„Nezávadné, vše OK?“ Ukrajinské obilí: Je tu papír. Jede to dál

25.04.2023 10:14 | Zprávy

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula uvádí, že kontroly ukrajinské produkce se v poslední době zintenzivnily. „Byly provedeny desítky odběrů a kontrol. Už není pomalu co kontrolovat, protože dovoz z Ukrajiny je opravdu velmi malý,“ uvedl na ČT. Je tedy ukrajinské obilí nezávadné? Uvidí se. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tázajícího se občana informovala, že při kontrole bylo odebráno 25 šarží obilovin a 10 šarží mouky. Výsledky by měly být k dispozici tento nebo příští týden. Kontrola tedy „jede“ dál.

„Nezávadné, vše OK?“ Ukrajinské obilí: Je tu papír. Jede to dál
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obilí se zelená

Současným tématem v celé Visegrádské čtyřce je ukrajinské obilí. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula na tiskové konferenci ve čtvrtek 20. 4. uvedl, že při kontrolách zboží Státní zemědělská a potravinářská inspekce nenašla nic závadného.

Podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici se letos provedlo 64 rozborů potravin na mykotoxiny a 26 rozborů na tropanové a námelové alkaloidy, bez nálezu. Obdobně v posledních dnech provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský osm kontrol dovozových krmiv pro zvířata z Ukrajiny, také nenašel pochybení.

Ministr podotkl, že ukrajinské produkce je v Česku minimum, 4 tisíce tun, což je jen setina toho, co Čeští zemědělci vypěstují sami. „Zintenzivnili jsme v posledních týdnech kontrolní činnost na veškerou produkci, která k nám jde z Ukrajiny. Potraviny pro občany, pro krmné účely i pro zvířata. Byly provedeny desítky odběrů a kontrol. Už není pomalu co kontrolovat, protože dovoz z Ukrajiny je opravdu velmi malý,“ uvedl v Interview ČT24.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Nezávadné, vše OK?“ Ukrajinské obilí: Je tu papír. Jede to dál, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 25.04.2023 16:57:11
Vše je nezávadné, i když všechny laboratoře Evropy, říkají opak a západní státy včetně Polska, Slovenska i Maďarska dovoz ukrajinského obilí zakázaly. Jenom u nás je zakázáno jakékoliv jedy najít a tudíž se jim budeme hezky trávit.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…