„Vám to nestačilo? Porušení všech pravidel, která, ku**a, existují!“ Nová usvědčující fotografie z Chebu. Teď už i se starostou

15.02.2021 4:44

Ačkoli byla mnohými médii situace na Chebsku označována jako kritická, resort zdravotnictví 8. února uvedl, že aktuální stav je možné zvládnout vlastními silami. „Ministerstvo považuje využití zahraniční pomoci v současné době za odborně neodůvodněné. Kapacita lůžkové péče ČR umožňuje zatím zajistit umístění svých pacientů v případě nutnosti do jiných nemocnic podle odborné potřebnosti," zaznělo z oficiálních míst. Taková je situace nyní.

„Vám to nestačilo? Porušení všech pravidel, která, ku**a, existují!“ Nová usvědčující fotografie z Chebu. Teď už i se starostou
Foto: FB města Cheb
Popisek: Fotografie z Chebu, říjen 2020

Otázkou však zůstává, proč k tomu došlo. Jedním z důvodů může být bezesporu stav společenského života, jaký v Chebu nastal vloni.

ParlamentníListy.cz v sobotu uveřejnily materiál, kde jsme náležitě popsali chebské vánoční trhy. Ty se konaly na konci roku 2020 a měly bohatý doprovodný program. Místním dokonce vedení radnice zařídilo koncert, ačkoli děti ve školách měly zpěv zrušený z obav před šířením virové nákazy. Nechyběly ani otevřené stánky a další atrakce. To vše v době, kdy umíraly stovky lidí a další ležely v nemocnicích.

Zhruba tisícovka čtenářů se s postupem radnice, kterou reprezentuje Antonín Jalovec (VPM), nepárala.

„To se předvedl – starosta," uvedl jeden z těch mírnějších přispěvatelů. „Starosta, který to povolil, by měl být trestně stíhán," míní jiný. „Naprostý souhlas, je to porušení vládních nařízení," doplňuje další v pořadí. „Je jasné, že tam, kde se doporučení a nařízení nedodržují, nákaza se rozšiřuje, pak nemocnice nestačí a musí se nemocní vozit stovky kilometrů do jiných zdravotnických zařízení a deb*l je slabé slovo. Je to zločinec a měl by být pohnán k odpovědnosti, odstoupení je ten nejlehčí trest," poznamenal další ze čtenářů zmíněného článku.

Jak jsme uvedli, drsných reakcí byly stovky, a to nejen v komentářích, ale i na redakčním mailu. Mnohé postoje byly nepublikovatelné.

Jeden však ano. Jistý P. M. z Chebu nám poslal fotografii z října roku 2020. Je na ní vidět chebský starosta a přibližně třicet dalších lidí. „Toto je, vážení zástupci médií, porušení všech pravidel, která, k**va, existují. Navíc vidíte, že drtivá většina přítomných je ve věku, kdy virus způsobuje zásadní potíže. P.s. Jsem lékař,“ napsal.

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17055 lidí

Snímek v detailu?

Všichni stojí na pódiu, pózují, jsou těsně u sebe a s výjimkou jediné ženy nemá nikdo roušku na ústech. Totožnou fotografii jsme nalezli rovněž na oficiálním profilu města Cheb, kam byla umístěna 2. 10. 2020 bez bližších podrobností.

Detail a celek snímku (zdroj: FB města Cheb, 2. 10. 2020)

Starostu Jalovce jsme označili šipkou

Spolu s tím jsme nahlédli do Chebských radničních listů, které vyšly v říjnu minulého roku. Chtěli jsme vědět, zdali brala místní garnitura koronavirovou pandemii vážně.

Ano, brala.

Hned v úvodníku starosta Jalovec konstatuje, že „už dvacet let si myslím, že Karlovarský kraj neměl vůbec vzniknout. Je příliš malý, ekonomicky slabý, periferní. Jelikož ho dnes už ale nikdo nezruší, musíme se všichni společně snažit, aby fungoval." Následně přidává informaci, že „v době nastupující epidemie, hejtman a krajský krizový štáb mají důležité slovo při vyhlašování restrikcí a při krizovém řízení za nouzového stavu."

Je tak jasné, že Jalovcova radnice si byla nebezpečné situace vědoma.

Z jakého důvodu tedy její čelní představitel porušil nařízení, neměl roušku a nedodržoval nutné rozestupy? Zeptali jsme se v neděli jak tiskové mluvčí Chebu Simony Liptákové, tak zástupkyně sekretariátu Ludmily Boďové.

Reakce dosud nepřišla.

Vybrané citace starosty k nastalé situaci v Chebu:

  • „Každý den se z Karlovarského kraje převáží (v drtivé většině sanitkami) 10 až 20 pacientů do vzdálených nemocnic, uvolněná lůžka jsou během několika hodin znovu zaplněna." Pacienti jsou převáženi třeba do Kutné Hory, Klatov, Litoměřic, Havlíčkova Brodu nebo Českých Budějovic
  • „Vláda to nechala dojít až do této situace, kdy už vše kolabuje."
  • „Potřebovali bychom navýšit testovací kapacity, a aby konečně dorazili slíbení lékaři. To by nám pomohlo okamžitě. Když to tu vláda uzavře a za týden dva se možná nakazí o něco méně lidí, je sice fajn, ale je to už pozdě."
  • „Opravdu bude vláda dál lakovat rakve na růžovo? Fakt nevím, co ještě udělat víc, jak hlasitěji ještě křičet…“

Pandemie existuje a způsobuje nemalé problémy. Chebské radniční listy, leden 2021

Chebské vánoční trhy se konaly od 28. listopadu do 26. prosince 2020 (foto: město Cheb)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …