„Proč Fialu nevarovali?!“ Trapas s Nigérií. Zdroj promluvil. Jde to za Lipavským

09.11.2023 16:55 | Komentář

Jak je možné, že Nigérie de facto zrušila Petru Fialovi naplánovanou návštěvu za plné pozornosti médií i světa? Podle zkušených diplomatů to ukazuje na fatální selhání české diplomacie. „Ministerstvo zahraničí rezignovalo na diplomacii a dělá aktivismus. Lipavský a jeho lidé udělali z Fialy blbce,“ sdělil redakci letitý zaměstnanec resortu zahraničí.

„Proč Fialu nevarovali?!“ Trapas s Nigérií. Zdroj promluvil. Jde to za Lipavským
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Jan Lipavský

Premiérova africká epizoda s odpískanou návštěvou Nigérie ukazuje na hluboký problém současné české diplomacie. Turné po státech černého kontinentu, na které nedávno vyrazil český předseda vlády, poznamenala pomyslná facka, kterou Česko dostalo.

Těsně před návštěvou bylo oznámeno, že Petr Fiala nakonec do Nigérie nepojede, protože prý hostitelé oznámili, že „Nigérie není schopna zajistit odpovídající přijetí a program“. 

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Přeloženo do běžného jazyka to znamená, vedení země dalo českému ministerskému předsedovi najevo, že se s ním nepotká nikdo důležitý. Ani prezident, ani premiér. A pokud by Fiala přece jen do Abudži dorazil, rukou si s ním potřese některý z nepříliš významných politiků. To by byla ještě větší potupa, než cestu na poslední chvíli odpískat. 

Skutečný důvod, proč si Nigerijci nakonec českého premiéra vidět nepřáli, se oficiálně nedozvíme. Hovoří se o postoji k Izraeli, bouřím okolo významu OSN a dalších tématech. Jedna věc je kritika, která již v médiích od několika bývalých ministrů zahraničí zazněla a týkala se příliš silných gest místo silně mířené podpory bez zbytečného řinčení a patetických projevů. 

Jenže podle zkušených diplomatů je jedna věc politika vlády a způsob, jakým se ji rozhodne realizovat, a druhou věcí je fungování diplomatického aparátu, který měl zajistit, aby k takovému faux pas nebo dokonce diplomatické facce Česku vůbec nedošlo.

„Jde o jeden z prvních výrazných důsledků naprosté proměny zahraniční politiky, kde místo profesionální diplomacie dominuje aktivismus. Žádná tvrdá dlouhodobá práce, ale aktivistická laciná gesta, která nic nestojí, ale kromě okamžitého mediálního ohlasu mají negativní dopady v praxi. To souvisí s tím, že nedovedou dělat klasickou běžnou práci, všechno se dělá jen pro efekt, pro média. Takhle se zahraniční politika nedělá. Kdyby resort vedli profesionálové, nikdy by se nestalo, že bude předseda vlády čelit takovému trapasu a výsměchu. Aby to bylo zcela jasné, toto celé není primární vina premiéra, ale ministerstva zahraničí. To je tu od toho, aby k podobným věcem nikdy nedošlo, anebo aby se to nedostalo na veřejnost,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz dlouholetý pracovník resortu zahraničí a diplomat. 

Premiér podle jeho slov kvůli amatérismu a neschopnosti současné diplomacie přišel o nejdůležitější součást svého afrického turné. „Nigérie je nejlidnatější zemí Afriky a spolu s Jihoafrickou republikou jde o nejvýznamnější a největší africké ekonomické tahouny. Jestli nějaká návštěva měla hluboký význam a smysl, byla to právě Nigérie,“ konstatuje diplomat k dvousetmilionové zemi, jejíž největší město má dvakrát tolik obyvatel než celá Česká republika. Jde prý o fatální selhání ministerstva, které vede pirátský politik Jan Lipavský. „Představte si, že vám v domě začne hořet, zavoláte hasiče, ale ti nepřijedou. To je skoro totéž. Pokud někdo říká, že je Fiala za blbce, pak musím dodat, že toho blbce z něho udělal Lipavský a jeho lidé,“ dodává.

Podle bývalého velvyslance ve Francii a prvního náměstka na ministerstvu zahraničí Petra Druláka se ukazuje, že Česko začíná být diplomaticky izolováno. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
„Celé je to znakem toho, že se Česká republika dostává do izolace. S výjimkou euroatlantických států jsme izolováni. Přitom v 90. letech platilo, že pokud jste kamarád USA, izolace vám nehrozí a máte otevřený celý svět, což se dnes změnilo. Vůbec nejde o to, že bychom měli rušit vztahy s Američany nebo Izraelem, ale o to, jakým způsobem vystupujeme a jakým způsobem se stavíme k ostatním členům mezinárodního společenství. Pokud ukazujeme pohrdání OSN, jsou to věci, na které jsou státy mimo západní svět trochu citlivější. Dávají nám najevo, co si o nás myslí, protože i my jim dáváme najevo, co si o nich myslíme,“ uvádí.

„Z tohoto hlediska se státy chovají zcela předvídatelně. Co se týče Afriky, dlouhodobě dáváme najevo naprostý nezájem o Africké státy. Je to kontinent, který nás nezajímá, nic do toho neinvestujeme atd. Možná že se to teď vláda chtěla pokusit změnit, ale takový pokus se musí pořádně odpracovat a ne že budeme zastávat pozice, které většina světa považuje za extremistické,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý elitní diplomat.

Pozastavuje se nad tím, že premiéra nikdo včas nevaroval. „Zajímalo by mě, jakou roli v tomto případu sehrálo ministerstvo zahraničí, protože naši diplomaté přece museli mít předem signály o tom, že se něco takového může stát. Otázkou zůstává, zda takové signály vůbec umí vyhodnocovat a jestli politické vedení varovali. Naši diplomaté musí velmi dobře vědět, že nás některé naše politické pozice mohou izolovat. Kladu si otázku, proč nefunguje komunikace mezi nimi a politickým vedením,“ konstatuje profesor Petr Drulák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 09.11.2023 18:37:23
Nigérii by nevadila ani tak podpora Izraele. Nigérii vadí servilita a humpoláctvý naší vlády. Viz vyjádření Černochové, nebo Rakušana. Z téchto dvou živoćichů doslova stříká nejen nenávist a nezměrná touha po moci, ale také servilita. Servilita ke svým páníčkům za oceánem. A servilní “Hujery” nemá nikdo rád. Jsem např přesvědčený, že Rakušanova kampaň s “mrtvým” Putinem byl jeho nápad. Že tohle po něm ani Amerićani nechtěli. Že šlo pouze o Rakušanovu neskutečnou servilitu, touhu se zalíbit a dát svým šéfům najevo, že má vše pod kontrolou a že v protektorátu Bohmen und Mahren je klid a kázeň.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…