"Schapiro do koše i s Monsantem", "Babiše do koše" a trestní oznámení na Jurečku. I to proběhlo při malém protestu v Praze

23.05.2015 20:22

REPORTÁŽ Šéf státní kasy Andrej Babiš, americký velvyslanec Andrew Schapiro a firma Monsanto produkující geneticky modifikované potraviny a nebezpečné herbicidy. Ty všechny je třeba zahodit do koše. V tomto duchu se nesl pochod malé skupiny aktivistů Prahou, jenž skončil u velvyslanectví USA, prý tržiště lží a jedů.

"Schapiro do koše i s Monsantem", "Babiše do koše" a trestní oznámení na Jurečku. I to proběhlo při malém protestu v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

"V USA sídlí firma Monsanto, jejíž politika je příkladem filosofie, která tam vládne. Jde o kapitalismus bez přívlastků či mafiánský kapitalismus. Ten je vyvážen do celého světa. V Monsantu pracují lidé bez svědomí. Jejím účelem je redukce obyvatelstva na zeměkouli," řekl do megafonu před americkou ambasádou Jan Korál, jeden z organizátorů akce. "Schapiro do koše i s Monsantem," zařval jeden z aktivistů. Stalo se na třetím pražském ročníku pochodu proti firmě Monsanto. Ostatně podobné akce se pořádají po celém světě.

Útoky věčných kverulantů

Na prostranství před stanicí metra Anděl to se začátkem akce vypadalo jako před policejní akademií. Modré košile, kam se člověk podíval. Zato demonstranty pohledat. V jednom koutku se jich sešlo dvacet, později jich bylo nejvýš do pětatřiceti. Na transparentech nesli hesla jako "Babiše do koše", "Monsanto, vem si svoje jedy zpět", objevil se i prapor "Stop TTIP!"

Po Nádražní přejelo auto, z něhož se na plné pecky linula píseň Eldorado Waldemara Matušky. Taxikář a aktivista proti všemu Zdeněk Ponert tak dal najevo, že je tady a bude zábava. Když dorazil mezi demonstranty, začal Korálovi nadávat, že nedělá nic pro právo na referendum. "Moje chyba, že nemáme zákon o referendu? Ty jsi se už úplně zbláznil, jdi se léčit. Odjeď už někam hledat to svoje Eldorádo," na to Korál. Oddělil je antikonfliktní tým policie a tak Ponert už jen zdálky pokřikoval: "Největší lobbista a fašista je Babiš."

Když si reportér ParlamentníchListů.cz začal zapisovat do bloku, přišel k němu pán z vizáží ruského mužika Miroslav Jandík, z kabely na kolečkách vyndal kameru a začal natáčet. "Jdi si mě klidně prásknout. Do Bílého domu, do CIA, ty Vyskoči," začal pořvávat. Když mu ostatní sdělili, že jde o novináře, tak muž, jemuž byla v minulosti soudně nařízena psychiatrická léčba, odešel pořvávat jinam. Nicméně spektákl teprve začal.

Pán Ježíš tě bude soudit

"Dáme si trochu propagandy," sdělila na úvod spoluorganizátorka Jelena Vičanová a začala číst z oficiálních stránek firmy Monsanto. Třeba, že pomáhá zemědělcům zvyšovat výnosy. "Požadujeme zákaz toxických herbicidů a geneticky modifikovaných potravin. Podáváme trestní oznámení na ministra zemědělství, tuzemské zástupce firmy Monsanto a prodejce jejich produktů," řekl Korál. Na ministra Mariana Jurečku prý kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, na ostatní ohledně obecného ohrožení a poškozování životního prostředí.

"Lidem nevadí, co žerou, to je hrozný," podotkla jedna starší aktivistka a ještě poznamenala: "Vedou to tady Rothschildové a Rockefellerové. Už nevěřím ničemu. Vlastně jen tomu, že přiletí mimozemšťané a zachrání nás." Poblíž starší muž rozbalil arch papíru s nápisem v angličtině: "Same, nenič tento svět. Pán Ježíš tě bude soudit." Všichni se následně vydali na pochod, na němž byly rebélie dovoleny, ale v souladu se zákonem, jak varovala Vičanová. "Stop Monsanto, no GMO, Babiše do koše," skandovalo se.  Pro turisty to bylo příjemné zpestření jinak všedního dne.

Body aktivistické obžaloby

Aktivisté cestou rozdávali letáky, kde je vysvětleno, jaké cíle tento protest má. "Zabránit rozšíření Roundupu, který je produktem společnosti Monsanto a má na svědomí produkci vyššího obsahu toxických herbicidů. A to nejen pro plevel, ale i pro přírodu a pro člověka. Bránit konvenční farmáře. Upozornit na enormní moc Monsanta ve smyslu propagování falešných reklam a lží o svých produktech. Preventivně se vyhnout možnosti potravinové alergie jako reakce na geneticky modifikované potraviny," píše se v něm mimo jiné.

Mezi produkty nabízené v Česku patří podle letáku především herbicid Roundup a GMO (geneticky modifikované organismy) jako kukuřice či řepka olejná.

Na tržišti lží a jedů

Skupina se za dozoru policie přesunula před velvyslanectví Spojených států amerických na Malé Straně. Tedy do ohrady, která je tam za temito účely vytvořená. "Jako geneticky upravené ovečky nás zaženou do ohrádky. Béé, béé, béé," smáli se někteří účastníci. " Firma Monsanto dokazuje, že jí jde jen o zisk a celosvětovou nadvládu nad zemědělstvím a biotechnologickým průmyslem. Tato ambasáda, ale i Poslanecká sněmovna a ministerstvo zemědělství jsou k tomu hluší, slepí. Jsou to hlupáci," podokl ještě Jan Korál.

"Je třeba také zmínit, že firma Monsanto je výrobcem herbicidů Agent Orange, který byl rozprašován za války ve Vietnamu. Dodnes se tam kvůli tomu rodí zmutované děti. Když článek o této firmě na wikipedii dočtete do konce a nerozpálí vás to do běla, tak jste nejspíš předávkováni valiem," dodal Ondřej Marek z České pirátské strany. Pochod se tím na tržišti lží a jedů, jak aktivisté nazývají americkou ambasádu, dostal za finále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …