinovou společnost (PNS), vydavatele regionálních deníků Vltava Labe Press a mnohé další.

Dva konkrétní kroky, které by Česko ekonomicky posunuly dál, přináší v rozhovoru pro PL lékař, podnikatel, šéf České stomatologické komory a komentátor Roman Šmucler. Ve vztahu k pomoci Ukrajině varuje, že budeme-li chudou a neefektivní zemí, nemůžeme nikomu. „Plánovali jsme jak budeme první v inovacích a předstihneme USA, ale jsme akorát světu pro smích,” konstatuje docent Šmucler a varuje, že při spoléhání se na elektromobilitu může přijít problém. „Čína nás může vypnout,” říká.

Témata jsme probrali se dvěma uznávanými mediálními analytiky a experty Jozefem Ftorkem a Irenou Ryšánkovou.

Omezování svobody slova a vyjadřování, ve smyslu mocenské regulace informací ve veřejném prostoru, a to zásahem státu nebo i nestátního, privátního, často nadnárodního, podnikatelského subjektu, je podle Ftorka vysoce aktuální a stále zřetelnější. 

„Když budeme pojem cenzura, jež je podle Ústavy a Listiny práv a svobod ČR nepřípustná, nahrazovat termínem jiným, např. onou informační regulací, nebo i jinak pochopitelným, stejně jako i snadno zneužitelným ,bojem s dezinformacemi', bude to většinou stále ten tradiční i perfidní útok oficiální i diskrétní moci, její elity, k omezování svobody slova, vyjadřování, a tedy i rozhodování a jednání lidí, občanů. Právě i na omezenou schopnost přesvědčivého definování dezinformace a její jasné identifikace ve veřejném prostoru doplatila také mise vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Klímy. Jde o to, že i dezinformace je informace, která má svoji hodnotu,” uvádí expert.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…