Umělci hodnotí volby: Mluví o Babišovi z Marsu a děsí se, v jaké době žijeme

28.10.2013 5:41

Podle zpěvačky a chartistky Marty Kubišové bude velkým otazníkem, jak se bude v dalších dnech chovat právě Andrej Babiš, na němž bude teď záležet nejvíc. „V sobotu se do televizních kamer přitom tvářil tak, že zrovna slezl z Marsu. Ale třeba nás překvapí,“ zavtipkovala Kubišová na konto lídra ANO. Režisér Zdeněk Troška si naopak myslí, že má multimiliardář "za ušima" a vzpomněl na jiného podnikatele...

 Umělci hodnotí volby: Mluví o Babišovi z Marsu a děsí se, v jaké době žijeme
Foto: M. a T. Salabovi
Popisek: Zpěvačka Marta Kubišová

Zatímco se jen pomaloučku rozhořívá oheň povolebních jednání, a nikdo prozatím tak neví, jaké parlamentní strany složí koalici a která ze stran stane v opozici, někteří umělci mají jasno nejenom co se týká lídra hnutí ANO Andreje Babiše, ale i co se týče KSČM.

„Podle mne není žádná výhra, že právě hnutí ANO se ocitlo na druhém místě. Vůbec totiž není jasné, jak se nakonec pan Babiš vybarví,“ zmínila na konto volebních výsledků pro ParlamentníListy.cz zpěvačka Marta Kubišová. Ona prý nehořekuje nad tím, že se ODS dostala do dolní komory téměř s odřenýma ušima, jako spíše nad tím, jak se chová právě zmiňovaný miliardář.

„Mne totiž zaskočilo to, že hned po volbách odjel do Francie. To mi připadá velmi nemístné v době, kdy tady všichni jsou jako na jehlách. Asi má zřejmě v zádech patřičný tým právníků a poradců, kteří to tady za něj nyní budou dojednávat," uvedla dále Kubišová rozzlobeně.

To ale není vše, co na konto Babiše zpěvačka pronesla.

„Asi má k ruce tým rafanů, kteří se v tom vyznají, když on sám v sobotu nebudil důvěryhodný dojem. Tvářil se totiž podle mého soudu tak, že právě vyšel ze základní školy. Ale to je možná i jeho role. Možná, že sám chtěl budit dojem, že zrovna slezl z Marsu a teď teprve uvidíme, o co mu půjde,“ dodala Kubišová k lídrovi druhé nejsilnější parlamentní strany.

Vypadá to na na další předčasné volby

Podle ní to ale nikdo ve volbách takzvaně neprojel na celé čáře. „Všichni nějaká procenta, co jim zajistila vstup do sněmovny, mají. Ovšem podle mne se složit z toho vláda nepovede. Na druhou stranu to sice není pat a bude tak velice zajímavé sledovat, jak se to složí, ale řekla bych, že se nebude dlouho vládnout a že přijdou brzy další předčasné volby. V sobotu večer to dokonce chvílemi vypadalo, že snad budou už za týden. Podle mne budou tak za půl roku,“ zmínila dále Kubišová, která je známá svým odporem ke komunistům.

„Levice si fandila v domnění, že je prezident Zeman podrží. Na mne ale situace nyní nedělá dojem, že by šli komunisté do vlády, aby vůbec mohla dát ČSSD dohromady nějakou nadpoloviční většinu. Takže strach z komunistů nemám,“ doplnila.

Zpěvačka ale rozhodně není z umělců sama, kdo se zamyslel nad novou rolí Andreje Babiše.

„Byl bych strašně rád, kdyby se strany s ním dohodly. Je to nový člověk na politické scéně, který je navíc bohatým, tudíž nemusí vstupovat do politiky kvůli tomu, aby ho to živilo a aby se obohatil jako mnozí ostatní,“ zmínil k podnikateli režisér Zdeněk Troška.

Troška: Bohatý byl i Fischer a jak dopadl!

„A člověk, který je bohatým a řekne: ´Já se tady na to už nemohu dívat, co se děje´, a svojí pozicí a mocí se rozhodne, že nějakým způsobem a něčemu pomůže, tak já mu fandím, má moje sympatie! Ale v souvislosti s jeho osobou jsem si vzpomněl na Václava Fischera, Čecha, který kdysi přijel z Hamburku, byl bohat a nečekal, že by se tady přiživoval na nějakém politickém postu. No a všichni víme, jak to s ním dopadlo,“ udeřil dále Troška.

„Nakonec byl ten Fischer sprostě oloupený, dehonestovaný a vrátil se zpátky do Německa. Veškeré jeho ideály – asi nevěděl do jaké jámy lvové vstupuje - mu prostě nestačily k tomu, aby tady uspěl. Jestli ale panu Babišovi bude také hrozit nějaká taková jáma, to bude záležet na tom, zda si k sobě vezme lidi, co se umí dívat a umí naslouchat a pamatují si a ví... Myslím, že pan Babiš není zdaleka tak hloupý, ale bude si muset dát pozor, neboť ne všichni budou umět hrát s otevřeným hledím,“ doplnil Troška k právě zvolenému poslanci.

Herec, hudební režisér a občasný žurnalista Michal Pavlata, který je dlouhodobě sympatizantem ODS, ale naopak zmínil, že Babiš je pro něj nepřehledná figura.

Odjel do Francie a je po srandě

„Pro mne je Andrej Babiš nejen nepřehledná figura, ale právem je přirovnáván k Berlusconimu. On dělá velmi ´efektní´ věci. On si po volbách odjede na tři dny do Francie a je po srandě... To je dobré! On to dělá podle mne zcela záměrně a zřejmě ví, co chce. Tato doba je totiž nakloněna té hloupější polovině člověka, no a ti hloupější dali hlasy této straně ANO. To je všechno, co k tomu mohu říci,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Pavlata.

Pro něj prý volby dopadly dobře, neboť si myslel, že nárůst levicových stran bude daleko větší. „Voliči podle mne dali jasný vzkaz, že ty strany, které tady jsou zavedené, mají jít pryč. Na druhou stranu jsem moc rád, že ODS zůstává parlamentní stranou, i když výsledek není úplně dobrý. Já jsem totiž očekával dvojciferný počet procent, ale je tam pořád paní Němcová a já věřím, jestli ona se do toho pustí, že vrátí ODS tam, kam patří,“ dodal Pavlata.

„Výsledek voleb? Žádná sláva to není, je to velmi komplikované, protože sedm partají v Parlamentu, to není žádná sranda a bude velmi těžké sestavit nějakou smysluplnou koalici,“ uvedl na dotazy ParlamentníchListů.cz zpěvák, hudebník a bývalý politik Michal Prokop.

Je fajn, že extrémní partičky zůstaly venku

„Já osobně jsem si od těchto voleb velké změny nesliboval, potěšilo mne ale, že některé ty extrémní partičky zůstaly venku. Bude to ovšem nyní komplikované a rozhodně si nemyslím, že by volby výrazně vyřešily situaci, která na české politické scéně je. V tom se dokonce ani nijak neliším od zahraničních komentátorů, jak jsem to tak stačil sledovat. Co se týče propadu ODS, tak všichni jsme to čekali. Dokonce jsme si v kruhu rodinném říkali, že to možná u nich bude ještě horší výsledek. Asi si o to řekli. Ale oni si o ten výsledek řekli všichni, to je na tom to nejhorší,“ zmínil dále Prokop.

„ANO je velký otazník. To ale není nic nového, to všichni víme, i když pan Babiš je přece jenom o něco šikovnější a zkušenější a je to i větší hráč, nežli býval Vít Bárta. Takže já bych tady tak úplně scénář Věcí veřejných neviděl, ovšem rozhodně to s nimi také nebude nijak jednoduché,“ zanotoval pak Prokop ke jménu Babiše.

Připadá mu ale naprosto neúnosné tvrzení „babišovců“, že nechtějí vládnout, i když i tady v tom se asi karta obrací.

Chování babišovců je zvláštní a naivní

„Oni chtějí prý jenom změnit situaci v zemi, přitom odmítají nést odpovědnost, kterou ale musí mít každá strana, která jde do voleb a zvlášť, když má takový výsledek. Proto mi připadají slova babišovců zvláštní a absurdní a svědčí to o politické naivitě,“ doplnil Prokop.

Modelka, moderátorka a herečka Iva Kubelková, která už jednou ParlamentníListy.cz překvapila svým fundovaným komentářem k politické scéně, nyní přiznala barvu, že je pro ni velmi těžké komentovat parlamentní volby.

„Já vlastně čekám – asi tak jako ostatní – co z toho všeho teď bude. Proto na to vše nyní těžko mohu mít nějaký konkrétní názor,“ řekla Kubelková ke zhodnocení výsledků.

„Bylo ale vidět jedno. Že se lidé zoufale chytají jakýchkoliv změn, protože tady byla obrovská nespokojenost ve společnosti a ta se odrazila právě na volbách. Jejich výsledky bych ale nyní nijak nehodnotila, protože nevíme, jaká jednání strany povedou a jak to vše dopadne a kdo nám bude vládnout,“ řekla dále.

Kubelková: Neznám Babiše. Ale asi ví, co dělá

„Andrej Babiš? Já toho pána osobně neznám a nechci ho hodnotit. On totiž zatím, co se týče politické práce, nic nepředvedl, neudělal zatím nic, na co bych mohla mít nějaký názor. Je to ale určitě člověk, který ví, co dělá a který v určitých kruzích funguje zodpovědně. Jinak by totiž nemohl - co se týče podnikatelské kariéry - to dotáhnout takto vysoko, i když podnikání je trošku odlišná disciplína od politiky,“ uvedla Kubelková a navíc zhodnotila i volební výsledek komunistů.

„To, že právě komunisté posílili, podle mne souvisí s tím, že účast ve volbách nebyla až tak nejvyšší, a oni přitom mají skalní voliče a vychované voliče, takže se to pak odrazí i na výsledku. Nemyslím si ale, že by se ve společnosti nějak masivně zvedala prokomunistická vlna. Spíš si myslím, že je stále na politické scéně – alespoň jak jsem to v sobotu pozorovala – hodně subjektů, které s komunisty odmítají jakoukoliv spolupráci, byť by to bylo třeba jen na úrovni tiché podpory komunistů. Takže se tady od nich asi není čeho bát,“ doplnila modelka.

Na komunisty si také vzpomněl již zmiňovaný režisér Troška.

Komunisté by se měli jasně distancovat od minulosti

„Podle mne by komunistická strana měla pro veřejnost udělat prohlášení, že se omlouvá za padesátá léta a říci, že s tou starou komunistickou stranou nemá nic společného. A měla by dodat, že jejich program už směřuje někam jinam a že žádné represálie už tady nebudou a to ani ty, co byly v době normalizace, a že jsou strana, která staví na sociálních jistotách. To, že nyní dostali tolik hlasů, tak to je jen odraz toho, že lidi nevěří žádným velkým slibům a že chtějí mít jistotu práce, bydlení, zdravotnického ošetření a vzdělání, což jim stačí. Lidé tady totiž nemusejí jet každý týden na nákupy do Paříže, když nemají třeba ani peníze na léky či nájmy. S touto stranou se ale musí počítat, i když se to třeba KDU-ČSL líbit nebude,“ pronesl Troška a dodal i názor na ODS.

„ODS si to podle mne rozlila sama a to svým bohorovným arogantním chováním k lidem a svou nadřazeností. Tím vším pracovali na vlastním sebezničení. Zrovna tak se ale choval i Kalousek a jeho company, proto měli toho lidé dost a dost. Někdy mám pocit, že jim český občan je dobrý jen v den voleb a jinak: Občane, plať daně a drž hubu,“ uzavřel Troška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …